Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Jiří se oženil s Carol. Vzít si v Česku cizinku přijde na hodně peněz, tvrdí

Autor: ula - 
16. září 2017
05:50

Jiří (29) poznal v Česku Američanku Carol (28), která zde pracuje jako jazyková lektorka. Rozhodli se vzít se a Carol počítala s tím, že si vezme manželovo příjmení. Brzy přišli na to, že vzít si občana USA v Česku je velmi složité a naše země má jeden z nejsložitějších postupů. Cesta k oltáři je dlážděná stohy žádostí, lemovaná úředníky, kteří nejsou dostatečně jazykově zdatní. A navíc si snoubenci musí vyčlenit na správní poplatky značnou část ze svatebního rozpočtu.

Ještě předtím, než vstoupil pár do stavu manželského, musel projít kontrolou, která je součástí žádosti o vízum k přechodném pohybu pro rodinného příslušníka. „Proběhla namátková kontrola cizineckým policistou v civilu,“ řekl Blesk.cz Jiří.

„Ano, tyto pohovory provádíme, pokud nás zastupitelský úřad požádá o provedení pohovoru s žadatelem o vízum, respektive jeho partnerem žijícím na našem území, jestli má úřad pochybnosti o motivaci uzavření manželství. Nicméně jak se tyto pohovory provádí, to vám sdělit nemohu,“ uvedla Kateřina Rendlová, tisková mluvčí Cizinecké policie ČR.

Jiří ale kontrolu přiblížil: „Zeptal se na nějaké osobní věci, třeba jaký šampon používá partnerka, kontroluje detaily, zda jsou například dva zubní kartáčky v koupelně, ptal se sousedů, jestli vážně bydlíme společně.“

Nový trend: Číňané jezdí do Prahy na den kvůli svatebním fotkám

Video  Nový trend: Číňané jezdí do Prahy na den kvůli svatebním fotkám.  - svatebnifotoprovas.cz
Video se připravuje ...

Cizinky si jméno nerady mění

A jelikož bylo vše v pořádku, přišlo na řadu vyřizování všeho potřebného k svatbě. Cizinky, které si vezmou Čecha, si často ponechávají svá rodná příjmení. Potvrzují to matrikáři na městských úřadech.

„Cizinky si nechávají své příjmení kvůli problematické změně osobních dokladů,“ uvedla Veronika Blažková, tisková mluvčí městské části Praha 1.

Jiří: Naštěstí se nejmenuji Křeček

Carol se rozhodla, že si vezme Jiřího příjmení, protože do budoucna chtějí, aby vystupovali jako rodina s dětmi pod jedním jménem. Jediná její podmínka byla, že použije příjmení v mužském tvaru.

„Lidem v USA by přechýlené příjmení zkrátka nedávalo smysl, navíc rádi cestujeme a v některých zemích může rozdílné příjmení způsobit komplikace,“ vysvětlil Jiří. „Kdybych se jmenoval Křeček, tak by si nechala své původní jméno, protože to je moc těžké na vyslovení, takhle byla dohoda snadná,“ dodal s úsměvem.

Změna příjmení ale musela proběhnout hlavně na straně USA. A to je důvod, proč se většina nevěst rozhodne nechat si své příjmení. „Musíte úředně přeložit a ověřit oddací list, abyste mohli změnit doklady v USA. V Česku je naprosto nemožné vyřídit cokoliv bez češtiny, manželka sice rozumí většině věcí, ale po úřadech s ní chodím vždycky já,“ popsal Jiří.

Na americké straně je potřeba změnit vše, například i údaje v bance. „USA nemá žádný centralizovaný systém jako my, není to prostě tak jednoduché, a proto chápu, že hodně lidí si jméno nezmění,“ zmínil novomanžel, aby dodal: „Pokud si nechcete jméno přechýlit, musíte vyplnit důvod, proč nechcete.“

Jan (93) si i po 60 letech odvádí od oltáře svou nevěstu Marii (84):

Video  Jan (93) si i po 60 letech odvádí od oltáře svou nevěstu Marii (84). Manželé Petruchovi z Hroznové Lhoty oslavili na kopci Sv. Antonína diamantovou svatbu.  - Hynek Zdeněk
Video se připravuje ...

Chcete se oženit s cizinkou? Pořádně si připlatíte

Už z diskuzí se známými a po sledování diskuzí na internetu pár věděl, že cesta k oltáři nebude v Česku snadná a levná. 

„Všechny dokumenty musíte mít úředně přeložené a ověřené, což je samo o sobě záležitost pěkných pár tisíc korun, musíte mít rodný list a dokument z velvyslanectví, který potvrzuje, že se můžete legálně provdat. Je to zdlouhavý proces, který vyžaduje cestu do USA,“ popsal dlouhou cestu k oltáři Jiří.

Vše musíte samozřejmě řešit s příslušnou matrikou, kde jako cizinec musíte umět česky, protože úředníci se s vámi většinou nedomluví. Pak obvykle nastává problém v tom, že americký rodný list nemusí obsahovat všechny potřebné informace. 

„Pokud rodný list státního občana USA neobsahuje všechny údaje potřebné k zápisu do matriční knihy v Česku, učiní tento čestné prohlášení o chybějících údajích před matrikářem matričního úřadu, kde bude manželství uzavřeno,“ uvedla Klára Pěknicová, tisková mluvčí Ministerstva vnitra ČR.

„Ano, vyplníte žádost o prominutí nedodání těchto údajů a to pak může trvat až 30 dní, než to matrika schválí, a ještě musíte podepsat další lejstro, že se musí vzdát práva na odvolání,“ doplnil Jiří.

Svatební video si nechali natočit od své fenky. Podívejte se:

Video  Svatební video si nechali natočit od své fenky.  - youtube.com_Marshall Burnette/bpž
Video se připravuje ...

Cizí člověk na svatbě na vlastní náklady? 

Další věc je povinnost mít soudního překladatele pro sňatek, pokud jeden ze snoubenců neumí dostatečně česky. „Účast tlumočníka zajišťuje jeden ze snoubenců na vlastní náklady, nestanoví-li zvláštní právní předpis jinak. Bez přítomnosti tlumočníka nelze prohlášení o uzavření manželství v těchto případech učinit,“ uvedla Pěknicová.

„Takže nejen že to stojí další peníze, ale navíc je na vaší svatbě cizí člověk, což není úplně příjemné. Naštěstí se dá podepsat dokument, kdy cizinec prohlásí, že rozumí česky, a to pak překladatel být nemusí,“ oddechl si Jiří.

Manželství negarantuje trvalý pobyt

Pokud jste si mysleli, že manželství s cizincem okamžitě garantuje občanství a trvalý pobyt, pletete se. „O trvalý pobyt můžete zažádat až po dvou letech sňatku nebo až po roce sňatku za předpokladu, že cizinec už aspoň tři roky v Česku nepřerušovaně žije,“ uzavřel Jiří.

Jeho svatba s Carol mu ale rozhodně za pobíhání po úřadech a papírování stála. V případě, že si chcete vzít u nás cizinku a cizince, připravte se, že cesta k oltáři nebude rozhodně úředně snadná.

10 nejhorších momentů, které se na svatbě mohou stát: 

Video  10 nejhorších momentů, které se na svatbě mohou stát. Vyvarujte se jich!  - youtube.com
Video se připravuje ...