Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

V období sucha nám zdraží voda. Vláda schválila plán za miliardy

Autor: Mii - 
24. července 2017
13:44

Desítky miliard korun. Přesně tolik prostředků bude Česko investovat do boje se suchem. Počítá s tím koncepce boje proti dopadům sucha, kterou v pondělí schválila vláda. Dokument počítá i s možností zvyšovat v mimořádných situacích v době sucha vodné a stočné podle vzrůstajících odběrů.

Výjimečným ekonomickým nástrojem, v případě fatálního nedostatku vody a nutnosti snížit úsporným užíváním spotřebu pitné vody, je možnost zavedení ‚pásmových cen‘ pro vodné a stočné. Při zohlednění sociálních dopadů by byly uplatňovány diferencované ceny podle různé úrovně spotřeby – čím vyšší, tím vyšší ceny pro vodné a stočné,“ uvádí schválený materiál, který předkládala ministerstva zemědělství a životního prostředí. Podle textu jde o hypotetickou variantu, musely by se mimo jiné instalovat nové typy vodoměrů a upravit legislativa.

Materiál analyzuje stávající situaci s vodou v ČR. „Konstatuje sice, že stávající zdroje pitné vody v ČR jsou dostačující, ale varuje také, že skoro pětina území ČR je rizikem sucha ohrožena,“ uvedl předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Důležitými kroky jsou podle koncepce výstavba nových přehrad, návrhy na změny používání vody v průmyslu a zemědělství, ale i důraz na osvětu a monitoring situace v období sucha.

„Opatření si vyžádají v příštích letech rozsáhlé a nákladné investice, které se ale jeví v souvislosti s probíhajícími klimatickými změnami jako nezbytné. Již dnes jsou některé regiony, především jižní Morava, kde jsem se měl možnost se situací minulý týden osobně seznámit, kriticky ohrožené suchem,“ dodal premiér.

Některá opatření přinese vodní zákon

Ministerstvo životního prostředí vyčlenilo na projekty zaměřené na boj proti suchu z evropských peněz 13,5 miliardy korun, do roku 2020 počítá s dalšími 6,5 miliardy. „Dále z národních zdrojů už nyní máme připraveno ještě na letošek dalších 240 milionů na program Dešťovka, a budeme v národních rozpočtech hledat další prostředky,“ uvedl úřad.

VIDEO: František Barák o boji se suchem: Češi by měli lépe hospodařit s dešťovou vodou

Ministerstvo zemědělství chce do roku 2021 z dotací dát na boj proti suchu 14,2 miliardy korun, dalších více než 3,5 miliardy korun by mělo jít jako kofinancování projektů. Například na podporu výstavby vodovodů by mělo jít skoro sedm miliard korun, na podporu opatření na drobných vodních tocích a malých vodních nádrží dvě miliardy korun a na podporu výsadby melioračních a zpevňujících dřevin 1,5 miliardy korun.

Ministerstva aktuálně připravují tzv. velkou novelu vodního zákona. V ní se počítá například s funkcí ústřední komise pro zvládání sucha a nedostatku vody a s existencí komisí na nižších úrovních.

Koncepce upozorňuje, že je třeba připravit stát, aby byl odolnější vůči suchým periodám, které se v budoucnosti budou vlivem změny klimatu vyskytovat stále častěji. Měly by se tak například měnit agrotechnické postupy, aby půda zadržela větší množství vody.

Samo ( 21. září 2017 16:41 )

Zdá se, že neznáš, co je to logika. Je logické, že pokud se provádí zasněžování lyžařských středisek, tak se neplýtvá vodou, ale naopak dochází k zadržování vody ve formě sněhu v krajině, odkud by voda odtekla potokem či řekou.

panbaron ( 24. července 2017 18:04 )

Tak at zakazou zasnezovani lyzarskych stredisek.

bullshit ( 24. července 2017 16:14 )

Tábor a okolí 96,-Kč, v minulosti dokonce 106,-Kč za kubík.

bullshit ( 24. července 2017 16:08 )

Neviděl bych to tak černě. Minulý týden mi byli vyměnit vodoměr po deseti letech. Chlápek ani neměl správný klíč na utažení převlečných matek a tak to bastlil ožižlanými hasákovkami a celkem pěkný výrobek docela pokurvil. Už vidím jak to dálkově odečítají. Po trubkách z plastu to asi nepude a nějakou vysílačku na čtečku na desítky metrů by museli nějak napájet. Místo toho aby přestali dělat zemědělci nepotřebnou dotovanou elektřinu z kukuřice, aby přestali pěstovat tu nesmyslnou dotovanou řepku kam se podíváš tak budou buzerovat občany co už neví kam dříve s penězi. Hlavně že oni jistě mají plné bazény s dešťovou vodou na koupání. Škoda, že to volby asi nezmění. Lúza dostane příspěvky na bydlení ( včetně platby vody ) a tak to stejně dolehne na ty blbce a poctivce, které stát jen stále dojí.

bre-burda ( 24. července 2017 15:27 )

Vymyslet a zafinancovat opatření k zadržování vody, výrobní technologie snižující její spotřebu, na to je jejich intelekt krátký. Ovšem ve zdražování jsou experti, a tak proč to nehodit, jak ostatně už tolikrát, na bedra obyčejného spotřebitele a daňového poplatníka. Přátelé, je před volbami, všimněte si, kdo to navrhuje a prosazuje.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa