Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Sníh uvěznil české školáky na lyžařském výcviku. Nedostanou se z hotelu

Autor: ČTK, Andrea Ulagová - 
13. ledna 2017
19:41

Dopravu v tuzemsku v pátek komplikuje sníh a silný vítr, a to zejména ve vyšších polohách. Na západě Čech má v některých místech vítr sílu orkánu, silničáři dokonce odpoledne vyhlásili kalamitní stav pro úsek silnice mezi Plzní a Karlovými Vary. Díky sněhu si také nedobrovolně prodlouží lyžařský výlet v Loučné pod Klínovcem děti ze základní školy Máchovo náměstí v Děčíně. Noc tak stráví ve společenské místnosti hotelu a nemají jistotu, že se alespoň zítra dostanou domů.

„Ráno jsme se na internetu dočetli, že jsou problémy s dopravou,“ řekl Blesk.cz učitel tělocviku a zeměpisu David Strejček a dodal: „Volali jsme na policii, na Správu silnic, abychom zjistili situaci. Nakonec jsme komunikovali s řidičem, který nás měl odvézt, který potvrdil, že se k nám nedostane.“

Noc ve společenské místnosti

Třída tak bude přespávat ve společenské místnosti. „Personál hotelu nám dal matrace, budeme tu spát všichni dohromady. Bohužel do pokojů nás už nepustili, mají připravený hotel pro další hosty, kteří měli přijet už dnes, takže mohou přijet kdykoliv ráno a oni by tak nestihli pokoje nachystat,“ vysvětlil Strejček. Děti však dostanou večeři, snídani a mají k dispozici čaj.

Rodiče už učitelský dozor informoval. „Některé děti jsou rády, že si prodlouží pobyt na horách, ale máme tu i nemocné děti, které tak nadšené nejsou,“ popsal náladu v hotelu učitel.

„Naštěstí to není nic vážného, děti jsou nachlazené, ale už se jejich stav zlepšuje a jednu noc zvládnou,“ doplnil zdravotník Martin Charvát.

Bohužel třída nemá jistotu, že se zítra domů opravdu dostane. Předpověď je nepříznivá, má stále hustě sněžit a foukat silný vítr. „Nic moc se tu dělat nedá, tak dětem pouštíme přes projektor film, nebo si hrajeme karty,“ uzavřel Strejček s tím, že doufá, že zítra se počasí umoudří.

Silnice jsou uzavřené

Silničáři řešili již od rána  problémy i například v Karlovarském kraji. Většinou šlo o stromy spadlé do silnice. Kvůli nim jsou nyní uzavřené silnice z Kraslic na Sokolov, ve Staré Roli, na silnici z Bečova na Krásno, na výjezdu z Karlových Varů na Prahu a na dalších místech. Od noci je zavřená také silnice z Božího Daru na Klínovec a kalamita uzavřela odpoledne v obou směrech silnici I/20 mezi Karlovými Vary a Plzní. Průjezdné tam nejsou ani žádné objízdné trasy, na místě se vytvořila desetikilometrová kolona.

Meteorologové varovali před sněhovými jazyky, výstraha platí až do nedělního večera, dnes v noci se navíc v nižších polohách bude tvořit náledí.

4268 ( 14. ledna 2017 17:51 )

Hosti se dopravili autama. Za těchto podmínek je malá šance že autobus vyjede a když ano, je při spáteční cestě nebezpečí nehody jako se stala žákům kteří vyjeli před náma.

4268 ( 14. ledna 2017 17:47 )

Já pochybuji že jste se do takéto situace dostal takže vás prosím aby jste nebyl takto vulgární, protože inteligentnímu člověku (který Vy pravděpodobně nejste) dojde kolik je vám a kolik je nám.

janotta ( 13. ledna 2017 21:47 )

Hosti přijedou a děti nemůžou odjet??! Hosti přiletí vrtulníkem ?

Zobrazit celou diskusi