Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Slibují slevu v Tescu a Albertu, pošlou ale virus. Zpráva vám nabourá telefon

Autor: zzu - 
3. června 2017
19:33

Přes aplikaci WhatsAPP se šíří nová podvodná zpráva. Podle lidí, kteří „naletěli“, může poškodit telefon, nebo odesílat drahé SMS. Společnosti Albert a Tesco, které podle podvodníků rozdávají peníze na nákupy, se od akce distancovaly.

„Ahoj, Tesco rozdávají zadarmo kupóny. Právě mně jeden poslali, tak si taky řekni o jeden, než ta nabídka skončí, stačí, když přejdeš na odkaz, poděkovat mi můžeš později,“ tak zní text podvodné zprávy, která si vzala na paškál dva obchodní řetězce – Tesco a Albert.

Po rozkliknutí následují tři snadné otázky, které mají zaručit výhru na nákup v supermarketu. Ve skutečnosti ale uživatel nic nedostane. Naopak, podle lidí, kteří na Facebooku reagovali, může virus poškodit telefon, popřípadě začít odesílat placené (prémiové) zprávy, které mohou přijít na nemalé peníze.

Tesco i Albert se distancují

Obě společnosti se na Facebooku od akce distancovaly a upozornili své zákazníky, že jde o podvod. „Vážení zákazníci a fanoušci našeho profilu. Přes aplikaci WhatsApp se šíří spam, který nemá s naší společností nic společného. Nevěnujte takovýmto zprávám pozornost, neklikejte na odkaz a uživatele zablokujte,“ uvedl Tesco.

 Vyrob si sám: Držák na mobil
Video Vyrob si sám: Držák na mobil. - Mall.cz
Video se připravuje ...

„Milí fanoušci, přes mobilní aplikaci WhatsApp se nyní pod jménem naší společnosti šíří falešná zpráva, která láká na kupóny zdarma právě v Albertu. Jedná se o podvod a s naší společností to nemá nic společného. Prosím, zprávy tohoto typu ideálně vůbec neotevírejte a na odkaz neklikejte,“ varoval na Facebooku Albert.

Například Nikole virus zničil všechny fotografie. "Ten, kdo na to bohužel naletěl jako já - vymažou vám fotky," napsala do facebookové diskuze Nikola.

Uživateli se jménem Tre přišla "lákavá" zpráva od přítelkyně. "Zkusila to na mě i moje přítelkyně, hned jsem ji zablokoval. Ach jo, to je doba," okomentoval zprávu Tre.

Virus může odesílat takzvané prémiové SMS, které můžou přijít hodně draho. Virus může odesílat takzvané prémiové SMS, které můžou přijít hodně draho. | Facebook

Virus začal rozesílat placené, drahé, SMS. Janu to stálo minimálně stovku. "Teď jsem to psala tchýni, že mi to od ní přišlo, jestli něco neotevřela. A ona mi napsala: "Ty vogo, co mám ted dělat? Už jsem to poslala 15 lidem a poslala nějakou SMS na 904..." Nevíte, co s tím? Nepřijde jí pak účet na bůhví kolik? A nedostanou se tak k nějakým heslům apod.?" Ptala se na sociální síti. 

Lidé si také často stěžují, že zpráva přijde i několikrát. Libuška zprávy smazala hned. "Já to smazala hned, co mi to přišlo několikrát po sobě Albert, Tesco," napsala na Facebook Libuška.

Virus může poškodit přístroj. Virus může poškodit přístroj. | Facebook

andy83 ( 3. června 2017 23:22 )

hamty, hamty ať mám víc než tamty. A pak nemáš ani ten chytrej telefon, a jdeš si koupit novej. eremita: velký souhlas

eremita ( 3. června 2017 22:58 )

No, je to lumpárna, ale když mi kdokoliv familiérně tyká, nereaguju ani na lukrativní nabídku zlatého telete zdarma jako bonus...

zvonekdozahrady ( 3. června 2017 22:55 )

 Podnikání ala TOP 09

Zobrazit celou diskusi