Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Rumuni načerno posílají do Česka psy. Veterináři varují: Mohou mít vzteklinu

Autor: ČTK, base - 
19. května 2017
13:10

Veterináři při namátkové kontrole odhalili rumunskou organizaci, která do Česka posílá psy. Organizace ASOCIATIA PENTRU DEZVOLTARE SI CALITATEA VIETII se sídlem v Bukurešti uvádí při nahlašování převozu psů falešné adresy příjemců, psi následně směřují neznámo kam. Za jednáním je zřetelná snaha vyhnout se veterinárním kontrolám, uvedl v pátek v tiskové zprávě mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček. Psi mohou mít vzteklinu, která se běžně v Rumunsku vyskytuje.

Veterináři proto vyzvali veřejnost, aby lidé nereagovali na nabídky zvířat z ulic a útulků ze zahraničí.

Organizace vyplní do veterinárního osvědčení falešnou adresu, na kterou má být pes přivezen. „Příjemce uvedený v dokumentu si žádného psa neobjednal, ani mu žádný nebyl přivezen. Výpisem ze systému sledování veterinárních zásilek zvířat bylo zjištěno, že ve stejný den mělo být doručeno na různé adresy v pěti českých krajích celkem deset psů od stejného odesílatele. Ani jedno zvíře si uvedený příjemce neobjednal a žádný pes nedorazil na deklarované místo,“ dodal Vorlíček.

Veterináři už kontaktovali rumunské dozorové orgány. Chtějí, aby se zaměřily a prošetřily nelegální dovoz psů. Ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád upozornil na to, že i na evropském trhu musí mít všechny zásilky zvířat dokumenty uložené v systému TRACES. „V případě nesplnění veterinárních požadavků při přesunu zvířat hrozí fyzické osobě sankce až 20 tisíc korun a právnické osobě až jeden milion,“ dodal Semerád.

Vzteklina je virovým onemocněním teplokrevných živočichů, které napadá nervový systém. Přenosná je i na člověka. Šíří se slinami, nejčastěji po pokousání nakaženým zvířetem. Inkubační doba je mezi několika dny a několika měsíci. Propuknou-li příznaky onemocnění spočívající ve změnách chování, agresivitě či nekontrolovaných křečích, končí onemocnění smrtí.

Češi vzteklinu mezi liškami vymýtili

V ČR se program vakcinace proti vzteklině u lišek spustil v roce 1989, ukončen byl v roce 2009. Akce vedla k vymýcení vztekliny u lišek, poslední případ na českém území byl zaznamenán v roce 2002. Posledním nakaženým domácím zvířetem byla kočka v roce 2001. Česko má od roku 2004 od Světové organizace pro zdraví zvířat status země prosté této nákazy. Navzdory tomu pokračuje vyšetřování zvířat na vzteklinu. Ročně je v Česku vyšetřeno mezi 2000 a 3000 zvířat, v převážné většině lišek.

V ČR musí být navíc všichni psi, lišky a jezevci držení v zajetí ve stáří od tří do šesti měsíců očkováni proti vzteklině a poté ještě přeočkováni. „Navzdory příznivé nákazové situaci platí pro chovatele zvířat i nadále povinnost předvést zvíře, které poranilo člověka, k vyšetření veterinárním lékařem první a pátý den po poranění,“ připomněl už dříve veterinární mluvčí.

Každý rok na toto onemocnění ve světě zemřou desítky tisíc lidí, zejména děti v chudých mimoevropských zemích. Oběti jsou nejčastěji pokousány psy.

V Česku se neřeší pouze nelegální dovozy psů, ale i jejich vývozy. Zpravodajský server Welt.de na začátku května informoval, že německá policie zadržela poblíž bavorského Norimberku českého zvěrolékaře, který převážel v kufru automobilu 42 štěňat.

Podívejte se na video, kde pejsek chytá do tlamy vločky sněhu:

Video  Počasí pod psa: Aprílový sníh rozladil i domácího mazlíčka.  - Josef Vaníček/Blesk/Hudební banka
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi