Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Silvestr má příjmení po manželce, Veronika si ho zdvojila: Proč porušili českou tradici?

Autor: ula - 
1. září 2017
06:00

I když je zvykem, že po sňatku přebírá žena příjmení po muži, objevují se v Česku také jiné varianty. Veronika se například rozhodla si příjmení zdvojit. Silvestr si zase vzal příjmení své nastávající. Proč k tomuto kroku přistoupili? A jak často se v Česku podobným způsobem „porušuje“ tradice?

„Chtěli jsme si původně vzít oba obě příjmení, po vzoru Garrigueových-Masarykových, ale to se podle matriky údajně nesmí. Prý by se pak nevědělo, jaké příjmení by měly dostat děti,“ řekl Blesk.cz Silvestr, která má v občance napsáno svoje příjmení i manželky Terezy.

Důvodů, proč se manželé tak dohodli, bylo více. Tereza už byla autorkou několika vědeckých publikací a měla zaregistrovanou i doménu na svoje jméno.

„To jsou nejběžnější důvody, proč si ženy ponechávají své jméno. Dvojí příjmení nebo své původní si ponechávají ženy, které jsou pod svým příjmením známy v pracovních kruzích, jako jsou umělkyně, vědecké pracovnice, profesorky,“ uvedla Jana Pondělíčková, tisková mluvčí Úřadu městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz.

Jan (93) si i po 60 letech odvádí od oltáře svou nevěstu Marii (84):

Video  Jan (93) si i po 60 letech odvádí od oltáře svou nevěstu Marii (84). Manželé Petruchovi z Hroznové Lhoty oslavili na kopci Sv. Antonína diamantovou svatbu.  - Hynek Zdeněk
Video se připravuje ...

Popřípadě si svoje příjmení ponechávají ženy ve středním a starším věku. „Ty, které už neplánují s manželem děti,“ upřesnila Jana Kodymová, mluvčí Magistrátu města Liberec.

„V roce 2017 si ve 49 případech nechali snoubenci každý své příjmení, ve 30 případech šlo o cizince,“ řekl David Polák z Úřadu městské části Praha 6. Cizinky si často ponechávají své příjmení kvůli problematické změně dokladů, případně je v jejich rodné zemi zvykem, že se příjmení nepřebírá.

Silvestr: Příjmení po ženichovi? Zvyk a setrvačnost

„Podle statistik si muži berou jména po manželce jen výjimečně. V posledním kalendářním roce jsme evidovali jen dva případy,“ uvedl Milan Vokuš z městské části Praha 7. V Brně to bylo za poslední rok pouze 5 % mužů, 3–5 případů ročně hlásí Liberec.

„Příjmení po ženě si muž často bere v případě, že jeho jméno je nějak zvláštní, hanlivé nebo směšné,“ říká Pondělíčková.

To ale nebyl Silvestrův případ, měl jiný důvod, proč si vzal Terezino příjmení. Jedním z nich je i to, že je pro rovnost mezi pohlavími, a jeho profeministické myšlení. 

Mám sklon kriticky uvažovat o tradicích, o věcech, které se tak prostě dělají jen ze zvyku a ze setrvačnosti. Leckdy stále mají své opodstatnění, leckdy už ale ne. Československý model příjmení dává nevěstu ženichovi jakoby do vlastnictví, což považuji za atavismus, který už v dnešní době nemá místo. To naše přivlastňovací přechylování je ve světě docela ojedinělé. I v ostatních slovanských jazycích není buď vůbec (třeba v polštině), nebo je o dost slabší (jako v ruštině),“ vysvětluje Silvestr.

Svatební video z pohledu fenky novomanželů? Podívejte se: 

Video  Svatební video si nechali natočit od své fenky.  - youtube.com_Marshall Burnette/bpž
Video se připravuje ...


Problém na matrice

Na největší problémy narazil Silvestr na matrice. Úřednici nezarazilo jeho rozhodnutí, spíš jejich vlastní informační systém.

