Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Dostanou Češi konečně levné volání? Úřad zvažuje tvrdé regulace cen operátorů

Autor: Matěj Hynek - 
22. srpna 2017
05:25

Dočkají se tuzemci příznivějších tarifů? Podle Českého telekomunikačního úřadu je třeba zvážit regulaci trhu. Vyplývá to z výsledků testu tří kritérií, který institut provedl. Podle něj na trhu není efektivní hospodářská soutěž, zejména u rezidentních zákazníků. Regulace ale nepřijde hned, provedení testu bylo podle ČTÚ pouze prvním krokem. Poskytovatelé sítí tvrdí, že nic takového není třeba. Stačilo by prý, kdyby si ČTÚ posvítil na takzvané šedé operátory.

Na to, abychom začali slavit a vyhlížet nižší ceny tarifů, je ještě brzy. „Od tříkriteriálního testu k regulaci je hodně dlouhá a trnitá cesta, která se nepočítá na dny nebo týdny,“ varuje tiskový mluvčí ČTÚ Martin Drtina. Každý z dalších kroků je navíc svázán rigidními lhůtami.

Různé způsoby regulace

Zároveň upozorňuje, že úřad by reguloval pouze velkoobchodní trh. Vše je navíc stále příliš daleko v budoucnosti, proto ČTÚ ještě finální podobu regulace neřeší. Jak ale Drtina říká, možnosti případné regulace jsou dvě. První je regulace cen. „Ta regulace by stanovila minimální nebo maximální ceny, nebo usměrňuje vývoj cen stanovením podmínek, nebo by byl omezený zákaz zvyšování cen nad dosud platnou úroveň,“ popsal Drtina první z nich.

Druhou možností by mohlo být například vytvoření povinnosti transparentnosti nebo nediskriminace. Drtina ale zdůraznil, že ani jedna regulace nebude mít přímý dopad na ceny pro maloobchodní zákazníky. Podle Asociace provozovatelů mobilních sítí by měl úřad navíc zakročit na úplně jiném místě.

Jediným problémem jsou šedí operátoři?

Jak redakci Blesk.cz řekl vedoucí Asociace provozovatelů mobilních sítí Jiří Grund, věnuje se ČTÚ ve zprávě i takzvaným šedým operátorům. „Regulátor (ČTÚ) přitom v posledních několika letech před tímto fenoménem strkal aktivně hlavu do písku,“ říká Grund. Jeho slova potvrzuje i tisková mluvčí O2 Lucie Pecháčková. „Je dobře, ze úřad se touto situací konečně zabývá, a doufáme, že to povede k řešení skutečných problémů na trhu,“ dodává k tomu stanovisko O2.

Šedé operátory si ale nemůžeme plést s virtuálními operátory. Ti podle Grunda problém nepředstavují. „Virtuální operátoři mají s některým z velkých operátorů velkoobchodní smlouvu, a ceny v ní jsou regulovány Českým telekomunikačním úřadem. Virtuální operátor je u ČTÚ zaregistrovaný,“ popisuje Grund.

Šedý operátor podle Grunda funguje na první pohled podobně jako virtuální. „Není ale registrovaný u ČTÚ a stojí v podstatě mimo zákon,“ upozorňuje Grund. Takoví operátoři podle něj poskytují telekomunikační službu, i když k tomu nemají oprávnění. Přitom nemusí jít jen o podnikavce, kteří na zákony jednoduše nehledí.

Můžou tak fungovat firmy, a dokonce i státní úřady, které se rozhodnou nabídnout svým zaměstnancům jako benefit tarify pro celou rodinu. „Když má podnik třeba tisíc zaměstnanců, ale uzavře s operátorem smlouvu na třikrát více SIM karet, tak tím křiví trh pro normální zákazníky,“ říká Grund.

Jako kdyby příbuzní policistů kupovali auta za polovinu

Podle Grunda může jít i o stovky tisíc SIM karet, které jsou součástí firemních smluv, ale používají je soukromé osoby. „Kdyby ti lidi přišli na normální maloobchodní trh, tak by to významně zlepšilo konkurenci,“ dodává ředitel APMS.

Jiří Grund dodal, že regulace podle něj nejsou potřeba. Stačilo by prý, aby ČTÚ zasáhl právě proti šedým operátorům. „Kdyby jiné trhy vypadaly jako ten mobilní, tak by to například znamenalo, že každý, kdo má v rodině policistu, bude mít slevu na nové auto třeba 40 procent, protože policie také auta nakupuje ve velkém levněji než běžný uživatel. To podle mě není normální,“ uzavírá odborník.

Jiná forma regulace by podle Grunda mohla vést k omezení konkurenceschopnosti virtuálních operátorů. Tím by prý mohla mít naprosto opačný efekt, než jaký by si většina lidí přála. Do boje proti šedým operátorům se navíc snaží zapojovat i O2. „S regulátorem na analýze spolupracujeme a dodáváme podněty i potřebné důkazy,“ říká k tomu Pecháčková.

Vodafone neví, proč ČTÚ tak rychle otočil

Na tom, co je potřeba dělat, se ale operátoři zřejmě jen tak neshodnou. „ČTÚ v roce 2016 zveřejnil analýzu trhu č. 8 – přístup a původ volání ve veřejných mobilních sítích, ve které dospěl k závěru, že žádné ze tří kritérií požadovaných pro zahájení regulace trhu nebylo splněno,“ upozornila tisková mluvčí dalšího českého operátora Vodafone Markéta Kuklová na to, že ještě před rokem mluvil úřad jinak.

Vodafone se tak bude zajímat především o to, proč ČTÚ změnil názor. Dalším bodem zájmu prý bude, zda je v testu zohledněno sdílení sítí mezi společnostmi O2/CETIN a T-Mobile. Podle Kuklové je právě to kritickým problémem českého trhu.

Jediný, kdo se diskuzi zatím vyhýbá, je T-Mobile. „Dokument ČTÚ prostudujeme a po jeho vyhodnocení se zapojíme do veřejné konzultace,“ řekl k tomu pouze Tomáš Leixner z jejich tiskového oddělení.

Z reakcí zainteresovaných stran se tak zdá, že ČTÚ čeká, co se týká možností regulace, složité balancování na hraně. Nešetrná regulace by totiž snadno mohla ještě zhoršit situaci českých koncových zákazníků.

VIDEO: Z cen volání se stalo i předvolební téma

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi