Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Protesty lékařů pokračují. Specialisté chtějí bojkotovat úhradovou vyhlášku

Autor: Matěj Hynek - 
1. listopadu 2017
18:35

Spory mezi lékaři a ministerstvem zdravotnictví pokračují. Praktičtí lékaři a ambulantní specialisté se s úředníky už od léta přou o zavádění povinného eReceptu a elektronické evidence tržeb. A také o to, kolik peněz by za svou práci měli dostávat od zdravotních pojišťoven. Po symbolických protestech a zavírání ordinací přišel ve středu další krok. Rada Sdružení ambulantních specialistů ČR (SAS ČR) vyzvala členy sdružení, aby nepodepisovali úhradový dodatek na příští rok.

„Žijeme v době, kdy zcela extrémně narůstá výběr pojistného, kdy hospodářství ČR prosperuje více, než bylo ještě nedávno odhadováno. Není žádný důvod souhlasit s tím, že úhrada naší práce bude stagnovat,“ vysvětluje v prohlášení Rady SAS ČR její předseda Zorjan Jojko.

Jojko poukazuje na to, že od začátku roku 2016 bylo zvýšeno ocenění jejich práce o desetinu. V úhradové vyhlášce na příští rok se to ale podle něj neodráží, naopak podle něj dojde ke snížení úhrad pro většinu ambulantních specialistů.

„Úhradová vyhláška pro rok 2018 svévolně a bez jakéhokoliv zdůvodnění prosazuje opatření, kterým bezostyšně finančně zvýhodňuje nemocniční ambulance,“ zlobí se v prohlášení Jojko. Upozorňuje na to, že mimonemocniční ambulance by v příštím roce měly dostávat o více než deset procent menší úhradu.

Rada dále upozorňuje na to, že ministerstvo už v roce 2015 slíbilo, že úhrady doženou výši ocenění výkonů, která platí od roku 2016, nejpozději do tří let. Podle rady by tak měla ambulantním specialistům náležet stejná výše úhrad jako jejich kolegům z nemocnic.

Ambulantní specialisté si chtějí vyjednat lepší podmínky

Ambulantním specialistům se nezdá ani to, že by pojišťovny měly čas na konečné vyúčtování jejich práce až 150 dnů po konci roku 2018. To je totiž o měsíc později než dříve.

Rada SAS ČR proto chce oslovit zdravotní pojišťovny. Ty chce žádat o nabídky úhrad, které by podle Rady lépe odpovídaly hospodářské situaci i postavení ambulantních specialistů v systému českého zdravotnictví.

Jojko zároveň počítá s tím, že protesty ambulantních specialistů budou i dále podporovat praktičtí lékaři, pediatři i zubaři. „Koneckonců máme k tomu účelu již mnoho let dobře fungující Koalici soukromých lékařů,“ dodává.

Ministerstvo: Vyhláška je už vydaná

Ministerstvo zdravotnictví ale věc jako problém nevidí. „Úhradová vyhláška na rok 2018 je již vydaná,“ uvádí k tomu mluvčí ministerstva Štěpánka Čechová. Dodává, že výzvu SAS vnímá spíše jako formu vyjednávání mezi ambulantními specialisty a zdravotními pojišťovnami.

Podobně vše vidí i předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka. „S úhradovou vyhláškou na příští rok už moc neuděláme, nám se podařilo dosáhnout toho, že byly zrušeny malusy za pacienty, kteří dlouhou dobu nebyli v ordinaci,“ vysvětluje lékař.

K úhradové vyhlášce má Šonka přesto výhrady. Podle něj lékaři dostanou přibližně stejné peníze jako tento rok. „Když do toho zahrneme inflaci, tak si ale o něco pohoršíme,“ upozornil. Dodává ale, že některé pojišťovny naznačily, že by minimálně lékaři, kteří nabízejí více služeb, mohli dostat více peněz.

Praktikům nejvíce vadí eRecept i EET

Největšími problémy pro lékaře je teď podle Šonky zavádění eReceptu a EET. „Celou dobu se objevují další a další technické nedostatky tohoto systému,“ dodává Šonka k eReceptu. Některé z nich mohou být i poměrně vážné.

Zmínil například případ lékařů, kteří na dohodu o provedení práce vypomáhali v nemocnici. Ta si ale od Státního úřadu pro kontrolu léčiv vyžádala jejich osobní certifikáty pro vydávání eReceptu. „Když poté kolegové u SÚKL žádali o certifikát pro svou ordinaci, byla jejich žádost úřadem zamítnuta z důvodu duplicity,“ vysvětluje Šonka. Lékaři se tak podle něj o akci nemocnice dozvěděli až zpětně.

Stomatologové se už dohodli

Česká stomatologická komora se na úhradách se zdravotními pojišťovnami dohodla a proto nemůže vyzývat k bojkotu podpisu,“ uvedl šéf komory Roman Šmucler. Reagoval tak na dotaz, zda podobný krok nezvažují i zubaři.

Ani Šmucler ale není se systémem spokojený. „Současný systém, který nerespektuje ani názory zdravotnických zařízení a ani často zdravotních pojišťoven a úhrady ‚dekretuje‘ bez ohledu na náklady, je podle nás protiústavní,“ vysvětluje stomatolog. Nejlepší by podle něj bylo zcela skoncovat s úhradovou vyhláškou a zdravotnictví řídit čistě dohodami mezi pojišťovnami a poskytovateli péče. „Jinak se totiž stane, jako nyní, že má pacient na leccos nárok, ale nedovolá se ho,“ dodává Šmucler.

Video  Studio Blesk: Milan Kubek  - Blesk TV
Video se připravuje ...

tarrica ( 1. listopadu 2017 19:58 )

Tak nemocniční ambulance jim vadí? Sami si jako ,,soukromníci,, dají do odpočtu-do nákladů- počítače, NTB/ne jeden/, auta, nábytek-jako ,,vybavení ,,ordinací a další položky. Ve špitálech mají lékaři a sestry jen to, co jim vedení přizná- opravdu ten průměrný příjem lékařů nezvyšují lékaři z nemocnic. Ti jsou jen zaměstnanci, tak jako většina z nás. A aby všichni byli ,,soukromí,, lékaři- to přes limit nepovolí pojišťovny. Kdo by nás potom v nemocnicích ošetřoval a že i tam jsou specialisté...

zednik ( 1. listopadu 2017 19:26 )

Tak tentokrát zas specialisté ? Minule to byli obvoďáci, kteří se zapoměli zmínit o kapitačních platbách, tedy bezpracný výdělek, pouze za počet registrovaných pacientů. A je toho víc, co páni lékaři tak nějak úplně naplno neřeknou a přitom to mají královsky zaplacené.

silen ( 1. listopadu 2017 19:11 )

...jsou to šmejdi nenažraní! Berou v průměru 70 000 a furt je jim to málo! Zaštítí se úhradovou vyhláškou, EET a jinými vymyšlenými bláboly... a jde jim primárně jen o peníze do vlastní nenasytné kapsy...!!!

moiaza ( 1. listopadu 2017 19:05 )

Zdravotnictví je neustále jednou velkou černou dírou a doktoři o tom moc dobře vědí. Nemají vůbec zájem, na nějaký pořádek. Pro ně hovoří chaos a proto budou bojkotovat vše, co by mohlo zavést pořádek a systém ve zdravotnictví.

Zobrazit celou diskusi