Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Věru (60) poslal úřad práce na pohovor. Pak jí za to sebral podporu a chtěl vrátit 35 tisíc

Autor: David Budai - 
16. října 2017
05:00

Věru J. (60) potrestal úřad práce úplným vyřazením z evidence uchazečů kvůli údajné nelegální práci načerno. Ve skutečnosti šla pouze na výběrové řízení, kam ji úředník poslal. Dvě hodiny tam na ukázku pracovala, aby ukázala, co umí. Kvůli tomu kompletně přišla o podporu a úřadu vracela celkem 35 tisíc korun.

Paní Věra z Prostějova byla v evidenci úřadu práce, protože několik málo let před důchodem přišla o práci. Aktivně se snažila najít nové zaměstnání, a dokonce už měla jedno předjednané. Firma ji ale mohla přijmout až za měsíc, proto zůstávala na podpoře.

Úřednice ji v té době poslala na výběrové řízení na pozici uklízečky v čistírně. „Řekla mi, že když tam nepůjdu, budu z úřadu práce vyřazena. Tak jsem souhlasila, že to zkusím,“ vzpomíná v rozhovoru pro Blesk.cz Věra. Součástí pohovoru ve firmě byla také praktická zkouška, při které měla přibližně dvě a půl hodiny pracovat, aby předvedla, jak umí uklízet.

Shodou okolností ale tuto firmu ve stejný den kontroloval inspektorát práce. Inspektor narazil na paní Věru a usoudil, že tam pracuje bez smlouvy – a tedy načerno. Nahlásil to úřadu práce, který Věru okamžitě vyřadil z evidence uchazečů. Odebral jí veškerou podporu, musela vrátit přes 30 tisíc korun, které v předchozích měsících dostala, a dokonce také doplatit zdravotní pojištění hrazené úřadem. Použila na to peníze z odstupného v předchozím zaměstnání, které si šetřila.

„Ve špatnou chvíli na špatném místě“

„Paní na úřadu práce mi řekla, že jsem byla ve špatnou dobu na špatném místě. Prý mi nemůže pomoct,“ říká Věra. Úřednice s ní prý pouze sepsala odvolání, které ovšem následně ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) zamítlo. „Poslechla jsem jen to, co mi bylo řečeno. Vůbec mě nenapadlo, že by mě mohli vyřadit,“ vzpomíná na šok, které zažila. V zoufalství se obrátila na kancelář ombudsmanky Anny Šabatové, které se situací začala zabývat.

Šabatová upozornila na pochybení úředníků. Nebylo totiž vůbec prokázáno, že paní Věra skutečně vykonávala nelegální práci, přesto byla vyřazením z evidence potrestána. Evidentně přitom šlo o výběrové řízení, nikoliv o soustavnou práci. „Je to absurdní. Stěžovatelka byla vyřazením z evidence úřadu práce jako jediná potrestána za něco, co ani nelze prokázat. Kvůli vyřazení z evidence přišla o pojištění a podporu v nezaměstnanosti,“ zuří Šabatová.

Dva roky čekání

Nakonec trvalo dva roky, než úředníci z ministerstva práce přiznali, že šlo o chybu, a rozhodnutí úřadu práce o vyřazení z evidence zrušili. Paní Věře byla dokonce minulý měsíc vrácena odebraná finanční podpora. V kritickém období po chybném rozhodnutí ovšem zůstala úplně bez peněz. „Kdyby v tu dobu nevydělával manžel, vůbec nevím, z čeho bych žila,“ zoufá si Věra. Za nezákonné vyřazení ani dnes nedostala žádnou kompenzaci nebo odškodné.

Úřad práce: Nic nekomentujeme

Blesk.cz se úřadu práce zeptal, proč k pochybení došlo a zda byla podniknuta opatření, aby k takovým excesům nedocházelo. Zároveň se zajímal, proč paní Věra nedostala žádnou kompenzaci. Mluvčí úřadu Kateřina Beránková ovšem pochybení odmítla komentovat a odkázala na ministerstvo práce. To ale zatím na otázky neodpovědělo.

Podle ombudsmanky Šabatové počet podnětů týkajících se neoprávněného vyřazení z evidence přibývá. Zatímco v roce 2015 jich bylo 25, loni už 33 a jen do září letošního roku pak 46. „Většinou se v podnětech objevuje důvod maření součinnosti v podobě nedostavení se na schůzku na úřadu práce, případně odmítnutí zprostředkovaného zaměstnání. Nejčastěji objevuje námitka, že si nezaměstnaný špatně zapsal termín schůzky,“ uvedla k tomu mluvčí ombudsmanky Iva Hrazdílková. Část podnětů ovšem lidé podali dříve, než bylo rozhodnuto o odvolání, takže se jimi kancelář nemohla zabývat.

Přísná úprava trestá i chybu

Podle kanceláře je právní úprava neúměrně přísná, protože za maření součinnosti se považuje už první či jediné nedostavení se na sjednanou schůzku na úřadu práce „Není přitom důležité, jestli svou povinnost nesplnil úmyslně nebo omylem,“ dodává Hrazdílková s tím, že úředníci úřadu práce musí brát v úvahu i argumenty nezaměstnaného a případné vyřazení řádně zdůvodnit.

elison ( 21. března 2018 15:56 )

Každá úřednice se chová jinak,měla jsem výbornou. Poslala mne na místo řidičky rozvozů obědů pro pečovatelák. Ovšem ředitelka to místo neměla volné,přesto ho požadovala obsadit od úřadu práce. Tak mi nabídla mýt schody,jo tak jsem je myla 14 dní. Poslední den mě poslala s rozvozem,ale žádné místo volné nebylo. Je tady jedna firma(všichni to ví,ale nikdo NIC nedělá),požaduje pomocnici do kuchyně. Každá pomocnice musí zdarma odpracovat směnu. A Takhle má firma zajištěno na 20 dní práci zdarma.

Mirek Jaroš ( 8. března 2018 06:45 )

K nelegálnímu zaměstnávání musí být 2 - "zaměstnanec" a "zaměstnavatel". Jakou pokutu asi dostala ta firma?

naidka ( 16. října 2017 16:27 )

Taky mě to napadlo - nechají ji 2 hodiny uklízet, aby zjistili, jestli uklízet umí a někdo ji 2 hodiny sledoval, jak jí to jde od ruky ? Asi tam měli bordel a potřebovali ho zadarmo uklidit.

Gentleman3 ( 16. října 2017 16:25 )

My starsi do toho tak nevidime... Ovsem rekvalifikovat nekoho v 50 nebo 55 letech mi nepripada jaksi..

naidka ( 16. října 2017 16:23 )

Je to celé na hlavu. Úřad práce ji poslal do čistírny na místo uklízečky, kde si ji přezkoušeli tím, že ji nechali 2 hodiny! šúrovat, do toho přišel inspektor a udělil jí postih, že pracuje bez pracovní smlouvy. V tom případě tam museli být všichni němí, že to nedokázali vysvětlit, na úřadu práce úplně blbí, když ženu na pohovor poslali a ona tam šla se ucházet o práci a když už, postih měla dostat čistírna, že ji nechali pracovat bez prac. smlouvy.

Zobrazit celou diskusi