Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

České věznice praskají ve švech. Bude to ještě horší, přiznává ministerstvo

Autor: pet, ČTK - 
3. července 2017
09:13

V českých věznicích bylo ke konci června o 1831 odsouzených a obviněných více, než kolik by jich byly vězeňské areály schopny pojmout za dodržení optimálních ubytovacích podmínek. Nárůst počtu odsouzených za mřížemi se sice v posledních měsících zmírnil, jenže říjnové zredukování typů věznic ze čtyř na dva zřejmě situaci s přeplněností opět zhorší. Na dotazy ČTK to v souvislosti s dnešním znovuotevřením drahonické věznice uvedlo ministerstvo spravedlnosti.

Přeplněnost věznic je dlouhodobým problémem, který v posledních letech pomohla výrazněji řešit pouze prezidentská amnestie z roku 2013. Koncem letošního června bylo za mřížemi 22 749 lidí. Každý z vězňů by měl mít v ideálním případě k dispozici čtyři metry čtvereční životního prostoru, což by ale představovalo jen 20 918 míst. Kvůli nedostatečným ubytovacím kapacitám musí Vězeňská služba pracovat s třemi čtverečními metry pro jednoho vězně.

Nápor na věznice momentálně polevil, avšak jen částečně. „Nárůst počtu odsouzených ve výkonu trestu se v posledních měsících zmírnil, ovšem nelze jednoznačně specifikovat faktory, které na to měly vliv,“ uvedl náměstek ministra spravedlnosti pro vězeňství Vladimír Zimmel.

VIDEO: Místo ve vězení nedávno uvolnil Jiří Kajínek. Tohle byla jeho první slova na svobodě

Video  První slova Kajínka na svobodě: Radši umřu na svobodě než ve vězení.  - Petr Soukup, David Vaníček, Tomáš Koníček
Video se připravuje ...

Přestavit areál a nabrat dozorce

Přeplněnost věznic lze podle ministerstva z krátkodobého hlediska řešit především zprovozňováním nových areálů či přestavbou stávajících objektů. Proto se nyní otevírá ženská věznice v Drahonicích. Vězeňská služba připravuje také rozšíření objektu ve věznici v Poštorné a start tzv. otevřené věznice v Jiřicích.

Ministerstvo připouští, že práce s vězni je kvůli jejich vysokému počtu ztížená. Vedle chybějících ubytovacích kapacit v tomto směru označuje za hlavní problém nízký počet vychovatelů, sociálních pracovníků nebo psychologů na příliš mnoho vězňů. Vězeňské službě však chybí i dozorci. Tabulkových míst pro příslušníky i občanské zaměstnance není podle bezpečnostního sboru dostatek.

Největší problémy s přeplněním mají věznice s dozorem a s ostrahou, v dohledu a ve zvýšené ostraze tak značné problémy nejsou. Od října se situace změní poté, co se stávající čtyři typy věznic zredukují na dva. Změna má přispět k účinnější práci s vězni, a tím i ke snížení recidivy. Zpočátku však zkomplikuje již tak dost napjaté ubytovávání odsouzených. „V okamžiku změny se situace zhorší, ovšem jen krátkodobě, než se podaří znovu vybalancovat rozložení ubytovacích kapacit. Z dlouhodobého hlediska by to pak nemělo mít na naplnění kapacity vliv,“ předpokládá ministerstvo.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

salto ( 4. července 2017 07:35 )

Chtělo by to nějakého Havla, protože zeman to s tím Kájínkem nijak nevytrhnul

santikxauz ( 3. července 2017 10:12 )

To nejsou věznice,ale ubytovny,kde se mají lépe,než někteří,kteří chodí do práce.Do skutečných věznic by se každý bál podruhé vrátit.

havran2 ( 3. července 2017 10:02 )

Vězení bude obsazeno jako vždy,černýma gumama ! ! !

beda88 ( 3. července 2017 09:55 )

taky jsem to viděl a nechápal. oni napadnou pak poliše a nic se nestalo? dokud budou chodit do vězení jak na dovolenou, tak se nic nezmění. nevím proč je nenaženou někam do lomu, lámat kámen, jako je např. asi 5km od věznice Bory kamenolom v Liticích. měli by denní normy a když je nesplní, tak holt jsou bez TV, posilovny, ovoce a maso 1x týdně. po "slavné" havloidní amnestii jsem jel z prahy hl. nádraží a byl jsem svědkem, jak jeden vagus právě propuštěnej stál u poldy a prosil ho, ať ho zavřou, že chce zpátky. když se ho ptal proč, tak odpověděl. je leden, zima, nemám rodinu, bydlení a ani práci. v krimu je teplo, dají mi najíst, kouknu na TV, přečtu nějaké knihy a pracovat nemusím. proto se tam lidi nebojí vrátit.

Zobrazit celou diskusi