Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Komentář: Janoušek testuje justici. Může si kmotr koupit beztrestnost?

Autor: Petr Holec - 
29. května 2018
05:01

Pražský městský soud nepravomocně zamítl žádost lobbisty a někdejšího kmotra ODS Romana Janouška o odpuštění zbytku trestu za úmyslné přejetí ženy. Podle soudu se totiž jeho zdravotní stav jednou možná zlepší natolik, aby si odseděl i zbylé více než tři roky. Janoušek tak zatím neporazil spravedlnost úplně, moc mu k tomu ale nechybí. Pro Česko to vůbec není dobrá zpráva, protože jeho případ nese pachuť selektivní justice.

Janoušek býval známou veselou kopou plnou golfu, vodky a mejdanů. A taky s hlavou plnou „not“ pro politiky, jak mají zařídit velké veřejné projekty, místo dnešní bolesti, kvůli níž ho předčasně pustili z vězení. Až do jara 2012, kdy namol přejel ženu a s policisty jednal jako se svými podřízenými. Janoušek se s autonehodou ještě trefil do doby vrcholné kmotrovské dekadence, kdy jste si za veřejné „odkloněné“ peníze koupili vše. A právě v jejím stylu částečně probíhá i jeho případ.

Třeba soudní znalec Jiří Doleček, který soudu předložil znalecký posudek v Janouškův prospěch, nakonec sám vyfasoval podmínku za úmyslné zkreslení tohoto posudku. Janoušek dostal 4,5 roku, ani on ale si za mřížemi téměř nepobyl. V listopadu 2014 nastoupil do brněnské věznice, už na jaře 2016 si z ní ale do Prahy odskočil na operaci hlavy, po níž nastaly nečekané komplikace. Těžko říct, jak nečekané a taky pro koho byly, Janoušek už se ale díky nim do vězení nikdy nevrátil.

Janoušek pak už do vězení nenastoupil, i když měl, a místo toho požádal o přerušení trestu. Všichni se proto několik dnů ptali, kde je Janoušek a co s ním bude – a to včetně soudů. Ty totiž řešily, který z nich se má vlastně případem zabývat, když naší justici takhle zle motá hlavu. A ironií je i poslední verdikt soudu: Janouška sice nechává na svobodě, v podstatě se ale čeká, až se mu zase uleví, aby se mohl vrátit do vězení. Jenže to se nejspíš nikdy nestane.

Video  Roman Janoušek u soudu  - Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Janoušek se evidentně rozhodl, že si svou hlavu navždy prostě zařídí tak, aby se do vězení nikdy nevrátil. Nemají tam prý nejen šampaňské Bollinger, které si tolik zamiloval, protože ho pije i James Bond. V podstatě jde o boj starého pořádku s novým, který začal volbami 2013, jež stvrdily konec kmotrů ODS. Nestvrdily ale staré a dlouho budované vazby, ty jsou přece jen silnější, než se zdálo.

I proto například vyšel ještě na jaře 2015 předčasně z vězení taky Alexandr Novák, bývalý chomutovský starosta, senátor a kmotr ODS. V podstatě Janoušek v malém. Toho jen nepostihly nečekané problémy s hlavou: na svobodu ho pro změnu dostali místní motorkáři, kteří se za něj zaručili. Svou činnost soudu doložili zapůjčením pípy na pálení čarodějnic a pomocí při organizaci neckyády, což snad projde jen na severu. Ostatně neckyádu nejvíc připomíná i Janouškova nekonečná sága.

ivanak ( 29. května 2018 09:07 )

A pak se diví,že lidi věří,že se zde dá objednat trestní stíhání,když je vidět,jak ten,kdo má dlouhé prsty může vše.

salto ( 29. května 2018 07:47 )

Nepřeji panu Janouškovi nic zlého, ale chová se jako krysa a ne jako chlap. Ovšem co lze očekávat od křiváka, který si postavil byznys na těsné spolupráci s ODS

zada ( 29. května 2018 07:12 )

Samozřejmě , že si Janoušek může od justice "koupit" beztrestnost, stejně jako od lékařů zprávu že je magor nebo nevyléčitelně nemocný. nebyl by první ani poslední! Naše justice je prohnilá, to ví i malé děcko v této zemi. Slušný člověk se nedovolá spravedlnosti, ale tyhle kreatury si vždycky "pomůžou" navzájem, Ti si neublíží! Justice si myslí, že to má "na doživotí", ty svoje posty a že je neodvolatelná. A o tom to je!!! Žádný testy, žádný zkoušky - žijí a pracují z podstaty celý život, a hlavně je jim jedno jaké jsou osudy lidí po vyřčení jejich rozsudku!!!! Ale co se týká "typů Janoušek" tam je justice shovívavá až až

Zobrazit celou diskusi