Češi jsou národ houbařů a podle ohlasů čtenářů Blesku ke konci léta houby rostou. „Úlovky“ následně putují do smaženic nebo jiných pokrmů, případně se usuší. Bohužel s houbařskou sezonou je spojeno i riziko otrav, které může ohrozit každého. Doba vzniku prvních příznaků se různí podle druhu houby, která je původcem, a pohybuje se od půl hodiny do sedmi hodin.
Selhání ledvin, poškození jater i smrt: Jak rychle vás „dostanou“ jedovaté houby?
1.Fyzické i psychické příznaky
Doba vzniku prvních příznaků otravy houbami se různí podle druhu houby, která je původcem otravy, a pohybuje se od půl hodiny do sedmi hodin.
Po odeznění prvních příznaků se mohou objevit následné příznaky, které jsou známkou těžkého poškození jater nebo ledvin s možným celoživotním dopadem nebo smrtelným koncem.
„První příznaky otravy houbami mohou mít podobu potíží trávicího traktu (nevolnost, zvracení, průjmy, bolesti břicha) nebo mohou nad potížemi trávicího traktu převažovat psychické příznaky (veselost, neklid, nekoordinovaný pohyb, dezorientace, vidí a slyší to, co reálně neexistuje – zrakové a sluchové halucinace, např. po otravě muchomůrkou tygrovanou, červenou, slámožlutou) nebo kombinace více druhů příznaků – nevolnost, zvracení, bolesti břicha, průjmy, záškuby v lýtkovém svalu, slabost, někdy mírné teploty a pokles krevního tlaku,“ vyjmenovávají příznaky farmaceuti z portálu Lékarnické kapky.
2.Nejjedovatější houby
Mezi nejjedovatější houby patří muchomůrka zelená, bílá a jarní, ucháč obecný a pavučinec plyšový.
Při otravě muchomůrkou zelenou a jí příbuznými druhy je doba latence, tj. doba od požití houby k prvním příznakům a projevům otravy, 6–24 hodin. V první fázi převládají příznaky trávicího traktu (bolest břicha, zvracení, těžké, vodnaté průjmy).
„V důsledku zvracení a průjmu dochází k vysokým ztrátám tekutin a minerálů, nemocný je zesláblý až zchvácený, má propadlé tváře, nitkovitý puls, močí málo nebo nemočí vůbec, dochází k poklesu krevního tlaku. Toto období trvá 3–5 dnů,“ uvádí odborníci.
3.Poškození jater i ledvin
Přežije-li otrávený, pak dochází k období zlepšení a poté se dostavují projevy těžkého poškození hlavně jater, popř. i ledvin, s bolestmi v pravém podžebří, žloutenkou, rozvíjí se akutní obraz selhání jater, kdy játra mohou úplně přestat pracovat a postižený nereaguje na zevní podněty, nebo může postižený upadnout až do bezvědomí. K úmrtí dochází 7.–12. den otravy.
Pokud postižený přežije, mohou mu zůstat trvalé následky, především zvazivovatění (fibróza) jater a chronická nedostatečnost ledvin.
4.Otravy podle doby vzniku, příznaků a druhů hub
Doba vzniku příznaků: 0,5–1 hodina
Příznaky: zvracení, průjmy
Houby způsobující otravu: pestřec, hřib satan, závojenky, čirůvky
Doba vzniku příznaků: 0,5–2 hodiny jen v kombinaci s alkoholem
Příznaky: zrudnutí obličeje, pocení, bolest hlavy, zrychlení tepu, bušení srdce, kašel, břišní koliky, průjem, křeče
Houby způsobující otravu: hnojník inkoustový
Doba vzniku příznaků: 0,5–1 hodina
Příznaky: halucinace, vzrušení, deprese se sebevražednými sklony
Houby způsobující otravu: lysohlávky
Doba vzniku příznaků: Okamžitě po jídle
Příznaky: záchvaty pocení, slzení, slinění, břišní bolest (koliky), průjem, zúžení zornic, nízký krevní tlak, zpomalení tepu, křeče
Houby způsobující otravu: vláknice, strmělky
Doba vzniku příznaků: 24 hodin; následně 2–3 týdny
Příznaky: někdy zažívací potíže či bolesti v zádech, následné projevy se týkají závažného poškození až selhání ledvin
Houby způsobující otravu: pavučinec plyšový
Doba vzniku příznaků: 0,5–2 hodiny
Příznaky: slinění, slzení, kolikovité bolesti břicha, zúžení zornic, zrychlení tepu, excitace (vzrušivost), nízký krevní tlak, halucinace, pocity odosobnění, křeče, kóma
Houby způsobující otravu: muchomůrka tygrovaná, muchomůrka červená, muchomůrka královská, muchomůrka slámožlutá
Doba vzniku příznaků: 7–13 hodin; následně 24–36 hodin
Příznaky: úporné zvracení a průjmy, následné projevy se týkají závažného poškození jater a ledvin s možností úmrtí
Houby způsobující otravu: muchomůrka zelená, muchomůrka jarní, muchomůrka jízlivá, čepičatky, bedla chřapáčová, bedla hnědočervená, bedla hnědovínová
5.Jak předejít otravě
- Sbírejte jen houby, které bezpečně znáte.
- Neochutnávejte před dětmi syrové houby.
- Hlídejte pečlivě při sběru malé dítě, aby samo nějakou houbu neochutnalo.
- Houbové jídlo dítěti nenuťte (i nezávadné je pro ně špatně stravitelné), pokud dojde k otravě, dítě je vždy více ohroženo než dospělý.
- Houby správně skladujte, protože i jedlé houby mohou vyvolat zdravotní potíže, pokud jsou špatně skladovány (např. zapařené v igelitovém sáčku, v kufru auta).
- Houby správně tepelně upravte, protože i jedlé houby mohou vyvolat zdravotní potíže, pokud jsou špatně zpracovány.
- Nejezte houby příliš staré.
Jedovaté houby se často mohou zaměnit za jedlé. Podívejte se na rozhovor s odborníkem:
Video Pozor na záměnu jedovatých hub za jedlé.Video se připravuje ...6.Jak poskytnout první pomoc při otravě
- Zjistěte, co se stalo, od postiženého nebo, pokud je v bezvědomí, od svědků.
- Zajistěte příjezd sanitky (číslo 155)
- Pokud je postižený při vědomí a spolupracuje, vyvolejte zvracení. Pak podejte černé uhlí a dejte vypít vodu (250–300 ml). Pokud nemáme k dispozici černé uhlí, dejte vypít silný černý čaj.
- Pro zjištění dalšího postupu kontaktujte Toxikologické informační středisko, tel. 224 91 92 93; 224 91 54 02.
- Zajistěte zbytky hub, jídla, popř. zvratky, stolici
Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.