Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Na dovolené ušetříme za roaming, doma si ale připlatíme: Operátoři řeší zdražení

Autor: Matěj Hynek - 
28. září 2017
05:20

Letos jsme si poprvé užili, že za volání nebo surfování po internetu na dovolené v EU nezaplatíme ani korunu navíc. Češi tak ze zahraničí telefonovali i psali SMS více než dříve, což potvrzují všichni velcí operátoři. Podle některých ale může mít nově nabytá „svoboda“ neblahé vedlejší účinky. Náklady operátorů na hovory i brouzdání po internetu totiž zůstaly stejné. Zejména ti virtuální nyní musí přemýšlet nad tím, jak náklady pokryjí.

„Naši zákazníci v porovnání s loňskem volali o prázdninách v zemích EU skoro třikrát více a datovali téměř desetkrát více,“ uvedl k tomu v tiskové zprávě ředitel velkoobchodních vztahů společnosti T-Mobile Pavel Henke. Jediné, co rostlo jen mírně, byl počet odeslaných SMS.

Pozadu nezůstává ani Vodafone. Vyplývá to z jeho statistik za červenec a srpen. Během letních prázdnin volali zákazníci operátora dvakrát více a prosurfovali skoro sedmkrát více dat.

Jediný, kdo zatím přesná data nemá, je společnost O2. I z těch průběžných ovšem vyplývá, že její zákazníci v cizině využívali roaming mnohem častěji.

Roaming stojí více, než na něm operátoři vydělají

Naše účty díky novému evropskému nařízení po dovolené žádnou změnu nezaznamenaly. Mezi operátory je to ale jinak. Ti stále musí platit operátorům v zahraničí poplatky za to, že se připojíme v jejich síti. Naopak jim naúčtují, že cizinci u nás využívají tuzemské sítě.

Zahraniční turisté ale tak aktivní nejsou. U T-Mobile volali jen o 75 procent častěji a spotřebovali pětkrát více dat. U Vodafonu potom cizinci prosurfovali o 225 procent více dat, volali ale jenom o něco přes polovinu častěji.

Kvůli tomu tak čeští operátoři zaplatí na roamingových poplatcích více, než na nich vydělají. „Dokonce i Český telekomunikační úřad záležitost hodnotí tak, že nařízení má zásadní dopad na hospodaření operátorů,“ řekla k problému ředitelka strategie a inovací O2 Kateřina Pospíšilová.

Vše má na svědomí právě zvýšení nákladů spojených s roamingem. To potvrzují i experti z O2. „Na to, že nařízení nemůže ekonomicky fungovat a operátoři si budou muset náklady vynahradit, jsme upozorňovali,“ dodává k tomu Pospíšilová.

Zároveň říká, že zdražení bude postupné, ale nevyhnutelné. „Každý operátor si vyhodnotí roamingovou sezonu a následně začne uvažovat, co změnit na příští rok,“ dodává k tomu kolega Pospíšilové Václav Zakouřil.

Ceny roamingu jsou sice regulované, ale problém je i lobby operátorů z dovolenkových destinací celé Evropy. „Není náhodou, že bojovali za co nejvyšší velkoobchodní ceny,“ upozorňuje Pospíšilová. Pro operátory v těchto státech jsou totiž příjmy za roaming během léta značnou součástí jejich tržeb.

Důsledky nové regulace

Podle vedení O2 je současná regulace namířená proti menším a národním operátorům. „Současná situace nahrává velkým nadnárodním skupinám,“ vyjádřila Pospíšilová obavu vedení O2. Podle nich existuje snaha o vznik evropského superregulačnímu úřadu, kterému by vyhovovalo, kdyby jednal jen s několika málo nadnárodními společnostmi.

Naprosto smrtící potom nová regulace může prý být pro virtuální operátory. „Síťoví operátoři mohou spoléhat na to, že budou mít z roamingu i nějaký příjem,“ dodali experti z O2. Virtuální operátoři ale vlastní síť nemají, takže platí pouze náklady.

To je podle Pospíšilové v přímém rozporu s tím, o co usilují evropští regulátoři. Ti si od virtuálních operátorů slibovali zvýšení konkurence. Operátoři, kteří nemají vlastní síť, si tak budou muset ukrojit ze své marže, případně zdražit. Tím se ale jejich konkurenceschopnost sníží.

Zástupci největších operátorů o možném zdražování zatím příliš mluvit nechtějí. Zástupci O2 byli v tomto ohledu nejsdílnější. Uvedli, že o zdražování nestojí, současně podle nich však hrozí, že v extrémním případě jim nic jiného nezbude.

Jackforest ( 29. září 2017 09:10 )

 Bydlím v Německu. A paušál i s telefonem je tam mnohem levnější. Například neomezený tarif +3Gb od 30€ měsíčně i s telefonem S7 Edge. Telefony s paušálem vycházejí výhodně. Převedeno na české podmínky. Zaplatíte si paušál a telefon máte zadarmo. Takže v Česku operátoři jen brečí, že nemůžou okrádat už jako dříve!!!

Zobrazit celou diskusi