Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Markéta a Mirek zůstanou v tureckém vězení. Soud jim potvrdil vysoký trest

Autor: ČTK, kal, simao - 
1. prosince 2017
14:30

Turecký soud potvrdil Markétě Všelichové a Miroslavu Farkasovi trest šesti let a tři měsíce vězení za spolupráci s bojovníky milic syrských Kurdů YPG, které Ankara považuje za teroristickou organizaci. Advokáti Čechů podali koncem listopadu dovolání k nejvyššímu tureckému soudu, jehož rozhodování může trvat tři až devět měsíců, řekla v pátek mluvčí českého ministerstva zahraničí Michaela Lagronová. Na případ upozornil web Info.cz.

„Odvolací soud potvrdil rozsudek první instance. V tuto chvíli oba dva zůstanou ve věznici ve Vanu. Bylo jim to doporučeno i z hlediska toho, že se jedná o nejlépe vybavenou věznici, která je modifikovaná i pro cizince. Zároveň advokáti podali dovolání k Nejvyššímu soudu 27. listopadu. Odhad délky dovolání se pohybuje mezi třemi až devíti měsíci,“ řekla Lagronová pro Info.cz.

Věznice ve Vanu je na jihovýchodě Turecka a dvojice tu byla ve vazbě i po vynesení rozsudku prvního soudu letos v srpnu. Češi tvrdí, že jsou humanitární aktivisté a že mířili do Iráku, kde chtěli zřídit polní nemocnici. Byli zadrženi loni v listopadu na turecké hranici. Česko na rozdíl od Turecka milice syrských Kurdů YPG nepokládá za teroristickou organizaci.

Všelichová se vypravila mezi kurdské bojovníky, společně s Miroslavem Farkasem je však zatkli na tureckých hranicích. Ačkoliv Kurdové stojí v první linii v pozemních bojích proti Islámskému státu, v Turecku jsou považováni za teroristy. A to kvůli PKK – Straně kurdských pracujících, která chce vytvořit vlastní kurdský stát. Na úkor Turecka.

Podpora Kurdů tak není v Turecku vítána. A právě na to „dojela“ dvojice mladých Čechů. „Tady má soudce poměrně pádné argumenty v rukách a může říct: Ano, tito dva mladí lidé se podíleli na aktivitách teroristické organizace,“ řekl pro Blesk.cz už dříve Petr Kučera, uznávaný turkolog, který učí na univerzitě v německém Hamburku.

karey ( 1. prosince 2017 23:11 )

Jako obvykle, většina příspěvků = hromada výkalů...

montevideo ( 1. prosince 2017 18:13 )

Humanitární aktivista = notorický příživník

montevideo ( 1. prosince 2017 17:55 )

Dostali velmi mírný trest. Mají děkovat Allahovi a ne se odvolávat.

montevideo ( 1. prosince 2017 17:25 )

Chtěli tam, tak tam jsou. Proč by se jim mělo jakkoliv pomáhat.

vihor ( 1. prosince 2017 16:57 )

Turecko je celkem civilizovaná země, pokud se jim ovšem nezačnete plést do politiky, což ti dva bohužel udělali. Pouštět se proti Turecku do vlastní vojenské akce a jet při tom přes Turecko, to je nápad hodně šílený.

Zobrazit celou diskusi