Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Děti za almužnu otročí 12 hodin denně. Šijí uniformy pro Islámský stát

Autor: mb - 
10. června 2016
21:05

Je jim teprve devět let, ale už musí pracovat dvanáct hodin denně. Řeč je o uprchlících ze Sýrie, kteří pro své bývalé trýznitele z Islámského státu vyrábějí uniformy. Jejich šéf jim dává za otrockou práci pouhých 40 tureckých lir na den (zhruba 328 Kč). Školu tak malí Syřané naprosto zanedbávají, do práce je přitom posílají vlastní rodiče.

Dílně ve městě Antakya (dříve Antiochie) šéfuje Abu Zakour (35), který otevřeně přiznává, že šije uniformy pro kohokoliv, kdo je mu ochoten zaplatit.

„Svobodná syrská armáda preferuje uniformy jako Ahrar aš-Šám (teroristická organizace, pozn. red.). Chtějí je mít ve stejné barvě, světle hnědé. Islámský stát upřednostňuje tzv. afghánský styl, ale někdy si též objedná tradiční uniformy,“ vypráví Abu Zakour, který sám ze Sýrie uprchl.

„Poprvé mě zatkli kvůli cigaretám, našli na podlaze cigaretové špačky, ale vyvázl jsem jen s varováním. Podruhé našli popelník, a to už mě zavřeli na tři dny a dostal jsem 40 ran bičem. Potřetí mě také zatkli kvůli kouření… to už byl velký malér. Nakonec jsem si sebral své věci a utekl,“ uvádí Syřan.

Vojenské oblečení nabízí vyšší zisk

Otázky etiky Abu Zakoura netrápí, v Turecku bojuje o přežití. „Samozřejmě že na vojenském oblečení vyděláváme více než na civilním. Co můžu dělat? Děláme to, co nám přináší zakázky,“ svěřuje se šéf dílny, kde zaměstnává děti už od devíti let věku.

„Kdyby nebyla válka, tyhle děti by byly ve škole, což by bylo pro ně o dost lepší. Platím jim od 40 do 70 lir (328 až 575 Kč), záleží na tom, jak jsou šikovné. Někdy mi sem rodina pošle velmi malé dítě, aby pracovalo, a já nerad říkám ne, tak ho tady nechám pracovat,“ říká muž, ale zároveň přiznává, že jeho vlastní děti otrockou práci v dílně vykonávat nemusí.

„Moje děti chodí do školy, kterou provozuje neziskovka. Tyhle děti by také mohly chodit, ale jejich rodiče chtějí, aby vydělávaly peníze. Tak co můžu dělat?“ říká Abu Zakour.

Turecko přijalo od vypuknutí konfliktu v Sýrii už 2,7 milionu uprchlíků. Běženci sice mohou v zemi pracovat, ale proces vyřízení pracovního povolení je zdlouhavý a musí o něj žádat zaměstnavatel. Dle mezinárodních lidskoprávních organizací 80 procent syrských dětí nechodí v Turecku do školy.

oliiiii3 ( 20. června 2016 16:16 )

Není to nesmysl, oni opravdu siji deti obleceni, rodice nemaji peníze tak deti prodavaji . Jsou to chudaci je me jich lito. Kdyby jim tak někdo mohl pomoct, nekteri nekteri deti u siti usnou, pak jsou hodne bite. A jsou za trest zavyrani v podzemni dire.

dumik ( 10. června 2016 21:41 )

stejně malí nebo i menší zejména Indové otročí pro západní textilní firmy, kterým téměř zdarma šijí jejich značkové zboží - je tam nějaký rozdíl?

Zobrazit celou diskusi