Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Přijdeme o peníze.“ Majitelé lesů žádají, aby zákaz těžby dřeva ministerstvo zrušilo

Autor: jer, ČTK - 
15. září 2017
14:32

Soukromí vlastníci lesů žádají ministerstvo zemědělství, aby zrušilo zákaz úmyslné těžby smrku a borovice. Paušální zákaz těžby podle nich kůrovcovou situaci nevyřeší, naopak může ekonomicky poškodit vlastníky lesů v regionech, které nejsou kůrovcovou kalamitou zasaženy. V pátek to uvedl předseda Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů (SVOL) ČR František Kučera.

Zákaz cílené těžby je podle SVOL opodstatněný na majetcích, které kalamita postihla a kde je potřeba přednostně provádět těžbu nahodilou. „Na to ovšem není třeba žádného plošného ministerského opatření v lesích celé republiky. Tuto povinnost mají vlastníci lesa ze zákona a každý odpovědný vlastník tak činí ve vlastním zájmu,“ uvedl Kučera.

Zákaz prý může ohrozit i zpracovatelské provozy, jejichž technologie jsou založené na zpracování částečného množství čerstvé hmoty.

Zákaz platí pro zdravé smrky a borovice

Ministerstvo zemědělství vyhlásilo dočasný zákaz úmyslné těžby dřeva všem vlastníkům lesů v zemi ve čtvrtek. Je podle něj třeba zpracovat dříví z větrných kalamit a dřevo napadené kůrovcem.

Nařízení se vztahuje na těžbu smrků a borovic. Výjimku z něj mají lesy na území národních parků a jejich ochranných pásem. Zákaz těžby je navržen do konce roku. Dřevo z kalamit a dřevo napadené kůrovcem by mělo být zpracováno do konce března 2018.

Nařízení plošného zákazu těžby smrkových a borových porostů bez jakékoliv kompenzace vlastníkům lesů je podle Kučery spíše alibi pro nejvyšší orgán státní správy lesů. SVOL poukazuje i na skutečnost, že ministerstvo dosud nemá koncepci, jak reagovat v mimořádných případech a jak pomoci vlastníkům rychle vyvézt z lesů a zpracovat poškozené dřevo. Na mimořádné situace, které mohou v lesnictví nastat, nepamatují podle SVOL ani daňové zákony.

Majitelé obecních, soukromých a církevních lesů, kteří hospodaří téměř na polovině výměry lesů v České republice, se cítí současnou situací významně ohroženi.

„Žádáme proto ministerstvo, aby sporný návrh k zákazu těžeb, který má řadu nejen věcných, ale i formálně právních nedostatků a který bude SVOL všemi dostupnými prostředky rozporovat, neuvádělo v život a vzniklou situací se zabývalo se vší vážností a odpovědností,“ uvedl Kučera.

Kromě toho SVOL žádá, aby vláda již příští středu zvážila zvýšení příspěvků na obnovu, zajištění a výchovu lesních porostů do 40 let v rámci nařízení vlády o stanovení závazných pravidel poskytování finančních příspěvků na hospodaření v lesích a vybrané myslivecké činnosti.

Zobrazit celou diskusi