Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Z Čechů se stávají neurotici: Telefon kontrolujeme 60krát denně

Autor: Zuzana Zelenková - 
29. října 2017
07:30

Čechům přirostly ruce k telefonům? Tak to alespoň vypadá podle studie společnosti truconneXion. Skoro polovina Čechů je schopna svůj chytrý telefon kontrolovat přibližně každých 16 minut. Tím ztrácejí kontakt s realitou, ale i pracovní nasazení. V práci totiž na telefonu stráví víc než hodinu a půl. Z lidí se tak stávají neurotici závislí na telefonech.

Zaměstnanci na mobilech stráví hodinu a 42 minut pracovní doby každý den. „To je o 8 minut více než loni v říjnu. Celkově se zvyšuje čas strávený kontrolou došlých zpráv, statusů či novinek zpravodajských serverů,“ shrnuje závěry analýzy Martin Hnízdil ze společnosti truconneXion. Denně ovšem člověk manipulací s telefonem ztratí celé tři hodiny času, do toho spadá právě i doba strávená na telefonu v pracovní době.

Kontrolování telefonu vyvolává neurózu

Analýzu společnost dělá už čtvrtým rokem. Loni Češi v práci koukali na telefon každých 21 minut, letos se doba o tři minuty zkrátila. Po telefonu saháme každých 18 minut. A to už může být neuróza. Stáváme se závislými na technice?

Z analýz bezpečnostní aplikace AuditPro vyplývá, že 46 % Čechů dokonce spadá do neurotické kategorie „vysokofrekvenčních“ uživatelů. „Od rána do noci po svém smartphonu sáhnou více než 60krát, to znamená každých zhruba 16 minut,“ dodává Martin Hnízdil.

„Pokud mají lidé potřebu kontrolovat mobil každých 18 minut, nemohou se pořádně soustředit. Pohroužit se do práce bez vyrušování na více než hodinu se pak stává luxusem, přitom pro kvalitní práci to je nezbytné. Nevhodné využívání komunikačních technologií lidem namísto usnadnění práci ztěžuje, zejména jejich výkonnost a kreativitu,“ říká psycholog Michal Walter, který se zabývá problematikou psychologie práce.

Problém je však ještě hlubší. Nadužívání výdobytků techniky vede i ke snižování mentální kapacity, závislostem a sociálnímu vyloučení. 

Je to o hodně závislostech. „Na mobilech a elektronice všeobecně může vzniknout závislost, pokud člověk nemá pro sebe dostatečně atraktivní náplň života. Je to velmi svůdné pro děti, teenagery, dospělé lidi nespokojené v práci, která je nedostatečně naplňuje,“ uvedla pro Blesk.cz psycholožka Dagmar Mautsková a dodala:

„Podle některých studií nadužívání vede až k nižší mentální kapacitě. Lidé jsou stimulování jen jedním směrem. To znamená, že se nerozvíjí po sociální stránce. Nerozvíjí se jim mentální kapacita, co se týče přemýšlení, hledání nových řešení a podobně, hlavně u dětí se snižují i jejich sociální dovednosti.“ 

Mobil v rukou Čechů:

  • Svůj mobil lidé kontrolují denně v průměru 52krát, to znamená skoro každých 18 minut.
  • Nejvíce času stráví na komunikačních aplikacích typu WhatsApp či Facebook Messenger.
  • Kontrola mobilů v mnoha případech přerůstá do neurotického chování, které ovlivňuje soustředění.
  • Více než zahálky se firmy bojí zneužití mobilů ke krádeži dat, proto je začínají zabezpečovat.

A co sami zaměstnanci? „Popravdě moc mobil v práci nepoužívám. Při vyučování a asistenci dětem to dost dobře nejde ani o přestávkách,“ uvedla speciální asistentka Lenka K. „Díky práci jsem na mobilu 24 hodin denně,“ popsal středočeský zastupitel Jan R. U Renaty T. na zaměstnance dokonce dohlížejí. „U nás se to nesmí a hlídá se to,“ svěřila Blesku.

V případě služebních telefonů se zaměstnavatelé také bojí úniku dat v případě zcizení, nebo nainstalování potencionálně škodlivé aplikace. „Mobily jsou mnohem méně zabezpečené než počítač. Firmy chtějí mít kontrolu nad tím, co si lidé instalují za aplikaci. Nekontrolují obsah komunikace. Jde o zabezpečení mobilu jako takového,“ dodal pro Blesk.cz Jan Hlaváč, zástupce společnosti truconneXion.

Jak poznat, jestli se z vás nestal neurotik, čtěte ZDE >>>

bre-burda ( 29. října 2017 10:08 )

Zřejmě nejsem typický Čech. Já si na mobilní telefon nevzpomenu, dokud odněkud nezazvoní. Myslím, že mnoha lidem slouží k ukrácení dlouhé chvíle, soudě podle oněch duchapitomých hovorů, které musím, chtě nechtě, ve veřejných dopravních prostředcích často vyslechnout.

cepp ( 29. října 2017 08:58 )

Mobilní operátoři všech zemí mi můžou políbit zadek. A výrobci mobilů zrovna tak.

Zobrazit celou diskusi