Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

V Africe uhynula vzácná samice ze Dvora Králové: Eliška (†5) nepřežila šarvátku s nosorožcem

Autor: Jitka Pecharová - 
17. října 2017
22:44

Eliška (†5) je po smrti! Samice nosorožce dvourohého původem z královédvorské zoo zahynula v Africe. Nosorožčí slečnu, která tam měla rozšířit populaci svého druhu, zabil samec.

Eliška zemřela v africkém národním parku Mkomazi na následky vnitřních zranění. Ta jí způsobil samec Monduli, pocházející z britské zoo. Nikdo neviděl, co se mezi zvířaty odehrálo. V parku totiž není neustálý dohled.

Podle královédvorské zoo se Elišce stala osudnou zřejmě nevinná šarvátka. „Jednou z variant je, že k jejímu zranění došlo při namlouvacím rituálu, kdy do sebe nosorožci bouchají ze strany a samec se v tomto případě nešťastně opřel do zadní části těla Elišky,“ usoudil Jan Stejskal, vedoucí mezinárodních projektů v královédvorské zoo. Strážci parku pouze viděli, jak samička v ranních hodinách přišla k místu, kde nosorožci mají vodu a stravu, pak poodešla stranou, lehla si a uhynula.

Chovatelé jsou ze zprávy smutní. „Je to nepříjemná událost, která se však mezi zvířaty stává. Nás mrzí, že se to stalo zrovna Elišce, která pomalu dosahovala věku, kdy by mohla mít mláďata,“ komentoval Stejskal úhyn samičky, ke kterému došlo před pár dny krátce poté, co Eliščina máma Etosha (11) porodila ve Dvoře svoje druhé mládě, opět holčičku.

Eliška byla součástí projektu návratu nosorožců do tanzanského národního parku Mkomazi, který úspěšně vede ochránce přírody Tony Fitzjohn. Před Eliškou, která tam byla od loňského června, královédvorská zoo do parku v roce 2009 poslala tři nosorožce. Šlo o samici Deborah, která v Africe porodila už tři mláďata, a samce Jabu a Jamiho.

VIDEO: Druhá ze samic anakondy má stěhování za sebou. Teď zkoumá dění za sklem.

Video  Druhá ze samic anakondy má stěhování za sebou. Teď zkoumá dění za sklem.  - Zdeněk Matyáš
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi