Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Hmyz na talíři a mouka z mletých cvrčků: Od ledna realita tuzemských kuchyní?

Autor: ula - 
1. listopadu 2017
05:21

Červi, kobylky a další hmyzí speciality míří do českých domácností. Od 1. ledna 2018 začne platit novela nařízení Evropského parlamentu a Rady, podle které bude jezení hmyzu a výrobků z něj v Česku legální. I doposud některé restaurace tyto pochoutky nabízely, provozovatel ale mohl mít problém, protože dosud legislativa jednoznačně nedefinovala, zda se hmyz smí jíst, nebo ne. 

Podle odhadů má být v roce 2050 na světě 9 miliard lidí a odborníci se obávají, že takové množství nebude možné uživit. Vědci proto začali hledat nové zdroje bílkovin. Jednou z možností je maso ze zkumavek, ale jeho výroba je dosti nákladná. Jako alternativa se nabízí hmyz, který obsahuje stejně kvalitní bílkovinu jako hovězí nebo kuřecí maso. 

Hmyz už se ve světě konzumuje pravidelně, občas se mu říká „tradiční jídlo ze třetích zemí.“ Pro turisty je spíš zajímavým zpestřením pozřít smaženého cvrčka, ovšem to, co je dnes jen zábavou, se může brzy stát realitou v českých domácnostech

Potravina nového typu 

„Hmyz a výrobky z něj jsou v současné době Evropskou komisí považovány za tzv. potravinu nového typu (PNT), jejichž uvedení na trh se řídí nařízením Evropského parlamentu a Rady o nových potravinách a nových složkách potravin. Toto nařízení však hmyz jako PNT přímo nedefinuje a status hmyzu tak není z právního hlediska zcela jasný,“ řekla Blesk.cz Markéta Ježková, mluvčí ministerstva zemědělství. 

Jezení hmyzu se tedy v Česku tolerovalo, ale nebylo nijak právně ošetřeno. To se změní právě 1. ledna 2018.

Ochutnávka hmyzu proběhla i v Europarlamentu. Je libo vývar z cvrčků? 

Video  Ochutnávka hmyzu v europarlamentu: Vývar z cvrčků  - Blesk - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

Od 1. 1. 2018 začne platit novela nařízení Evropského parlamentu a Rady, která již jasně uvádí, že hmyz a jeho produkty jsou PNT. Bude tak jednoznačně potvrzeno to, co již nyní tvrdí Evropská komise a s ní většina členských států (včetně Česka).

Pokud budou výrobci - nejen v ČR, ale v jakémkoliv jiném členském státě EU - chtít uvádět hmyz či výrobky z hmyzu na trh, budou muset podat žádost o povolení dle tohoto nařízení a schválení bude muset proběhnout na úrovni EU. Takové povolení bude pak platné pro všechny členské státy, doplňuje Ježková.  

Právě na možnost schválení už se třese celá řada firem, která chce hmyz a výrobky z něj k jídlu v Česku prodávat. Už brzy si tedy budete moci koupit např. mouku z cvrčků. 

Rozemletí cvrčci 

Jedna z firem v Česku, která čeká na novelu, už chystá na náš trh cvrččí mouku a také proteinové tyčinky založené na bílkovině ze cvrčků. 

„Ze cvrčků děláme takzvanou cvrččí mouku. Jedná se o 100 % rozemleté cvrčky, nic dalšího. Název mouka volíme, aby se lidi nebáli nějakých křidélek nebo nožiček v tyčince. Cvrček není vidět. Navíc mouka navozuje lepší pocit, než například cvrččí prášek. Snažíme se totiž co nejvíce zjednodušit překonání strachu z jedení hmyzu,“ řekl Blesk.cz Radek Hušek ze společnosti SENS Foods. 

Ochutnávka hmyzu v europarlamentu: Příprava druhého chodu Escamoles (larvy mravenců):

Video  Ochutnávka hmyzu v europarlamentu: Příprava druhého chodu Escamoles (larvy mravenců)  - Foto Blesk - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

Červ v hamburgeru 

Lidé se tak nemusí děsit, že budou jíst hmyz celý, i když i to je samozřejmě možné. Nehrozí tedy zatím pojídání nožiček švábů nebo živých cvrčků.

Ve světě je momentálně 2000 známých jedlých druhů hmyzu. Podle Huška jsou výživově zajímaví mouční červi, kteří se dají namlít do hamburgerů. 

„Velké naděje jsou také vkládány do larev mouchy zvané Black Soldier Fly,“ doplňuje Hušek. 

Cvrčči levnější než kuřecí maso 

Cvrčci jsou stejně kvalitní bílkovina jako maso, navíc obsahují ještě mnohonásobně více vitamínů B, zejména B12, vápníku a železa než běžné maso. Výživově se jedná tedy o dokonalý zdroj bílkovin. Rozdíl je ale zejména v udržitelné produkci. Na stejné množství bílkovin oproti hovězímu masu cvrčci potřebují 12x méně krmiva nebo 2000x méně vody a vyprodukují 100x méně skleníkových plynů,“ vyjmenovává přednosti cvrččích pokrmů Hušek.

Cvrččí mouka se podle něj dá přidat třeba do chleba nebo těstovin a udělá z obyčejného jídla zdravou a výživnou pochoutku a jednou bude díky efektivním procesům výroby levnější než kuřecí maso.

Neprozkoumaná alergie 

I když hmyz bude nyní spadat do kategorie Potravin nového typu, zatím není dosud prozkoumán vliv na alergiky.

„Lidé alergičtí na korýše můžou být citliví na cvrčky nebo jiný hmyz. Když jsem jedl velké švábi, cítil jsem, že mi trochu otéká jazyk. Jedná se ale o standardní alergii, asi nic nějak škodlivého v hmyzu není. Právě naopak. Nemusí se krmit antibiotiky a jsou nám vývojově oproti například prasatům tak vzdálení, že sami nám nemohou přenést žádné nemoci,“ upozorňuje Hušek.

Humánní smrt 

Podle prodejce hmyzu ke konzumaci mají z nové potraviny radost i vegani

Cvrčci nemají centrální nervovou soustavu a ani nervová zakončení, kterými by mohli cítit bolest. Přesto je ale ještě před zpracováním necháváme zchladit, tím se jim zastaví biologické procesy a usnou. Oproti normálně chovaným zvířatům tedy nedochází k žádnému utrpení. Říká se tomu humánní smrt,“ popisuje Hušek důvod, proč je vegani velmi podporují. 

Hmyz ochutnal i redaktor Blesk.cz europarlamentu:

 

agfor ( 1. listopadu 2017 13:26 )

Nedávno se tu psalo, že zmizelo 75% hmyzu. Tak lidičky žerte, dokud je co, ale čuník je čuník.

Zobrazit celou diskusi