Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Zataženo, déšť 15°C

Na ekologii šlo 42 milionů z EU. Centrum v Ostravě „spolklo“ dotaci a teď krachuje

Autor: David Budai - 
14. listopadu 2017
05:55

Vědci z prestižní Vysoké školy báňské v Ostravě možná brzy přijdou o střechu nad hlavou. Krachuje totiž technologické centrum, ve kterém mají své zázemí a kde zkoumají například obnovitelné zdroje energie. Problémem je, že společnost, která toto centrum provozuje, dostala na jeho vznik eurodotace ve výši 42,3 milionu korun. Nyní hrozí, že stát o tyto peníze přijde.

Technologické centrum Ostrava bylo slavnostně otevřeno v říjnu 2010 a symbolického přestřihávání pásky se tehdy zúčastnil také ministr životního prostředí Pavel Drobil. Cílem tohoto centra, jehož součástí je také inovační technologický park, je totiž především výzkum v oblasti energetiky nebo ekologické likvidace odpadu.

Rozvoj vědy a technologií v tomto centru podpořilo také ministerstvo průmyslu a obchodu. Společnost Inovační, a.s., která byla založena v roce 2009 a centrum provozuje, dostala krátce po svém vzniku hned dvě dotace z fondů v celkové výši 42,3 milionu korun. V červenci 2017 ovšem tato firma podala návrh na insolvenci a nyní je v úpadku. Hrozí tak, že stát o peníze přijde.

„Nebudu se vůbec k této záležitosti vyjadřovat,“ řekl Blesk.cz Jiří Richterek z představenstva firmy, který za ni zároveň jedná.

Dluhy přes 60 milionů

Podle insolvenčního správce v současné době firma nevykonává žádnou činnost, pronajímá pouze nemovité prostory. Od loňského roku je ve ztrátě a podle správce nesplňuje předpoklady k reorganizaci. V rámci řízení se přihlásilo více než 40 věřitelů s pohledávkami přes 61 milionů korun. To je řádově více, než kolik je schopna firma zaplatit.

Problémy technologického centra podle všeho začaly už mnohem dříve. Důvodem byl zřejmě krach některých vědeckých projektů, které měly rozvoj financovat. Potvrdil to také člen dřívějšího vedení a současný spolumajitel firmy. „Vznikl problém se zakázkovou náplní,“ řekl Blesk.cz František Peterka, který byl předsedou představenstva firmy do června 2013, tedy i v době, kdy stát firmě schválil dvě evropské dotace. Podle něj šlo hlavně o dopředu nasmlouvané zakázky. „Část zakázek na výzkum se přesunulo o několik let později a došlo ke kolapsu financí,“ dodal Peterka.

František Peterka v současné době vlastní 28 z 60 akcií firmy, a to prostřednictvím dalších svých firem. Druhou část akcií vlastní Martin Brudný, kterého se redakci nepodařilo kontaktovat.

Do problémů se dostaly i další technologické parky, na které putovaly stovky milionů z dotací EU. V problémech se ocitl třeba park v Jihlavě, Blesk.cz byl na místě:

Video  Technologický park v Jihlavě zkrachoval. Přijde Česko o miliony?  - David Budai, David Vaníček
Video se připravuje ...

Vědcům hrozí vystěhování

Technologické centrum, které sídlí v průmyslové části Ostrava-Vítkovice, v tuto chvíli podle dostupných informací stále funguje a výzkum zde probíhá. V areálu pracují například vědci z ostravské Vysoké školy báňské, kteří se zabývají hlavně zpracováváním odpadních materiálů a dalším výzkumem v oblasti fyziky, chemie nebo třeba alternativních paliv pro výrobu šetrné energie. Kvůli krachování firmy ale nyní hrozí, že se bude muset výzkum přesunout. To nepřímo potvrdila také univerzita.

„Momentálně platíme nájem insolvenčnímu správci. Jde o místo, kde sídlí jeden z našich výzkumných týmů,“ uvedla mluvčí univerzity Petra Halíková. Podle ní vědci momentálně jednají o dalších možnostech. „Mají zájem prostory pro řešení projektů dále využívat,“ dodala s tím, že jiné vzájemné závazky neexistují. Univerzita za pronájem platí řádově 175 tisíc korun měsíčně.

Stát může o dotaci přijít

Ministerstvo průmyslu momentálně v souvislosti s přidělenými dotacemi EU šetří firmu kvůli nesrovnalostem a porušení rozpočtové kázně. Zatím požaduje vrátit 544 tisíc korun. Důležitá podmínka takzvané udržitelnosti, na kterou se dotace primárně váže, zatím porušena nebyla, protože firma Inovační není v likvidaci. Jenže s ohledem na současný finanční stav firmy to může být jen otázka času.

„Na konci tohoto roku by v případě nedostatečné reorganizace a následně v důsledku případně vyhlášeného konkurzu a potvrzení porušení rozpočtové kázně a podmínek poskytnutí dotace by teoreticky mohlo dojít k vracení vyplacené dotace,“ uvedl na dotaz Blesk.cz mluvčí resortu František Kotrba.

V takovém případě by ovšem stát o peníze s největší pravděpodobností z velké části přišel. Stal by se totiž jen jedním z řady věřitelů, mezi které by se dělily peníze z prodeje majetku zkrachovalé firmy. Přestože celková hodnota majetku ještě nebyla kompletně oceněna, nebude příliš vysoká. Třeba na zrekonstruované nemovitosti, do kterých natekly peníze z dotací, mají zástavní právo dvě finanční společnosti. Ty už se navíc do insolvenčního řízení přihlásily se svými zajištěnými pohledávkami.

moiaza ( 14. listopadu 2017 09:35 )

Kdo nic nedělá, nic nepokazí. Jak někdo může dopředu vědět, co se "ujme" a co ne. Když někdo něco dělá, tak riskuje. Když nedělá nic, je pomluven. Těžko vůbec v Havlokapitalismu se do něčeho pouštět.

Zobrazit celou diskusi