„Jednak tuhle možnost, že by si chtěl muž vzít příjmení manželky, systém vůbec nepodporoval a na oddací list mi vytiskl 2x moje rodné příjmení. Úřednice to pak musely přepsat ručně. To by mohlo samo o sobě vypadat jen na tzv. IT problém mezi klávesnicí a židlí, ale matriční informační systém prý ani neumí oddat pár, kde je nevěsta o víc než 20 let starší než ženich. Obráceně (stařec s mladicí) to ale jde. Nejspíš to programovali ještě v 19. století,“ popisuje pobaveně mladý muž.

Rodiče nadšení nebyli

Podle Silvestra jsou všichni jeho kamarádi volnomyšlenkáři a změna příjmení je nijak nevzrušila. Rodiče to podle jeho slov nesli hůře. „Ale po pár měsících to zavál čas a už je to taky zvlášť netrápí. I když je pravda, že na dopisy mi táta pořád tvrdošíjně píše jen to rodné,“ přiznává Silvestr. V občance má tedy napsáno svoje i manželčino příjmení.

Veronika: Jedním z důvodů byl dědeček

Veronika se zase rozhodla ke svému příjmení připsat ještě to manželovo. „U zdvojeného příjmení to často bývá tak, že většina žen má pod svým jménem přímo firmu nebo zavedené příjmení ve firmě apod., a z tohoto důvodu si ponechávají svá příjmení na druhém místě. Až se pak zavedou pod novým příjmením, zpravidla tak za rok dva, upouští od zdvojeného příjmení a přistoupí na příjmení svého muže,“ řekla mluvčí z Úřadu městské části Brno Kateřina Dobešová.

Dvojí příjmení volí podle matrik i ženy, které mají z předchozího vztahu děti.

Veronika ale měla úplně jiný důvod, proč si nechala svoje rodné příjmení a připojila si k němu i manželovo. „Z velké části to bylo o tom, že je lidí s mým rodným příjmením opravdu málo, a tak každý věděl, že jsem to já, lidé si mě podle něj pamatovali a mně to vyhovovalo. Druhý důvod je dědeček, který mi vždy říká: Buď hrdá na to, kým jsi, no a toto z toho vzniklo,“ svěřila se Blesk.cz Veronika.

Okolí se ptalo na důvod, ale nikdo prý neprotestoval, ani Veroničin nastávající.

Jak se měnily svatební dorty v průběhu 100 let?

Video  Jak se měnily svatební dorty v průběhu 100 let?  - youtube.com/mode.com
Video se připravuje ...

Udivený pohled ředitele

Matriky upozorňují, že mít zdvojené příjmení s sebou nese i řadu povinností a problémů. To pociťuje také Veronika.

„Úřednice mi sdělila právní upozornění, že musím vždy psát obě příjmení, jinak budou mé podpisy neplatné. Už tehdy při vypisování do papírů to bylo strašně dlouhé, že se do kolonek nevešlo. Na to narážím pořád a dodnes a v tomto duchu jsou nejčastější připomínky okolí,“ popisuje mladá žena a pokračuje: „Nejvíce připomínek zaznělo asi v zaměstnání. Jako že se to nikam nevleze a že je to dlouhé. A trošku udiveně se tvářil ústřední ředitel, který si na hodnotách a rolích žen a mužů hodně zakládá. Nahlas ale neřekl nic.“

Občas má Veronika problém při telefonátech, kdy lidé neví, jak ji oslovit, případně jí v dokumentech příjmení přehazují. „Při jednáních se občas uchýlili k tomu, že jsem byla představena pouze jedním z příjmení. Neřeším to a neopravuji. Slyším na obě,“ usmívá se Veronika s tím, že tyhle zádrhely si nepřipouští. Prý už své jméno za svobodna musela často hláskovat a diktovat, protože jej málokdo napsal správně.