Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kvůli suchu hrozí kolaps: Na Přerovsku už zakázali brát vodu z řek

Autor: ČTK, Mii - 
1. srpna 2017
18:14

Na Přerovsku v úterý začal platit zákaz odběru vody ze všech vodních toků a nádrží. Opatření vydali úředníci z oddělení vodního hospodářství magistrátu kvůli dlouhotrvajícímu suchu na doporučení podniku Povodí Moravy. Zákaz bude trvat do 20. září. ČTK to v úterý řekl přerovský primátor Vladimír Puchalský (Společně pro Přerov). 

Zákaz platí pro Přerov a jeho místní části i pro okolních 58 obcí. „Zástupci Povodí Moravy nás už 18. července vyzvali, ať zvážíme možnost upravit povolené i obecné nakládání s vodami, a to vzhledem ke stávajícímu suchému období a nepříznivé hydrologické situaci,“ uvedl Puchalský.

Upozornil na to, že v minulých dnech se na Přerovsku výrazně snížily průtoky ve vodních tocích, klesly hladiny rybníků i nádrží a snížila se i hladina podzemních vod. Vzniká tak kyslíkový deficit, který ohrožuje vodní a na vodu vázané ekosystémy.

Všichni starostové obcí a také předsedové místních částí byli o zákazu odebírat povrchové vody vyrozuměni dopisem a měli by obyvatele informovat o tom, že mají šetřit vodou. „Jestliže dnes někdo používá například vodu z Bečvy nebo ze Strhance k zavlažování zahrádky, teď by se měl podobných zvyklostí zdržet, a to až do poloviny září. Zároveň všem doporučujeme v maximální možné míře zachytávat a zadržovat srážkové vody a pro závlahu přednostně využívat právě tyto srážkové vody,“ uvedla Pavla Tomčíková z oddělení vodního hospodářství přerovského magistrátu.

VIDEO: František Barák o boji se suchem: Češi by měli lépe hospodařit s dešťovou vodou

Nezadat ( 2. srpna 2017 13:36 )

Začali to komunisti a dorazily to převlečeni komunisti za demokraty.Rozorání mezí,meliorace kde stejně nic nerostlo narovnání řek a potoku a nakonec stržení starých jezů a vysoušení rybníků které byly na každé malé vsi,tak zvané kačáky a v neposlední řadě kukuřice a řepka nařízená z debilního Bruselu.Na 1 litr bionafty padne 2 litry ropy,čůůráci.

Zobrazit celou diskusi