Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Kůrovec ničí i silnice. Jurečkův úřad chce přispět na jejich opravy

Autor: ČTK, Mii - 
2. června 2017
16:56

Obce, které mají kvůli kůrovcové kalamitě poničené komunikace, po nichž se odváží dřevo, dostanou v příštím roce finanční kompenzaci od ministerstva zemědělství. Resort plánuje získat podklady, kolik peněz by na opravy silnic a infrastruktury bylo potřeba a podle toho rozšíří své dotační tituly. Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) to v pátek řekl novinářům. 

S kůrovcovou kalamitou, jaká podle nich nemá obdoby, bojují hlavně lesníci ve Slezsku a na severní Moravě. Z tamních lesů se v posledních letech těží až pětinásobné množství dřeva oproti normální situaci. Z lesů denně jezdí desítky těžkých kamionů naložených kalamitním dřevem a starostové postižených obcí upozorňují na to, že vozidla ničí místní silnice či mosty. Na jejich opravy přitom obce nemají dost peněz.

„Trápí to obce, trápí to i kraje, protože opotřebováváme i jejich infrastrukturu. Já tady vidím nějaké možné řešení. V letošním roce už asi mnoho toho nestihneme, ale v příštím roce jsme připraveni rozšířit náš dotační národní titul, který máme pro opravu polních cest. Jsme připraveni ho po diskusi rozšířit případně i o místní komunikace, abychom byli schopni obcím nabídnout finanční sanaci těchto škod a zaplatit obnovu a údržbu,“ řekl ministr.

V letošním roce podle něj mělo ministerstvo na obnovu polních cest vyhrazeno 200 milionů korun. „Zkusíme prostřednictvím podniku Lesy České republiky sesbírat podklady od obcí, abychom věděli, jaký by byl případný nárokový rozsah na obnovu té polní infrastruktury nebo i místních komunikací. Na základě toho bychom zkusili na příští rok stanovit částku, kterou bychom do toho dali. Předpokládám, že by byla vyšší než těch 200 milionů korun,“ řekl Jurečka.

Podívejte se na záběry z dronu, jak krásná česká příroda umí být:
Video  Fantastické záběry z dronu: Památný strom z Jabkenické obory  - David Malik, Matěj Šrám
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

zeleny.ropak ( 2. června 2017 19:46 )

Víte co, miláčkové? Trhněte si nohou a klidně mažte komentáře dál. Tím ty holuby a slepice neoživíte.

haza ( 2. června 2017 17:56 )

To by blbce nenapadlo, už teď jsou po lesích ČR vybudované cesty - silnice- o výšce 3Ocm "balené", údajně pro cyklisty a nebo právě pro ně ?!!? ). Že je většina silnic a to nejen 3 třídy, ne v havarijním stavu ale přímo zlikvidovaných to ho jako člena vlády nes.... " Takže pokud se chcete projet po silnici první třídy - musíte zajet na Vysočinu a vychutnáte si projížďku po silnici sice v lese ale kvalitní super povrch - tedy pokud Vás nezachvátí Policie ČR , nebo lesní stráž. Ale jen se dostanete na státní silnici musíte dávat bacha aby jste v děrách nenechali nejen "kolo" od auta

Zobrazit celou diskusi