Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Láká vás práce z domova? Má i svá úskalí, ne každý ji zvládá

Autor: Matěj Hynek - 
12. listopadu 2017
16:37

Práce z domova je čím dál populárnější. O jejích výhodách se píše po celém světě a čím dál populárnější je i mezi českými zaměstnanci. Kromě benefitů ale s sebou může přinášet i nejrůznější úskalí. Ne všechny firmy totiž mají pro práci mimo kancelář dobré technické zázemí. Jak přitom ukazují údaje z jiných zemí, může mít snažší práce z domova i demografický dopad.

„Čekal bych, že při práci z domova toho stihnu mnohem více, kvůli špatnému spojení s kanceláří je to ale obráceně,“ vysvětluje Martin, který stejně jako čím dál více lidí dostal možnost práce z domova, jako benefit.

Velkou část pracovní doby tak podle něj člověk doma stráví snahou o připojení se do firemní sítě a ne samotnou prací. „Reálně to tak člověk použije jenom, když musí k lékaři a cestováním mezi domovem, prací a ordinací by ztratil hodně času,“ shrnuje svou zkušenost s prací z domova. Dodává ale, že kdyby vše po technické stránce fungovalo lépe, tak by z domova pracoval častěji.

Usnadnění práce z domova má nečekaný dopad na společnost

Dobré a stabilní spojení s kanceláří přitom může mít i hlubší společenské dopady, než jen efektivitu zaměstnanců. Filip Petrold z Národohospodářského ústavu Akademie věd ČR v tomto ohledu poukazuje na nečekaný výsledek, jaký mělo zlepšení internetového připojení v sousedním Německu. „Prokázalo se zde, že rozšíření rychlého internetového připojení zvýšilo ochotu vzdělaných žen mít více dětí,“ poukazuje na nečekanou souvislost.

Lepší možnost připojení na pracovní servery a tím pádem usnadnění práce z domova tak může mít i demografický dopad. „Ženám s vyšším vzděláním to totiž značně usnadnilo skloubit rodinu s profesní kariérou,“ vysvětlil Pertold, jak překvapivé spojení vzniklo.

Práce z domova má své výhody, ale ne pro každého

„Možnost práce z domova pomáhá především lidem, pro které je fixní pracovní doba výraznou překážkou v uplatnění na trhu práce, jako třeba matkám s malými dětmi,“ vysvětluje Petrold. Přínosy pro efektivitu jiných zaměstnanců se podle něj ale určují jenom těžko.

Odborníci se rovněž shodují na tom, že možnost práce z domova má svá omezení i v závislosti na tom, co se od člověka v práci očekává. „Práce z domova není dobrým řešením pro ty, kteří musí přicházet do kontaktu se svými zákazníky a podobné profese,“ vysvětluje Petrold.

Pokud ale zrovna vaše povolání zatím nejde vykonávat z domova, nemusíte si zoufat. „Postupně se díky technologickému pokroku a změnám profesí rozšiřuje okruh činností, které lze s tímto druhem benefitu spojit,“ vysvětluje Petroldův kolega z NHÚ Daniel Münich.

Práce z domova může zvýšit efektivitu zaměstnanců

V současnosti je možnost práce z domova nejlepší pro ty, kteří jsou při práci samostatní. Zároveň i pro lidi, kteří mají nepravidelný denní režim. „U profesí, kde se výsledky odevzdávají v elektronické podobě, je to dobrá volba, zvlášť u zaměstnanců s nepravidelným denním režimem může výrazně zvýšit jejich efektivitu,“ vysvětluje Petrold.

Práce z domova ale nemusí svědčit každému. Člověk se v ní totiž mnohem snáze rozptýlí. Mnoho zaměstnanců, kteří pracují z domova, se musí bránit svodům brouzdání po sociálních sítí, nebo televize. Vyrušovat navíc mohou i děti, nebo další členové domácnosti. „Práce doma od člověka vyžaduje poměrně velkou sebeukázněnost, organizovanost, cílevědomost a samostatnost,“ upozorňuje Münich.

„Pro mě osobně práce z domova není,“ říká na to téma Kateřina. Dodává, že domov jí slouží k odpočinku a když není v kanceláři, tak se nedokáže motivovat k práci. „Nemyslím ale, že by to platilo obecně, záleží i na povaze každého člověka,“ dodává.

Na home office chybí právní úprava

Problémem zůstává i to, že práce z domova není příliš právně ošetřená. Současný zákoník práce na ni totiž skoro nemyslí. To sice plánovala změnit končící ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD). Novela, kterou chystala, ale od začátku čelila ostré kritice.

Na první pokus ještě sice zvládla protlačit Sněmovnou. Poslancům ji ale vrátil Senát a po neshodách vládní koalice ji poslanci nakonec odkládali, dokud před volbami nespadla pod stůl.

Video  Ministryně Marksová odmítla kritiku za změny u home office  - Blesk - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi