Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Češi utrácejí za prací prášky miliardy. Nejčastěji kupují ty tekuté

Autor: ČTK - 
27. srpna 2017
10:04

Češi od začátku loňského srpna do konce letošního července utratili za prací prášky 3,6 miliardy korun. Meziroční nárůst činil 1,3 procenta. Nejvíce oblíbené jsou prášky v tekuté formě, podíl sypkých prášků naopak klesá. Vyplývá to z aktuálních dat společnosti Nielsen.

Tekuté prací prášky se podle dat společnosti podílely na celkových tržbách 42 procenty, což je stejně jako za období od začátku srpna 2015 do konce července 2016. Podíl tržeb sypkých prášků proti tomu meziročně klesl o tři procentní body na 37 procent. Třetí nejoblíbenější formou prášků jsou kapsle. Jejich podíl na tržbách zůstal na 15 procentech.

Z dat dále vyplývá, že lidé v Česku nejraději nakupují prací prášky v obchodech s potravinami a smíšeným zbožím. Tržby v nich tvoří čtyři pětiny celkových tržeb kategorie. Necelou pětinu tržeb pak tvoří drogerie, jejich podíl ale postupně klesá.

Podle dat Českého statistického úřadu klesly ve druhém čtvrtletí letošního roku spotřebitelské ceny zboží a služeb pro běžnou údržbu domácnosti, do kterého prací prášky patří, meziročně o 1,4 procenta. V prvním čtvrtletí činil pokles 3,7 procenta.

Video  Jak vyčistit filtr u pračky?  - Irena Sládečková
Video se připravuje ...

Podobně jako část výrobců potravin jsou někteří výrobci pracích prášků kritizováni za různou kvalitu zboží v Česku a západní Evropě. Například z průzkumu, který letos provedla Vysoká škola chemicko-technologická v Praze vyplývá, že u srovnání pracího prášku Persil činil podíl aktivní látky na dávku praní v Maďarsku, Slovensku a v Česku kolem zhruba 9,5 gramu. V Německu a v Rakousku to přitom bylo okolo 11,3 gramu.

Mezi největší prodejce pracích prášků na tuzemském trhu patří společnosti Henkel a Procter & Gamble. Henkel vyrábí mimo jiné Persil, Perwoll, Rex nebo Palmex, Procter & Gamble pak Ariel, Tide nebo Bonux.



 

alzbeta59 ( 27. srpna 2017 19:03 )

ja peru s hrnkem soli a hrnkem octa, pradlo je krasne, nikdo nema vyrazky, alergie a podobne "svraby" z modernich prechemikalizovanych vyrobku

bizon_pepa ( 27. srpna 2017 13:05 )

Nemuseli by utrácet miliardy.kdybyse zde prodávaly prášky se stejnou účinností jako v Říši. Bohužel ne každý má tu možnost.

Digitt ( 27. srpna 2017 10:31 )

Jen blbec kupuje ty horší tekutý předražený Zkuste někdy prací prášek z DMka. Dává se ho o třetinu míň než přiblblýho Persilu, kterej je samý plnivo a vypere i starší skvrny.

Zobrazit celou diskusi