Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Další výhra v kauze Diag Human: Česko uchránilo 13 miliard, tvrdí ministerstvo

Autor: ČTK, nkov - 
15. června 2018
19:30

Česko vyhrálo další spor se společností Diag Human. Nizozemský Nejvyšší soud (NS) v pátek zamítl kasační stížnost firmy v kauze obchodů s krevní plazmou, oznámilo to ministerstvo zdravotnictví v tiskové zprávě. Podle ministerstva se tím podařilo zachránit zhruba 13 miliard korun.

Podobně už rozhodčí nález z roku 2008, který dával za pravdu firmě Diag Human, rozhodly soudy ve Velké Británii, USA, Belgii, Francii, Rakousku a Švýcarsku.

„Významná je zejména skutečnost, že Nejvyšší soud v Nizozemsku takto rozhodl poté, co náležitě posoudil důsledky usnesení vydaného přezkumným rozhodčím senátem v roce 2014. Jedná se tak o precedentní rozhodnutí, které bude mít dopad též na ostatní dosud probíhající zahraniční řízení. Potvrzuje se tím, že dosavadní odmítavý postoj České republiky k nárokům společnosti Diag Human vždy byl a je plně oprávněný,“ uvedl náměstek pro legislativu a právo Radek Policar.

Kvůli nerealizovaným obchodům s krevní plazmou vedla společnost Diag Human s Českem spor o miliardy korun už dříve. Oproti předchozí arbitráži, ve které firma požadovala komerční nárok proti ministerstvu zdravotnictví, je nová žaloba investičním nárokem na základě mezinárodní dohody.

Spor řeší i v Lucembursku

V polovině května začal kasační stížnost kvůli nárokům Diag Human vůči Česku řešit také Nejvyšší soud v Lucembursku. Stížnost proti pravomocnému rozsudku z loňského dubna nemá odkladný účinek a Diag Human už vloni nechal v Lucembursku obstavit některé české účty u 24 bank. Česko ale zatím v Lucembursku o žádné peníze nepřišlo. Soudní spor v Lucembursku začal v roce 2011.

Firma Diag Human, která oficiálně sídlí v Lichtenštejnsku, počátkem 90. let usilovala o obchodování s krevní plazmou z českých transfuzních stanic. Po nepříznivém výroku tehdejšího ministra zdravotnictví Martina Bojara o Diag Human z obchodu sešlo. Za poškození dobrého jména musela vláda po prohrané arbitráži z roku 1997 společnosti zaplatit 327 milionů korun. Diag Human se s Českem soudí v několika zemích o další miliardy korun za údajně ušlý zisk.

Video  Rozhovor s Tomášem Cikrtem, bývalým mluvčím ministerstva zdravotnictví  - Blesk - Vladimír Barák
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

sharp ( 15. června 2018 19:53 )

Diag Human chtěl vydělávat na humanitě Čechů. Vždyť majitel společnosti se vysmíval tomu, že Češi zadarmo darují krevní plazmu a on si na nich namastí kapsu. Škoda že tento jeho hyenismus se nedá nějak zohlednit u soudu a zavřít mu hubu.

Zobrazit celou diskusi