Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Registrují se zvířata.“ Manželství homosexuálů má podpořit velká petice

Autor: Matěj Hynek - 
4. prosince 2017
19:40

Registrované partnerství pokulhává za manželstvím ve výhodách, které partnerům dává. Kampaň Jsme fér proto sbírá podpisy pro to, aby sňatek mohly uzavírat i páry stejného pohlaví. Podle ředitele kampaně Czeslawa Walka je na čase se zamyslet, zda je fér, že stát některým lidem nechce přiznat rodinu a partnerskou lásku.

Největším problémem pro LGBT komunitu zůstává to, že registrované partnerství není rovnocenným protikladem manželství. „Registrují se auta nebo zvířata, lidé se berou. Více jak 105 existujících právních předpisů v ČR přistupuje k registrovaným partnerům jinak než k manželům,“ vysvětluje šéf kampaně Jsme fér Czeslaw Walek.

Rozdíly přitom vznikají od samotného začátku takového vztahu. Do manželství totiž lidé mohou vstoupit před starostou, místostarostou, nebo pověřeným členem zastupitelstva v kterémkoli městě. Registrovaní partneři si své „ano“ proti tomu mohou říct jenom před matrikářem a musí vše vyřizovat přes jeden z pouhých 14 úřadů. Navíc na rozdíl od manželů nemají registrovaní partneři nárok na dva dny pracovního volna pro obřad.

Ekonomické výhody manželství

Další rozdíly už ale přinášejí manželům výrazné výhody. Jde například o společné jmění manželů. Registrovaní partneři jsou v nevýhodě, i pokud dojde ke smrti jednoho z nich. Zatímco pozůstalý manžel má nárok například na vdovský či vdovecký důchod a další dávky, registrovaní partneři nic takového nemají. Stejně tak dětem, které spolu partneři případně vychovávají, nenáleží nárok na sirotčí důchod.

Problémem je i péče o děti a možnost jejich osvojení. Zatímco manžel si může osvojit dítě druhého z manželů, nebo si mohou společně osvojit dítě z ústavů, registrovaní partneři na nic podobného nárok nemají. Pokud spolu přesto dítě vychovávají, mohou při rozchodu nastat velké potíže. Partner, který nebyl biologickým rodičem, nemá automatický nárok se s dítětem dále vídat. Zároveň nemá ale ani povinnost platit na dítě výživné. To jsou hlavní důvody, které vedly k tomu, že se součástí kampaně Jsme fér stala i petice za rovné manželství.

Aktivisté chtějí do svátku lásky 50 tisíc podpisů

„V současné chvíli máme téměř 10 tisíc podpisů,“ dodává Walek. Už teď tak překonaly počet podpisů u poslední podobné petice. V roce 2014 se totiž poslancům dostala do rukou petice sdružení PROUD. Na té bylo 9000 podpisů, které požadovaly, aby v registrovaném partnerství měli partneři možnost osvojit si dítě svého partnera nebo partnerky.

Lidé ze Jsme fér by rádi nasbírali 50 tisíc podpisů. Ty chtějí političkám a politikům předat symbolicky na svátek lásky, 1. května. „Je to číslo, které nelze přehlédnout. A politikům i političkám vyšle jasný signál, že otázce zrovnoprávnění manželství by se v tomto volebním období měli věnovat,“ dodává k cíli petice Walek.

„Vánoční čas je doba setkávání a společných hovorů – ať už na večírcích, u přátel nebo v teple domova – kde téma manželství gay a lesbických párů lze otevřít a mluvit o něm,“ vysvětluje aktivista, proč o petici začali mluvit právě na začátku prosince.

„Vánoce jsou také časem jakési reflexe, kdy si lze v rodinném kruhu či mezi přáteli říci, zda je fér, aby některým lidem náš stát odmítal přiznat rodinu či partnerskou lásku,“ dodává Walek.

Video  Šlechtová se přihlásila k lesbické komunitě. Jako první česká politička  - Matěj Smlsal
Video se připravuje ...