Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vyšší plat bude mít od léta 165 tisíc lidí. Polepší si pečovatelky i družinářky

Autor: ČTK, Mii - 
31. května 2017
13:00

Výdělky v sociálních službách vzrostou od července o 23 procent. Pracovníci v kultuře či v nepedagogických profesích ve školství si přilepší o 9,4 procenta. Celkem jde o 165 tisíc lidí. Nařízení, které mění tarifní tabulky, schválila ve středu vláda. Na Twitteru to oznámil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Podle něj kabinet také rozhodl o poskytnutí dotací 1,1 miliardy korun, které by kraje a poskytovatelé péče měli použít na růst platů.

Vládní nařízení ruší tři z devíti platových tabulek. Řada pracovníků s nízkými výdělky se tak přesune do vyšších tarifů.

Odbory a poskytovatelé péče si dlouhodobě stěžovali na to, že kvůli malému odměňování chybějí v Česku tisíce pečovatelek a pečovatelů, kteří by se starali o seniory a postižené. Hrozí tak omezení péče.

Kabinet projednával ve středu tři varianty přidání. Přiklonil se k té, díky níž si pracovníci v sociálních službách přilepší nejvíc. Podle informačního systému o průměrném výdělku si loni pečovatelé v sociálních službách či domácnostech seniorů vydělali v průměru 19 058 korun hrubého i s odměnami a všemi příspěvky. Polovina pracovníků nedosáhla ale ani na částku 18 821 korun.

„Dlouhé roky se diskutuje o tom, že tito lidé mají nepřiměřeně nízké platy, že tabulky nevyhovují současné situaci na trhu práce,“ řekl novinářům premiér. Uvedl, že stát je připraven krajům přispět do 50 procent potřebné sumy na zvýšení výdělků.

Pilný souhlasil, ale měl podmínky

Podle podkladů pro vládu by stát na přidání ve druhém pololetí potřeboval 1,1 miliardy a samosprávy 1,28 miliardy. Kraje už si dřív stěžovaly na negativní dopad vládních nařízení na své rozpočty, zmínily třeba předpis o navýšení mezd řidičů. 

Ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD) už dřív uvedla, že díky změně tarifů si od července přilepší 93 tisíc zaměstnanců státu a 72 tisíc pracovníků, které platí samosprávy. Týká se to lidí v sociálních službách a kulturních zařízeních, umělců, nepedagogických pracovníků ve školství, jako jsou družinářky, zdravotníků, technického personálu i administrativních sil.

Ministr financí Ivan Pilný (ANO) ještě před jednáním kabinetu řekl, že s navýšením souhlasí, ale má dvě podmínky. Požaduje, aby co největší sumu na přidání našlo ve svém rozpočtu ministerstvo práce a aby tento požadavek na zvýšení platů byl poslední žádostí, která se týká výdajů navíc z letošního rozpočtu. „Doufám, že budou (podmínky) dodrženy,“ řekl novinářům Pilný.

Takhle prezident Miloš Zeman jmenoval Ivana Pilného do funkce ministra financí:

makkovkka ( 31. května 2017 14:37 )

Na MŠ k ničemu nedošlo, nikdo neprotlačoval své kamarádky, své kamarády, žádná nezisková organizace ze státu i EU nečerpá dotace, které by více pomohly školám, nikdo neschválil neziskovce "Člověk v tísni", podporované ČT, aby na školách činila politické školení pro TOP 09, a tak se jede dál a Valachová bude odměněna novým korytem. Proč nás Blesk neinformuje? Sobotka tají obrovský průšvih, který se valí na Česko. Za mnoho peněz. Z rozhodnutí lucemburského odvolacího soudu, a to až do výše pohledávky ve výši cca 13 miliard korun jde o obstavení veškerých účtů České republiky. Není snad povinností Sobotky seznámit české důchodce, učitele, zdravotníky a vůbec celou českou veřejnost s tím, zda je informace pravdivá?! Dále Sobotka již dopředu věděl, že spor s Diag Human je prohraný a úmyslné zdržování vyšlo na úrocích na více než pět miliard korun. Zapojen byl i pozdější ministr spravedlnosti Blažek (ODS), který za právní zastupování státu ve sporu získal více než osm milionů korun. Pro starou, minulou politickou gardu s ČSSD, ztráta kontroly nad tímto citlivým sporem znamená před volbami nejvyšší politické riziko. A především proto musí být Andrej Babiš politicky zlikvidován – tady a teď! Představa, že by hnutí ANO po vyhraných volbách dovolilo policii a státnímu zastupitelství zabývat se desítkami přinejmenším nedbalostních trestných činů či případů podvodů a korupce spojených s touto kauzou, musí především v ČSSD a ODS nahánět hrůzu. Závěrem otázka, zda se Policie ČR, státní zastupitelství a Poslanecká sněmovna zabývají korupčními případy tak velkého rozsahu z minulosti s dělbou moci, která charakterizuje demokracii, včetně korupčního skandálu ROP Severozápad, v němž jsou rukou společnou a nerozdílnou angažováni politici?

havran2 ( 31. května 2017 13:34 )

A co důchodci ? To si raději opět přidají poslanci,pořád mají málo ! ! !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa