Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Překvapení z Kinder vajíček. Hračky dovnitř cpou malé děti v Rumunsku

Autor: Alexandr Božilov - 
24. listopadu 2016
14:00

Hračky do populárních Kinder vajíček dávají za minimální mzdu děti v Rumunsku. Vzhledem k tomu, že práci vykonávají z domova, neexistuje ani žádná hygienická kontrola. Případ, který zmapoval britský deník The Sun, už vzbudil zájem zainteresovaných firem i rumunských úřadů.

Přibližně 25 korun – tolik si za hodinu dohromady vydělá rodina v Rumunsku prací na produktu pro obří italský koncern Ferrero. Na přípravě hraček pro Kinder vajíčka se přitom podílejí i 6leté děti. Chudé rodiny navíc tuto práci vykonávají v jejich často polorozpadlých domovech, kde panují naprosto nevyhovující hygienické podmínky.

„Je to otrocká práce,“ říká Christian Juri. A ví, o čem mluví. Jeho žena Timea, syn Patrick (11), dcera Hannah (6) a neteř Tamara (6) totiž hračky do Kinder vajíček dávají. Za každých tisíc dokončených „překvapení“ dostanou 20 rumunských lei (120 korun). Chudá rodina pracuje 13 hodin denně.

„Vím, že ten plat je příšerný, ale my nemáme jinou možnost. Musíme si nějak vydělat na jídlo a postarat se o děti,“ uvedla zoufalá Timea pro deník Sun.

Hračky do populárních Kinder vajíček vyrábí děti v Rumunsku. Hračky do populárních Kinder vajíček vyrábí děti v Rumunsku. | The Sun/video

Rodin, které si tímto způsobem vydělávají na obživu, jsou přitom v Rumunsku desítky, možná stovky.

„Šéfa by asi trefil šlak“

„Kdyby se někdo ze šéfů Ferrera dozvěděl, co se v Rumunsku děje, asi by ho trefil šlak,“ prozradil deníku Sun zdroj obeznámený s poměry ve firmě.

Italský koncern ve středu oznámil, že zahájil vyšetřování ohledně dětské práce v Rumunsku. „Jsme zděšeni a hluboce znepokojeni obviněními z neakceptovatelných praktik v Rumunsku,“ stojí podle agentury Reuters v oficiálním vyjádření společnosti Ferrero.

Hračky do populárních Kinder vajíček vyrábí děti v Rumunsku. Hračky do populárních Kinder vajíček vyrábí děti v Rumunsku. | The Sun/video

O případ se začalo zajímat také rumunské státní zastupitelstvo a firma Romexea, která měla podle deníku Sun dodávat rodinám materiál pro výrobu hraček.

Rumunsko tak jen potvrzuje celosvětový trend. Podle údajů Mezinárodní organizace práce 168 milionů dětí po celém světě vykonává nějakou formu zaměstnání. Většina jich pracuje v zemědělství, další miliony pak ve výrobě a průmyslu.

České zastoupení Ferrero je znepokojeno

Ferrero Česká, která distribuuje Kinder vajíčka v Česku, už vydala k případu prohlášení: „Jsme znepokojeni obviněními z neakceptovatelných praktik v Rumunsku ve vztahu k chování jednoho z našich dodavatelů. Bereme tato obvinění velmi vážně, a proto jsme ihned zahájili okamžité a důkladné šetření, abychom zjistili všechny skutečnosti této naléhavé záležitosti. Nezávislí auditoři a odborníci společnosti Ferrero již celou věc prošetřují přímo na místě.

Dále v prohlášení stojí, že „Etický a Firemní kodex bezpodmínečně zakazuje využívání dětí v továrnách pro jakékoli činnosti, buď přímo či nepřímo související s chodem továrny.“

Zároveň Ferrero Česká uvádí, že pracuje se společností Romexa, která podléhá pravidelným nezávislým kontrolám. „Naposledy, v květnu 2016, bylo zjištěno, že Kodex Ferrero byl striktně dodržen. Audit byl proveden společností SGS, která se řadí mezi přední světové certifikační společnosti zabývající se inspekcí, ověřováním a testováním,“ uvádí se v prohlášení.

Jenže právě tuto firmu označil deník The Sun jako tu, která měla hračky do rodin dodávat. Společnost slíbila, že bude o výsledcích vyšetřování informovat.

 

 

gabreta ( 25. listopadu 2016 02:41 )

To je tedy síla!! Tak vypadá úroveň vykořisťování států střední a východní Evropy! Proto je EU přijala, čímž si vytvořila zástupy novodobých otroků k vlastním ziskům a prostor pro základny NATO!

seyene ( 24. listopadu 2016 20:37 )

Tak jestli se jim to i tak vyplatí a jinou práci neseženou, tak takhle přijdou i o ni...

linas ( 24. listopadu 2016 17:47 )

Tak šéfa Ferrero by trefil šlak? Ať pořádně tu práci zaplatí, a ne nějakých ušmudlaných 120 korun za tisíc vajec - to pak nebudou rodiče nuceni zapojovat do práce i svoje děti, aby si vydělali pár šušňů za takové množství. A ten geňa, co napsal popisky pod fotky, by se měl jít vyliskat - Hračky do populárních Kinder vajíček vyrábí děti v Rumunsku - copak ta děcka ty hračky VYRÁBÍ (ve fabrice)?

noacojezase ( 24. listopadu 2016 15:55 )

A děti u nás ztratí šanci získat infekční nemoci.

klotilda ( 24. listopadu 2016 15:24 )

Takže teď už nebudou mít ani těch 25,- kaček.

Zobrazit celou diskusi