Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Janouškův znalec, který dle soudu úmyslně zkreslil posudek: Odvolal se proti podmínce

Autor: ČTK - 
7. června 2018
12:24

Bývalý dopravní znalec Jiří Doleček, který podle pravomocného rozsudku úmyslně zkreslil posudek ve prospěch lobbisty Romana Janouška, hledá zastání u Nejvyššího soudu (NS). Dovoláním se pokusil zpochybnit podmínečně odložený trest 1,5 roku vězení, který mu vyměřily pražské soudy. NS dovolání převzal spolu se spisem v prvních červnových dnech, zjistila ČTK z justiční databáze.

Dolečkův posudek se týkal situace z roku 2012, při níž opilý Janoušek srazil autem ženu. Znalec při projednávání incidentu tvrdil, že ji nenabrala kapota vozu, ale pouze zpětné zrcátko - a že ji řidič neviděl. Tuto verzi však následně vyvrátil revizní posudek a také odposlechy z Janouškova telefonu.

Doleček kromě podmíněného trestu musel ještě zaplatit státu 7800 korun, které podle svého tvrzení obdržel od Janouškovy obhajoby za vypracování posudku. Obvodní soud pro Prahu 2 sice už dříve konstatoval, že znalec zřejmě získal i jiné "materiální výhody", nepodařilo se to však prokázat.

Podle verdiktu potvrzeného Městským soudem v Praze Doleček jako dlouholetý a zkušený znalec věděl, že jeho posudek bude sloužit jako jeden z důležitých důkazů. Přesto do něj zapracoval i údaje, které nevycházely z objektivních zjištění, konstatoval v lednu předseda odvolacího senátu Petr Beneš.

Měl si odsedět 4,5 roku

Doleček trval na svých odborných závěrech a na tom, že případ Janouškovy dopravní nehody byl justiční omyl. Za nepravdivý posudek muži hrozilo až tříleté odnětí svobody.

Lobbista Janoušek původně čelil obžalobě z pokusu o vraždu, nakonec byl odsouzen za ublížení na zdraví a řízení pod vlivem návykové látky. Měl si odpykat 4,5 roku ve vězení, za mřížemi strávil asi rok a čtvrt, poté se dostal na svobodu kvůli špatnému zdraví. Trest má přerušený. Zatím mu ale justice odmítla zbytek trestu prominout.

Video  Soumrak Janouška: Soud mu napařil 4 roky basy  - Lukáš Červený, Vera Renovica
Video se připravuje ...

11karel11 ( 8. června 2018 02:25 )

U nás peníze mají větší moc než justice. Zkažená Česká republika. Restituce nebyly pro všechny, bohatí nejsou odsouzeni, vlajka zneuctěna vytahováním z ***e, plivání na prezidenta republiky, svoboda slova -sprosťárny, veřejné urážení křesťanského světa, import jedovatého žrádla a další. To jsme si pomohli, to jsme se dočkali.

urim ( 7. června 2018 13:10 )

Tihle a jim podobní, bohatí gauneři, včetně Babiše se budou donekonečna odvolávat a zkoušet ,jak se vyvlíknout z odpovědnosti za skutky,které by měly tížit ,ale netíží jejich svědomí.

agfor ( 7. června 2018 12:51 )

To máš jednoduchý. Je tu 40 000 uniformovaných a dalších 45 000 neuniformovaných policejních mlátiček.

sores ( 7. června 2018 12:35 )

Zářný příklad korupčních soudů!!! Chudý člověk by si to odseděl v kriminálu i s tou diagnózou,pokud je pravdivá a on má svobodu přesto že byl úplně grogy a málem zabil a ještě utekl z místa činu.Bije to do očí včetně odsouzení Rátha. Proč češi nedemonstrují proti nespravedlnosti soudů, protože jsou lhostejný vůči bezpráví.

Zobrazit celou diskusi