Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Poslanci odkývali výměnu televizí: Ty musí ustoupit mobilům

Nový ministr Jiří Havlíček (ČSSD) hájil ve Sněmovně novelu o elektronických komunikacích už ve druhém čtení (4. 4. 2017).
Nový ministr Jiří Havlíček (ČSSD) hájil ve Sněmovně novelu o elektronických komunikacích už ve druhém čtení (4. 4. 2017).  (Autor: Foto Blesk - Jaroslav Šimáček)
Autor: Zuzana Štíchová - 
24. května 2017
11:23

Novela zákona, kterou proslavil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) sliby o snížení cen za mobilní data, prošla Sněmovnou. Podle kritiků ke zlevnění ale nedojde. Naopak jistotou je, že přechod na nový formát digitálního televizního vysílání bude znamenat výměnu tisíců televizí. Cena se může vyšplhat až na 5 miliard korun. Poslanci dali zelenou také omezení mobilních operátorů při automatickém obnovování smluv nebo povinnosti pro Českou televizi vysílat zahraniční tvorbu i v originále s českými titulky.

Přechod na nový formát televizního vysílání a posílení práv spotřebitelů směrem k mobilním operátorům. To by měl být hlavní přínos novely zákona o elektronických komunikacích, kterou schválili poslanci. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) navíc tvrdil, že norma může vyvinout tlak na mobilní operátory směrem ke zlevnění mobilních dat, která jsou v Česku dražší v porovnání se zahraničím. O tom ale nejsou přesvědčeni operátoři, ani například budoucí ministr financí Ivan Pilný (ANO), předseda hospodářského výboru Sněmovny.

„Důsledky nepřijetí by směřovaly proti českým spotřebitelům a českým divákům. Znamenalo by to ohrožení bezplatnosti televizního vysílání,“ varoval na začátku projednání ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček (ČSSD).

Podívejte se na jeho komentář po projednání novely zákona:

Proti schválení se postavila například Česká asociace satelitních operátorů.

„Není třeba schvalovat diginovelu v podobě, kdy hrozí zbytečné výdaje domácností, nedovolená veřejná podpora soukromým společnostem nebo arbitráže proti České republice. Stát by se neměl unáhlit, ale počkat na rozhodnutí Evropské komise,“ napsala asociace v prohlášení a normu označila za toxickou.

Ta varuje především před unáhleným přechodem na nový televizní systém DVB-T2, který bude znamenat výměnu televizí a vyjít může až na 5 miliard korun.

Katastrofické scénáře se prostě naplní, domácnosti na to dají několik miliard, aby si koupily nové televizory. Abych nebyl obviněn z lobbingu – jsem rád, že z rétoriky předkladatelů vymizela slova o zlevnění mobilních dat. To by se mohlo stát jedině tehdy, pokud by byl trh uvolněn pro virtuální operátory. Když nám to Brusel vrátí, nevím, co budeme dělat. To jsou problémy, které mám s tímto zákonem,“ podpořil kritiky částečně také předseda Hospodářského výboru Sněmovny a budoucí ministr financí Ivan Pilný (ANO).

„Chtěl bych doporučit všem občanům těsně před tím, než jim vypnou to vysílání. Televize budou levnější a lepší,“ dodal také radu pro veřejnost.

Podívejte se na jeho komentář po schválení novely, proti které nehlasoval ani jediný člen dolní komory:

Poslanci podpořili také návrh poslankyně TOP 09 Markéty Adamové. Ta chtěla, aby zahraniční tvrobu musela Česká televize vysílat i v originále s českými titulky. "Domnívám se, že mnou navržená novinka zlepší jazykovou vybavenost Čechů a doufám, že se k podpoře mého návrhu po Poslanecké sněmovně přidá i Senát. Nové možnosti sledování by tak mohlo brzy využít až 60 % domácností," reagovala na schválení svého pozměňovacího návrhu místopředsedkyně strany.

sensey ( 24. května 2017 15:28 )

Poslanci podpořili také návrh poslankyně TOP 09 Markéty Adamové. Ta chtěla, aby zahraniční tvrobu musela Česká televize vysílat i v originále s českými titulky. A herci co dabují a nehrají v Ulici, nebo Ordinaci nebudou mít co žrát

joudajoudovy ( 24. května 2017 12:17 )

a proc by ne? korporace, banky, pravnici a exekutori musi mit pravidelne prijmy.

agfor ( 24. května 2017 11:52 )

Proč kupovat novou televizi ? Vždyť vysílají pořád dokola pár starých filmů a ty už jsem všechny viděl aspoň 30x.

PETR_50 ( 24. května 2017 11:44 )

Od dnešního dne bude velká sleva televizorů. Kdo by kupoval krámy,kterým bude za pár let končit schopnost přijímat signál. A za 15 roků se bude zase přecházet na jiný systém!!! To je ale B*O*R*D*E*L!!!

asijo ( 24. května 2017 11:24 )

Poslanci měli odkývat zrušeni koncesinářských poplatků,kdo chce sledovat EuroČT,ať si příjem zaplatí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa