Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Čokolády, kameny i Beatles. Sběratelé se stahují na „blešáky“ a aukční weby

Autor: zzu - 
11. června 2017
13:00

Jeden sbírá mapy, druhý kšiltovky, třetí obaly od čokolád. Sběratelství se v Česku tradičně daří, i tento koníček ale ovlivnil internet a moderní technologie. Řada sběratelů kvůli své vášni navštěvuje aukční weby, oblíbeným cílem ale zůstávají i bleší trhy. Odměnou za návštěvu „blešáku“ může být třeba i studiová nahrávka skupiny The Beatles.

„Máme tu nejrůznější sběratele. Často jsou to třeba známkaři nebo lidé, kteří sbírají třeba obrazy či pohlednice. Jednou se nám dokonce stalo, že si paní koupila obraz jenom kvůli starému rámu, který měl hodnotu,“ řekl Blesk.cz Tomáš Chvojka, jeden z provozovatelů pražských Bleších trhů U Elektry. Zájmu se těší i různé pozůstalosti.

Chvojka zavzpomínal, že před pár lety jeden z návštěvníků na bleším trhu objevil studiové nahrávky skupiny The Beatles. Další tady zase chtěl zakoupit velmi staré mince, šlo o jedno z prvních platidel. „U nás se dá koupit skoro všechno, vyjma věcí, na které se vztahuje nějaký zákon (jako zbraně, zvířata a podobně, pozn. red),“ dodal.

Sběratelské vášni propadl i syn Saddáma Husajna:

Video  Luxusní sbírka vozů syna Saddáma Husajna  - YouTube
Video se připravuje ...

Šárce učarovaly obaly od čokolády, Jiřímu zas kameny 

Šárka Turčeková má zálibu v obalech od čokolád, čokoládu miluje a barevné obaly jí učarovaly. „Začala jsem sbírat obaly od tabulkové čokolády před pár lety. Zalíbily se mi barevné obaly od dražších čokolád s 80 procenty kakaa, tak mě napadlo, že si je schovám,“ zmínila Šárka o svých začátcích.

„Protože čokoládu miluju, koupím si tabulku při každém nákupu. Sbírám ale zatím úplně všechny obaly, tedy od Milky, Orion, Schogetten, Figaro. Ale nejradši mám obaly od Lindt nebo třeba Belgian, jsou totiž pevné a vypadají pěkně,“ uvedla sběratelka. Obaly prý nevyměňuje a nezáleží jí na tom, aby jich měla za každou cenu co nejvíce. „Hlavní pro mě je to, že si tabulku vychutnám a mám na ni památku. Obalů mám odhadem asi 300,“ dodala.

To Jiří Skočdopole sbírá výhradně kameny, dneska už má pořádnou sbírku a nejradši je, když na lov může vyrazit i se svým malým synkem. „Sbírám kameny. Nejvíce mám rutilů, protože lokalitu mám skoro za barákem, také jezdím na vltavíny, dokonce jsem našel i pár opálů, záhněd a křišťálů. Občas koupím vzorky citrínů, labradoritů, achátů. Musím přes zimu zbudovat nějakou vitrínku,“ poukázal Jiří.

David propadl kšiltovkám, Michal pohledům

David Bouchner zase místo pohledů vozí z cest kšiltovky. Normálně je ale nenosí, má je spíš na památku. „Sbírám kšiltovky, protože je mají všude po celém světě a vypadají tvarově stejně. Funguje to jako zářezy z cest. Z každého místa nebo města si přivezu kšiltovku s nápisem. Mám jich asi čtyřicet,“ uvedl.

Michal Vitouš si také vozí památky z cest, u něj jsou to ale pohledy a turistické vizitky, které lepí společně s manželkou do speciálních deníčků. Jsou to samolepky velikosti vizitek z různých památek a zajímavostí nejen z celého Česka, ale teď už i z Německa, Slovenska, Polska nebo Norska. Na každé samolepce je fotka určité památky a základní údaje jako země, kraj, kategorie, navíc je cenově dostupná, doporučená cena je 12 korun. Sbíráme už od února 2011,“ popsal Michal.

Mimo turistických vizitek Michal sbírá i pohlednice. Z těch si potom doma vyrábějí obrazy. Právě pohledy často sběratelé vyhledávají i na bleších trzích nebo na aukčním webu Aukro.cz.

Sbírat se dá i na aukčních webech

„Před pár lety zažívala obrovský boom filokartie, tedy sběratelství pohlednic, což se promítalo i do jejich cen,“ zmínil vedoucí sběratelské sekce na aukčním webu Aukro.cz Pavel Krejčíř.

„Mezi sběrateli hodně jedou pohledy, známky, obrazy nebo třeba nábytek. Prodejci se obvykle řídí heslem, že „každé zboží má svého kupce“, prodají tedy cokoli,“ říká mluvčí Aukra Beáta Kašparová.

Podle Krejčíře hrají roli i starožitné věci, ať je to třeba z nostalgie. „Sběratelské kousky tvoří desítky procent z vystavených věcí. Když posíláme e-mail na zájemce o sběratelství, jde o stovky tisíc uživatelů našeho serveru. To jsou ale samozřejmě lidé, kteří se mohou zajímat pouze o nějakou konkrétní kuriozitu, shání něco z nostalgie, nebo jim jde o designovou starou věc. Nemusí to být ti opravdu aktivní a zapálení sběratelé,“ zmínil.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi