Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

„České pivo zachrání každé jednání.“ Plzeň lobbuje v Bruselu pomocí alkoholu

Autor: Tomáš Polák - 
22. května 2017
06:05

České pivo zachrání každé jednání v Bruselu. Nebo alespoň ta v Plzeňském domě, který hájí zájmy Plzeňského kraje v Evropské unii. Právě tady mají v přízemí totiž malou hospodu, kde servírují zdarma české pivo. A to podle vyslance Zbyňka Prokopa dokáže zaručit úspěch každé akce. Blesk.cz místo navštívil.

Dům za v přepočtu bezmála 21 milionů korun se nachází v těsné blízkosti zásadních evropských institucí. I to bylo jedním z kritérií při jeho nákupu v roce 2012.

„Kromě lokality poblíž evropských institucí, jsme chtěli něco, co by bylo v podstatě prakticky k okamžitému užívání bez velkých náročných investicí a rekonstrukčních prací. Plus jsme chtěli něco, co by mělo nějakého ducha, co by reprezentovalo, že Plzeň jako metropole Plzeňského kraje nabízí vysoký kulturní standard, aby to nebyla bezduchá kancelářská budova,“ vysvětlil Prokop.

Pivo točí sám vyslanec

Výsledkem byl nákup rodinného měšťanského domu postaveného v roce 1932 významným belgickým architektem Henri van Massenhovenem v duchu secese. Celkem má čtyři patra a dominantou je právě „pivní klub“ v jeho přízemí. Ten je vybaven malým barem a výčepním zařízením. „To spousta lidí velmi oceňuje, a pokud máme třeba i nějaké pracovní jednání, tak pokud se to začne trošku zadrhávat, v momentě kdy servírujeme plzeňské pivo, tak zdar akce je rozhodně zaručený,“ prozradil vyslanec, který prý většinou hostům sám pivo natáčí.

Malá hospůdka bohužel nefunguje každý den. „My jsme kdysi měli záměr, že bychom mohli rozšířit aktivity Plzeňského domu o regulérní provoz restaurace,“ přiblížil. „Nicméně když jsme si nechali zpracovat podklady na to, co by obnášelo tady provozovat plnohodnotně restauraci, tak jsme zjistili, že to sami vlastními silami nezvládneme kvůli byrokratické zátěži, která s tím je spojena,“ konstatoval.

V prvním patře budovy pak sídlí samotná kancelář domu a také reprezentační místnost. V případě jejího užití musí kancelář odstěhovat pryč. „Využíváme toho, že jsme tady v Bruselu, takže se snažíme Plzeňský kraj dávat na mapu dění v Bruselu prostřednictvím různých kulturních a prezentačních akcí,“ uvedl Prokop. Ve druhém patře pak Plzeňský dům pronajímá kanceláře Jihomoravskému a Pardubickému kraj. Svoje zastoupení tady má i Národní park Šumava. I díky pronájmům se odhaduje návratnost investice do domu na 14 let.

V dalším patře pak bydlí samotný Zbyněk Prokop, stážistka a nachází se tady také pokoj pro hosty s vlastním sociálním příslušenstvím. 

Hlavní jsou peníze

Hlavním úkolem plzeňského zastoupení je prosazování zájmů kraje v evropských institucích, zejména v Evropské komisi, Evropském parlamentu a ve Výboru regionů. Dům také monitoruje vývoj různých politik EU, které mohou mít vliv na kraj. To vše má na starosti pouze jediný zaměstnanec, právě Zbyněk Prokop. Tomu pomáhá pokaždé jeden stážista.

„Úkolů je to rozhodně dost. Na to, že bychom se tady nudili, si rozhodně stěžovat nemůžeme. Nicméně zvládat se to dá. Přeci jenom velkou výhodou je, že po těch letech, co v Bruselu funguji, už mám docela dobře nastavené komunikační kanály s vedením Plzeňského kraje,“ řekl Prokop. „Takže se dokážeme oprostit od zbytečných akcí, která nemají pro kraj přínos,“ dodal.

Hlavní prioritou podle něj je, aby se peníze, které stojí provoz domu, do kraje vracely. „Naprostou prioritou číslo jedna jsou evropské fondy, jak řešení problémů s čerpáním stávajících evropských fondů, tak operační programy,“ zmínil vyslanec. V probíhajícím programovém období se prý konečně začínají rozbíhat i významnější projekty a také tzv. komunitární programy, o jejichž rozdělování se rozhoduje na evropské úrovni.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi