Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Státní maturity startují slohovkou z češtiny. Hodnotit se bude centrálně

Dvojí metr by měl pomoci studentům v úspěšném složení zkoušek z dospělosti.
Dvojí metr by měl pomoci studentům v úspěšném složení zkoušek z dospělosti.  (Autor: Jiří Čada)
Autor: ČTK - 
11. dubna 2017
08:15

Začíná jarní termín státních maturit. V úterý budou středoškoláci psát slohovou práci z češtiny. V prvním květnovém týdnu potom písemné zkoušky z ostatních předmětů a didaktické testy. Ke zkoušce jich letos poprvé přijde 69 823, což je o 900 méně než loni. Vyplývá to z údajů Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat), které státní maturity organizuje. Zkouška z českého jazyka a literatury je povinná pro všechny maturanty.

Písemné práce z češtiny se budou letos hodnotit centrálně, hodnocení na jednotlivých školách je podle ministerstva méně objektivní. V minulých třech letech známkovali slohové práce učitelé na školách.

Společnost učitelů českého jazyka a literatury s centrálním hodnocením nesouhlasí a poukazuje na to, že jeho kritéria jsou založená na zastaralých teoriích o slohových útvarech, které už dnes prakticky neplatí. Češtinářům se nelíbí ani centrální ústní zkouška, která podle nich vede středoškoláky k memorování rozborů vybraných knih a nepodporuje četbu.

Po slohové práci z češtiny budou mít letos maturanti tři týdny na to, aby se připravili na další zkoušky. Pro druhý povinný předmět se zatím mohli rozhodovat mezi matematikou a cizím jazykem. Povinná maturita ze všech tří předmětů bude na gymnáziích od roku 2021 a na většině ostatních oborů od roku 2022. Proti povinné maturitě z matematiky bojoval v Senátu Jiří Růžička, ředitel Gymnázia Jana Keplera v Praze:

Matematiku si vybrala čtvrtina studentů

Matematiku, ze které každoročně propadne nejvíc studentů, si letos vybralo 25,7 procenta přihlášených, což je o 1,5 procenta méně než loni. Zhruba 70 procent studentů bude maturovat z angličtiny. Podobně jako loni se přes dva tisíce maturantů přihlásilo k nepovinné zkoušce Matematika+, která je obtížnější verzí testu z matematiky a k níž přihlížejí některé vysoké školy.

Didaktický test z matematiky a písemná zkouška z angličtiny se budou psát v úterý 2. května. Následující den budou na programu didaktické testy z češtiny a angličtiny, 4. května pak písemné práce a testy z ostatních cizích jazyků. Společná část maturit skončí v pátek 5. května nepovinným testem z Matematiky+.

Komentář ministryně školství Kateřiny Valachové (ČSSD) poté, co v Senátu uhájila povinnou maturitu z matematiky i pamlskovou vyhlášku:


Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi