Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

EU hrozí Česku soudem kvůli diskriminaci romských dětí. Musí se prý polepšit

Autor: ČTK, Mii - 
30. srpna 2017
14:22

Řízení, které Evropská komise vede proti České republice, Slovensku a Maďarsku kvůli diskriminaci romských dětí, se na podzim možná posune do další fáze. Evropská komise posoudí, zda je to třeba. Novinářům to ve středu řekla eurokomisařka pro spravedlnost Věra Jourová.

„Všichni ti tři ministři vědí, že budu chtít vidět čísla po zápisu do škol, která jsou poměrně dobře vypovídající už v listopadu,“ vysvětlila. S Českem komise vede řízení od roku 2014 kvůli údajné diskriminaci romských dětí ve školství. Komise opakovaně upozorňovala na příliš vysoké počty romských dětí někdy zbytečně umísťovaných do zvláštních a praktických škol a žádala zajištění přístupu romských žáků ke kvalitnímu vzdělání.

Pokud údaje z nyní začínajícího školního roku ukážou změnu situace, nebude podle komisařky unijní exekutiva příslušné řízení, které může po několika fázích skončit až před unijním soudem, posunovat na vyšší stupeň. „Nejsem velkým přívržencem těchto administrativních tlaků a spíš věřím na to, že se můžeme domluvit na rozumném postupu v legislativě, ale hlavně v praxi,“ poznamenala Jourouvá. Připustila také, že v současném politickém ovzduší v Evropě je k řešení třeba politická odvaha.

Romové nemají problém jen se školou. Špatně nacházejí i bydlení:

Video  Romka Mária našla byt pro rodinu se dvěma dětmi. Předtím je nikde nechtěli  - Hate Free Culture
Video se připravuje ...

Novinářům ve středu představila závěry hodnocení toho, jak si státy EU vedou při plnění svých romských integračních strategií. V Unii žije šest až sedm milionů Romů, devět desetin z nich v 11 především východoevropských a jihoevropských zemích. Podle statistik je přitom zhruba 80 procent z nich ohroženo chudobou.

Problém i se zdravotnictvím

Dostupná data podle Jourové ukazují, že státy by se měly více snažit v oblastech, jako je právě vzdělávání a následný přechod k zaměstnání. „My vidíme špatnou perspektivu i pro ty mladé lidi, kteří vzdělání mají, se poté dostat do normálního pracovního procesu,“ upozornila Jourová. V této oblasti by podle ní měly pomáhat peníze z EU, neziskové organizace i místní úřady. „Přes práci se jde k lidské důstojnosti a kvalitě života... a pořád se nám nějak nedaří tohleto umožnit většímu počtu hlavně mladých Romů,“ poznamenala komisařka.

Česká republika se podle ní zlepšuje v počtu romských dětí ve školkách a jeslích. „To je pozitivní, děti, když pak jdou do první třídy, tak nebojují s jazykem a základními návyky,“ připomněla.

V některých zemích, jako je Bulharsko či Rumunsko, je ale nadále problémem i přístup romské menšiny ke zdravotnímu systému a bydlení.