Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Zastřelí Standu? Národní park Šumava řeší, co s jelenem, který se nebojí lidí

Autor: Zuzana Zelenková, ČTK - 
22. února 2018
14:38

Jelen na odstřel žije ve výběhu v obci Kvilda. Před několika týdny zvíře napadlo návštěvníka. Jelen totiž ztratil plachost a to prý i díky návštěvníkům, kteří ho krmili. Po zveřejnění peticí na internetu to vypadá, že by ho vedení Národního parku přece jen mohlo ušetřit smrti. Jelen by mohl jít do soukromých rukou.

Po internetu kolují hned dvě petice za záchranu jelena. Incident, který se udál minimálně před 14 dny, skončil šťastně, návštěvník utrpěl lehčí poranění, přesto prý vedení parku rozhodlo o odstřelu zvířete a výběh uzavřelo. Návštěvníci se jen na přilehlém parkovišti dočetli, že je zavřeno z technických důvodů.

„Ahoj, možná jste někteří byli na Kvildě na Jelení naučné stezce. Možná jste se také dostali do kontaktu s tamním jelenem, který se spřátelil s lidmi natolik, že se chodil pravidelně k návštěvníkům nechat podrbat a pohladit. Dělalo mu to dobře. Sama jsem tam byla dvakrát a pokaždé jsem měla šanci si ho pohladit,“ uvádí v petici žena s přezdívkou Vejv.

Video Pytlákem se můžete stát, aniž byste o tom věděli. - tv Joj
Video se připravuje ...

Hlavní potíž je, že se nebojí lidí

V další petici se píše: „Takovéto řešení je nepřijatelné! Jelen, který zranil návštěvníka, jevil známky absolutní ztráty plachosti, za což nese plně vinu personál návštěvnického centra, a nyní je jeho povinností zajistit bezpečnost jelena i návštěvníků výstavbou plotu nebo vyškoleným doprovodem, popřípadě přesunem jelena do jiného chovného zařízení,“ uvádí autor druhé petice, který zůstal v anonymitě. Obě dvě dohromady posbíraly přibliže 7 tisíc podpisů.

„Zařízení je správy národního parku. Je tam jeden jelen a 5 laní. Jelen byl přivezený z obory, nebyl z volné přírody, a byl zvyklý na lidi, sice ne moc, ale byl. Návštěvníci procházejí přímo oborou, zvíře není někde za vysokým plotem a už několikrát došlo k různým atakům,“ uvedl pro Blesk Zprávy Václav Vostradovský, starosta Kvildy. Podle něho mělo tedy vedení Národního parku Šumava dost času, aby situaci řešilo.

Zachrání jelena místní spolek?

Například loni se prý turista z Prahy postavil před jelena, druhý ho zezadu plesknul a jelen se ohnal. „To je běžná věc, udělalo by to i domácí zvíře, je to spíš nerozum některých návštěvníků. Správa parku, místo aby vyhodnotila situaci tak, že by udělala nějaká opatření, která by tomuhle zamezila, tak místo toho před 14 dny uzavřela centrum,“ upozornil starosta. S ním navíc nikdo z parku nemluvil, což už se prý stalo u podobně důležitých věcí i v minulosti. O uzavření se dozvěděl až z médií.

Když celá věc vyplula na povrch a po internetu začaly kolovat zmíněné petice, tak se začala ozývat i řada lidí, kteří vlastní nějakou tu oboru, s tím, že si zvíře odkoupí. Národní park by se tak podle jednoho z nich měl rozhodnout, že jelena nabídne větším zařízením. Když o něj nebude zájem, měl by se prodávat obálkovou metodou.
O „jelena Standu“, jak mu tady říkají, má zájem i místní Klub vojenské historie Gabreta (keltský název Šumavy), kterému předsedá právě starosta Vostradovský. Pokud dojde na obálkovou metodu, tak by jej rádi odkoupili a umístili do některé ze šumavských obor.

Národní park pak potvrdil novinářům, že hledá jinou variantu než odstřel. Buď se odstěhuje do dalšího šumavského parku, nebo bude opravdu prodán. 

Za Standu se staví i zpěvák skupiny Jelen Jindra Polák

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

lynx ( 22. února 2018 21:56 )

Kdyby ten blb zařval, projevila by se u jelena vrozená plachost a odběhl by. Nebyla říje! Jenže ten kretén před ním stál a čuměl mu do očí a vyzval ho tak na souboj. Někdo ho měl ještě zezadu pěkně kopnout do prde.le.

bibijana ( 22. února 2018 20:59 )

Návštěvníci procházejí přímo oborou po naučné stezce - který šílenec tohle vymyslel a kdo něco takového vůbec povolil? Jezdí tam školní výlety, zvířata jsou nevyzpytatelná, co kdyby nějaké zvíře smrtelně nějaké děcko zranilo.Chodím často do přírody,běžně zažívám pohled na stáda srnek a jelenů a na jejich zběsilé úprky.Vždycky se jenom modlím,aby se naše cesty nestřetly.Ale dobrovolně chodit do jejich teritória?Ještě horší je ale dostat se do mušky myslivců,kteří u nás tuto zvěř střílí dnem i nocí.Ubohá zvířata,jaké mají krásné oči,je mně z těch sprostých chlapů,divokých podnikatelů a myslivců nanic.Úplně se v tom zabíjení vyžívají.

hahapch ( 22. února 2018 20:31 )

lidstvo se roztahuje kde se dá a utiskují zvířata, chudáci už nemají kde být žít po svém v klidu, lidi se cpou i do jejich teritoria a potom si stěžují že je napadli, nemají tam co dělat nechce zvířata žít v klidu, také vám nelezou do obyváku, že se objevují medvědi a prasata u lidských obydlí je tím že nemají co žrát, lesy se kácejí, zmenšují a potravy ubývá a zase kvůli lidem, kdyby se mělo pokaždé střílet za chvíli by na zemi nebylo žádné zvíře jen přemnožení lidé se zničenou přírodou jak jí devastují, Standu nechte být byl v právu, chránil si své, nestřílet, nepřevážet jinam, stres a bez svého stáda by jej mohlo ohrozit na životě, lidé se mohou dívat přes plot a né chodit dovnitř, uvědomte si konečně že zvířata mají právo také žít na této planetě a lidé jim mají pomáhat ne likvidovat

flora ( 22. února 2018 19:35 )

Jelen nepřišel do obýváku toho blbečka, co ho asi vyprovokoval, ale naopak ten blbeček přišel do domovského území jelena. A jen další naprostý blbec může mít nápad, že jelena zastřelí, protože si nešťasný jelen na lidi v tom svém lesním "obýváku" zvykl.Co mu také jiného zbývalo ?? Kdo tahle lidská hovada bez mozku proboha neustále rodí ?

hejpockej ( 22. února 2018 18:32 )

Jestli jelena utrati, tak je treba vedeni parku Sumava vyhodit, protoze nejednaji dle prani jeho chlebodarcu ("lidi co je plati z jejich dani)

Zobrazit celou diskusi