Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

„Kupte si dvanáctiletou Anne!“ Děti kreslily reklamní plakáty na dražbu otroků

Autor: nka - 
13. března 2017
20:25

Plakáty lákající na dražbu otroků dostali za úkol nakreslit žáci páté třídy školy v americkém New Jersey. Zadání, které mělo děti poučit o stinných stránkách americké historie, se ale setkalo s nepochopením ze strany rodičů.

Kresby škola rozvěsila po školních chodbách. Plakáty zvou kolemjdoucí na dražbu a popisují, jací otroci budou ke koupi. Na jednom například stojí soupis „otroků vychovaných na plantáži Johna Cartera“, jejichž prodejce bere „jen hotovost“. Další vývěska láká na dvanáctiletou Anne, „vynikající služebnou“.

Úkol je součástí dějepisného projektu a má dětem ukázat i ty méně světlé momenty z americké historie. Na nástěnkách ale chybí vysvětlení, které by zadání zasazovalo do potřebného kontextu.

Každoročně v únoru slaví USA Měsíc černošské historie. Loni Obamovi v Bílém domě přivítali temperamentní stařenku. Podívejte se, jak to spolu roztočili:

Video  Stařenka roztančila prezidentský pár, spolu slavili tzv. Měsíc černošské historie.  - White house
Video se připravuje ...

„Absolutně nechápu, jak by se žák jakéhokoliv věku mohl díky takovému projektu naučit něco o americké historii,“ rozčílil se jeden z rodičů na Facebooku.

Vedení školy se omluvilo za „nezamýšlenou bolest, zlost nebo urážku, kterou úkol mohl někomu způsobit“. Představitelé školy nyní chtějí uspořádat rodičovskou schůzku, kde vše vysvětlí.

„Školy v celé zemi často vynechávají z osnov bolavější místa americké historie. Musíme se naučit brát na vědomí i tu ošklivější část našich dějin, aby děti znaly celý příběh,“ řekl podle BBC místní školní inspektor John Ramos. „Zcela ale chápeme, že ty obrázky jsou znepokojující a proč jsou rodiče rozhořčeni. To, že u nich chybí jakýkoliv komentář, také ničemu nepomohlo,“ dodal.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi