Másla, jogurty, sýry: Nenaběhněte si při koupi mléčných výrobků. Jak je vybírat?

  • Desatero pro výběr mléčných výrobků
    Autor: ula - 
    28. 7. 2017
    05:55

    Máte rádi sýry, jogurty, zákysy a další mléčné výrobky? V obchodech jich najdete nepřeberné množství. Samozřejmě se od sebe liší kvalitou i složením. Na co se zaměřit při výběru, abyste si vybrali skutečný mléčný výrobek a ne náhražku?

  • 1.Ve složení výrobku se zaměřte na pořadí

    Pořadí jednotlivých složek ve složení je seřazeno podle podílu. Na prvním místě je tedy zmíněna ingredience, která je v produktu zastoupena nejvíce – v případě mléčných výrobků by to mělo být mléko.

    Ve složení výrobku se zaměřte na pořadí. Ve složení výrobku se zaměřte na pořadí. | Shutterstock.com

  • 2.Méně je někdy více

    Kromě pořadí jednotlivých složek sledujte, jak moc je složení obsáhlé. Bohatě stačí, je-li třeba ve složení u jogurtu napsáno jen mléko, sušené mléko a jogurtová kultura. Další přísady typu modifikovaný škrob, pektin či regulátor kyselosti citronan sodný nejsou potřeba.

    Méně je někdy více. Méně je někdy více. | Profimedia

  • 3.Jednotlivé kategorie mléčných výrobků – čeho si všímat na etiketě?

    • Mléko – obsah tuku – ideálně polotučná varianta (cca 1,5 % tuku)
    • Sýry – množství tuku (během diety preferujte nízkotučné varianty) a obsah sodíku – soli (množství sodíku v sýrech je 45–140 mg na 100 g – čím méně, tím lépe)
    • Jogurty – množství tuku (optimálně polotučná varianta – 2–3 % tuku) a přítomnost zahušťovadel (pektiny, kukuřičný škrob, želatina apod.), u ovocných variant množství sacharidů (ideálně do 10 g na 100 g)

     

    Pozor, většina sýrů je pro děti moc slaná. Podívejte se na video:

    Video  Pozor, většina sýrů je pro děti moc slaná.  - Adam Balažovič/bpž
    Video se připravuje ...

     

  • 4.Odlišujte od mléčných výrobků rostlinné alternativy

    V poslední době se objevují rostlinné alternativy k mléčným výrobkům. Nějaká mléčná složka je nahrazena jinou. Např. se jedná o záměnu mléčného tuku tukem rostlinným, což výrobek zlevňuje. Tyto produkty se mohou vyrábět i prodávat, ale nesmějí se označovat jako mléčné výrobky, nemohou se nazývat sýrem ani máslem. Např. „máslíčko“ a máslo není to samé.

    Není máslo jako máslo. Není máslo jako máslo. | Foto: Petr Novotný, Daniel Černovský

  • 5.Není barvivo jako barvivo

    Až budete číst složení, všimněte si, že existují i barviva přírodní. To není nic jiného než výtažek z rostlin, ovoce a zeleniny. To samé platí i v případě aromat. Pak pro vás nemůže být těžké uhodnout, co je lepší – přírodní vanilkové aroma, nebo vanilin či ethylvanilin?

    Pozor na barviva Pozor na barviva | Shutterstock

  • 6.„Jahodový“ není to samé co „s příchutí jahody“

    Jestliže se výrobek nazývá např. „jahodový/jahoda“, musí opravdu obsahovat jahody. Nicméně výrobky s jahodovou příchutí jsou z obliga – slovo „příchuť“ zde totiž hraje velkou roli. Díky tomu jogurt s jahodovou příchutí v sobě mít jahody vůbec nemusí.


    Jak vzniká jogurt? Podívejte se:

    Video  Jak vzniká jogurt?  - Andrea Ulagová, Petr Soukup
    Video se připravuje ...

  • 7....navíc není „jahodový“ jako „jahodový“

    Slovo „jahodový“ sice znamená, že výrobek obsahuje jahody, ale neříká nic o jejich množství. To zjistíte až tehdy, vynásobíte-li podíl ovocné složky podílem jahod ve složce ovocné.

     

    Příklad: Jogurt má 5% podíl ovocné složky se 40 % podílem jahod.

     

    Řešení: 0,05 × 0,4 = 0,02 × 100 = 2 %.

    ...navíc není „jahodový“ jako „jahodový“. ...navíc není „jahodový“ jako „jahodový“. | archiv Blesku

     

  • 8.Sledujte i původ výrobku

    Všechny výrobky živočišného původu musí být opatřeny oválnou veterinární značkou zdravotní nezávadnosti. Odkud vámi vybraný výrobek pochází, zjistíte sledováním tzv. „oválku“ na obale, jenž v sobě nese označení země posledního zpracování/původu výrobku (např. CZ patří České republice).

    Sledujte i původ výrobku. Sledujte i původ výrobku. | David Háva

  • 9.Naučte se vypočítat obsah tuku v sýrech

    Podle platné legislativy je nutné u sýrů uvádět obsah sušiny a tuku (v %). Tuk se uvádí buď jako absolutní, popř. častěji jako tuk v sušině (t. v suš.).

    Příklad: Eidamský sýr 30 % tuku v sušině. V deklaraci je uvedeno:

    Sušina …………….54 % (suš.)

    Tuk v sušině …… 30 % (t. v suš.)

    Řešení: % t.

    Naučte se vypočítat obsah tuku v sýrech. Naučte se vypočítat obsah tuku v sýrech. | Dan Černovský, Robert Klejch

     

  • 10.Napoví i značky kvality

    Na obalech některých nejen mléčných výrobků se objevují různá loga se značkou kvality. Nejznámějšími značkami jsou Klasa a Regionální potravina. Aby výrobek získal toto označení, musí splňovat náročná kritéria na svou kvalitu. Značka Klasa je prestižním oceněním, které si zaslouží ty nejpoctivější a nejkvalitnější výrobky. Zelenomodré logo Regionální potravina na obalech výrobků spotřebiteli zaručí, že produkt i suroviny použité při jeho výrobě pochází z domácí produkce. O značkách se dočtete více na portálu Akademiekvality.cz.

     

    Jak na výrobu domácího másla:

    Video  Výroba domácího másla je snazší, než si myslíte.  - Brigita Zemen
    Video se připravuje ...

     

     

jote ( 28. července 2017 11:05 )

/Nenaběhněte si při koupi mléčných výrobků/ proč si mám dávat pozor na to co koupím, máme tu přece plno institucí, co ze zákona hlídají kvalitu zboží za nás

prycsnima ( 28. července 2017 09:45 )

 Vanilka je jenom Bourbonská.Všechno ostatní je Etylvanilin z ropy a smrdí.

hafblaf ( 28. července 2017 09:18 )

Nemusíme jíst komunistický jedovatý odpad, ale jíme nejmenovaný jedovatý odpad. Neustále si musíme dávat pozor na rozpor mezi názvem výrobků a jeho skutečným obsahem obsahem. Jedna hajzlíkovina vystřídala druhou.

tgbg ( 28. července 2017 08:28 )

Mléko – obsah tuku – ideálně polotučná varianta (cca 1,5 % tuku). Nějak ideálně málo tuku. Ne? Hlavní je, že už nemusíme jíst komunistický jedovatý odpad!!!

Zobrazit celou diskusi