Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

„Matka“ konce roamingu: Problémem byli zlobbovaní ministři. Poplatky jsou zlodějina

Autor: Zuzana Štíchová - 
9. srpna 2017
05:00

Už dva měsíce mohou Češi stejně jako další obyvatelé EU volat v rámci Osmadvacítky za domácí ceny. Obavy ze zdražování tuzemských tarifů se navíc zatím nepotvrdily. Lucemburská europoslankyně a někdejší dlouholetá eurokomisařka Viviane Reding, která deset let za konec roamingových poplatků bojovala, vysvětlila pro Blesk.cz, proč to trvalo tak dlouho a jaké kroky bude podnikat proti nehorázným účtům za telefon dál.

Za Evropu bez roamingových poplatků jste bojovala téměř 10 let. Co bylo za tu dobu nejsložitější? Kde jste se setkala s největšími překážkami? A proč to trvalo tak dlouho?

Čelila jsem neochvějnému odporu ze strany národních ministrů, kteří byli přesvědčeni telefonními operátory, aby byli proti našim plánům. Tou dobou operátoři tvrdili, že jinak budou muset zdražit domácí ceny, aby si kompenzovali ztráty z roamingových poplatků.

Chyba! Ceny se od té doby konstantně snižují. Ve skutečnosti se prostě nechtěli vzdát těchto neoprávněných finančních zisků. Deset let neúnavného boje se ale konečně vyplatilo! Přes to všechno jsme za pomoci Evropského parlamentu a médií zpečetili konec roamingu. Od 15. června 2017 zaplatíte stejné ceny jako doma, i když používáte svůj mobilní telefon na cestách po Evropské unii. Platí to pro hovory, smsky i data. Odporná překvapení na vašich účtech, když se vrátíte z dovolené nebo pracovní cesty do zahraničí, už nejsou ničím víc, než špatnou vzpomínkou. 

Medailonek Viviane Reding, která stála za koncem roamingových poplatků. Medailonek Viviane Reding, která stála za koncem roamingových poplatků. | ČTK, Blesk

Neobáváte se, že konec roamingu povede ke zdražení domácích tarifů? 

Ne. Ti, kteří by si dovolili zvýšit ceny za tarify, budou potrestáni spotřebiteli, kteří mohou snadno změnit operátora. 

Byla to pro vás priorita číslo jedna? Proč to pro Vás osobně bylo tak důležité? 

Ochrana spotřebitelů před neférovými praktikami byla vždy mou nejvyšší prioritou. V případě roamingu to byla totální zlodějina, proto jsem to zastavila. Toto zrušení bylo součástí většího plánu otevřít evropský telekomunikační sektor konkurenci a tím zvýšit investice a snížit maloobchodní ceny. A také redukovat roztříštění a tím vytvořit skutečný jednotný evropský digitální trh. 

Oslavovala jste ten den, kdy „skončil roaming“? 

Samozřejmě, protože to ukázalo, že Evropská unie dodržuje své sliby. Že Unie přináší hmatatelné výhody svým občanům. Zaznamenala jsem tuto speciální událost v knize, která vůbec poprvé nabízí pohled do zákulisí tohoto politického thrilleru. Jmenuje se „Roaming – Bitva Davida s Goliášem“. 

Když vás operátor přivítá v jiné zemi EU, už se poplatků za volání a smsky ze zahraničí nemusíte bát. Když vás operátor přivítá v jiné zemi EU, už se poplatků za volání a smsky ze zahraničí nemusíte bát. | Archiv Blesku

Jeden z českých europoslanců o Vás napsal, že jste „matkou konce roamingu“. Cítíte to také tak? Že je to Vaše „dítě“? 

Jsem hrdá, že jsem iniciovala tuto legislativu od A do Z. Pocházím z Lucemburska, takže jsem zvyklá překračovat hranice každý den. Roamingové poplatky byly poslední zbývající „předností v jízdě“ v dnešní Evropě. Jsem ráda, že to skončilo, protože hranice nepatří do digitálního sektoru. 

Přispěl konec roamingu podle Vás k lepší reputaci Evropské unie? 

Ano, Evropa prosperuje, když Evropané cítí, že zlepšujeme jejich každodenní životy. 60 let od podpisu Římských dohod se naše Unie stále posunuje kupředu směrem k očekávání jejích obyvatel.

Jen v digitální oblasti se za poslední měsíce udělalo mnohé. Evropská unie schválila nejpokročilejší zákon na ochranu dat, který vám dává právo vznést námitky proti zpracování vašich osobních údajů, právo být zapomenut nebo právo na informace v případě hackování.

Evropská unie uznala neutralitu internetu zajišťující přístup a možnost distribuce internetového obsahu dle vaší volby ve chvíli, kdy se připojíte. EU povolila přenositelnost služeb online obsahu. V příštích několika měsících ukončíme geoblocking, takže každý bude mít možnost přístupu a nákupu produktů nebo služeb z webových stránek sídlících v jiném členském státě. V této souvislosti uděláme doručování zásilek dostupnější. Neměli bychom se obávat to říct jasně a nahlas! 

Video  Záludnosti evropského roamingu  - MobilMania.cz
Video se připravuje ...

Konec roamingu není absolutní, je tohle tedy konec boje? Nebo bude pokračovat?

Tato bitva je u konce. Konečně! Začínají ale další. Proč? Protože když použijete mobil v jiné členské zemi, zákony vás chrání. Ale ne, když jste mimo Evropu, nebo když ho používáte doma k volání do země mimo EU. Tlačím proto také na jasné limity pro tyto urážlivé poplatky. V průběhu času doufám, že vzniknou celoevropští operátoři, kteří budou používat jen jedna pravidla a budou se zodpovídat jen jedinému regulátorovi.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

kacko ( 9. srpna 2017 07:26 )

A není to jenom o mobilech. https://www.facebook.com/denikecho24/posts/1740968872598240?pnref=story

mamlas ( 9. srpna 2017 07:11 )

Zlobbizmus by měl být mimo zákon s trestem minimálně 10 let natvrdo, protože zlobisti nedělají nic jiného než to, že škodí ostatním lidem a škůdce je třeba likvidovat!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa