Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Čechy lákají malé rodinné firmy, tvrdí průzkum. Kamila tam ale hodně zkusila

Autor: zzu - 
14. července 2017
06:15

Při volbě nové práce nehraje roli už jen hledaný obor a výše mzdy. Češi hledí i na to, zda je zaměstná tuzemská nebo mezinárodní firma, popřípadě jestli jde o korporaci či malou rodinnou společnost. Podle průzkumu vítězí v atraktivitě právě menší rodinné podniky. Ty prý pracovníkům nabízejí příjemnější prostředí, ale i lepší komunikaci a možnost vyjednávat o podmínkách. Někteří je také vidí jako potenciální „zašívárnu“. 

Pokud mají Češi uvést svého ideálního zaměstnavatele, zmíní nejčastěji malou rodinnou firmu. Ukázal to aktuální průzkum agentury Profesia.cz, kde nadnárodní společnosti skončily až na druhém místě. 

Malou společnost si v šetření vybralo 38 procent respondentů, u velkých nadnárodních firem by si kariéru zvolilo 30 procent dotázaných. Pracovat u velké tuzemské soukromé firmy by chtělo 12 procent respondentů a stejný zájem je i o státní správu. Zbylých osm procent dotázaných by nejraději pracovalo v akciové či družstevní společnosti s českým vlastníkem nebo ve státním podniku.

Důvěrnější prostředí i větší „klídek“

Zájem o rodinné firmy potvrdili pro Blesk.cz i někteří z uchazečů o práci. Například Alžběta K. hledá místo už řadu měsíců a sní právě o malém rodinném podniku.

„Malá rodinná firma rovná se malý rodinný kolektiv. A řekla bych, že i lepší komunikace. Je to pro lidi, kteří hledají klidnou práci, může to být i dobrá ‚zašívárna‘. Na druhou stranu mne láká i zázemí silné české firmy. Pro mě to znamená určitě dobře placenou pozici, možnost kariérního růstu a možná i nevyžadování cizího jazyka,“ popsala Alžběta.

VIDEO: Práce snů: Firma platí zaměstnance za polehávání!

Video  Práce snů: Firma platí zaměstnance za polehávání!  - tv JOJ
Video se připravuje ...

Rodinnou společnost by preferoval i František D. „Nejraději bych pracoval u rodinné firmy, protože tam člověk není tak anonymní, navíc jeho schopnosti ovlivňují chtě nechtě společnost víc, jelikož tam je málo členů,“ popsal pro Blesk.cz.

Podle Martina N. je situace složitější. „Záleží na mnoha faktorech, takto paušálně to říct nedokážu. Může to být korporát typu supermarketu, tam bych prostě nešel. U malé firmy, která na zaměstnancích šetří, bych se zase bál, že třeba nemusí včas, nebo vůbec přijít výplata,“ uvedl.



Důvody, proč mají lidé zájem spíš o menší firmy, potvrdila i tisková mluvčí Českomoravského odborového svazu Jana Kašparová. Je to podle ní logický trend.

„Zaměstnanci si se zaměstnavateli vyhoví. Kontakt u malých firem se zaměstnanci je větší. I v rámci tripartity se teď hodně mluví o podpoře drobného a středního podnikání. My jsme dávali příklad z Bavorska o tom, jak tam stát podporuje drobné podnikání a jaké to má výhody, ale to je spíš kontra velkým firmám,“ popsala pro Blesk.cz Kašparová.

I podle Tomáše Ervína Dombrovského z portálu Jobs.cz je teď jasný trend v tom, že lidé preferují spíš menší firmy. Za výběrem zaměstnání ale prý stojí řada dalších faktorů. 

Nadnárodní firmy hledají zaměstnance snadněji

„Obecně platí, že více lidí je v Česku zaměstnáno v menších firmách do 500 zaměstnanců. Vyloženě velké korporace se silnou značkou zato nezřídka mívají snazší oslovení nových zájemců na otevřené pozice. Síla značky je vždycky v náboru poznat. Ale samozřejmě nejvíce opravdu záleží na konkrétních podmínkách, a to rozhodně nejen finančních. Důležitý je celkový přístup k lidem, firemní kultura, vztahy mezi lidmi ve firmě a podobně,“ uvedl expert.

Horší situaci mají lidé, kteří hledají zaměstnání pomocí Úřadu práce ČR. Ti mají výběr výrazně menší. „Uchazeč o zaměstnání, když je zaevidovaný na úřadu, se zavazuje k plnění podmínek. Jednou z nich je, že nemůže odmítnout nabízené pracovní místo bez vážných důvodů,“ popsala mluvčí Úřadu práce Kateřina Beránková. Takový zájemce o zaměstnání je následně z evidence vyřazen.

Kamila: V rodinné firmě umí být pořádné dusno

Kamila Steinbachová má z malé rodinné firmy špatné zkušenosti. „Prošla jsem už řadou menších a větších společností, nejhorší pracovní zkušenost jsem si ale odnesla z malé firmy, která většinu času čítala okolo deseti lidí. Připadalo mi zajímavé, že jsem u zrodu nového projektu,“ popsala pro Blesk.cz Kamila.

Záhy jsem ale zjistila, že vede-li takovou firmu manipulativní osobnost, je dusno v kolektivu opravdu všudypřítomné. Na pracovišti docházelo běžně nejen k bossingu, ale rovněž k poštvávání jednotlivých zaměstnanců proti sobě,“ připojila.

Tlak se ve firmě podle Kamily stále stupňoval. Když se společnosti nedařilo, vinu majitel svaloval na zaměstnance. Jakkoli byly podle ní důvody spíš malicherné, majitel svým zaměstnancům strhával mnohdy několikatisícové pokuty z výplaty, která podle Kamily byla už tak nízká. 

Lidem se časem přestal líbit tzv. švarcsystém i dlouhé porady, za které jim nikdo nic nezaplatil. „Většina zaměstnanců pracovala na IČO, přesto po nich bylo vyžadováno pravidelné docházení a absolvování několikahodinových porad, které nebyly nijak finančně hrazené. Placená byla jen odvedená práce,“ dodala Kamila, která má tak místo snu o rodinné firmě spíš noční můru.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

renataren ( 30. listopadu 2017 08:57 )

Tak chce zašívárnu či chce doopravdy pracovat???? Rodinné firmy zaměstnají dobře akorát člena rodiny či dobrého známého.. Ti ostatní musí počítat se šikanou a mrzkým penízem! Bohužel kapitalistická realita... Je mi líto... A bez konexí Dobrou práci nesezenete...

ivoadler ( 14. července 2017 11:27 )

Tohle říká jedině blbec bez zkušeností. Můj syn dělal v takové firmě. Základní pravidlo zní: příslušník rodiny má vždycky pravdu a ve všem přednost. Brzo ho to přestalo bavit.

jany ( 14. července 2017 10:53 )

ono se tmehle lidme moc libi v klidku v čr

jany ( 14. července 2017 10:51 )

pro spamujete vsechny diskuse tim samym?

Rafan4321 ( 14. července 2017 08:53 )

 Hele Ruda špíno, zklidní hormon, certiku z krabicky .vidím, že zásah byl do cerněho. Tak za prve, rodiče mé uz dávno neživí, naopak jim přispívam do penzijního připojištění, léta slusne podnikam a svých zaměstnanců si vazim. Kupují pouze znáckove oblečení sobe i rodině. Větší nakupy potravin delame zásadně v Nemecku. Sportovní vybavení si fakt čínské nekupuji . Nebo ty snad kupuješ lyze nebo kola v Číne 😉 ?

Zobrazit celou diskusi