Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Kovář Zdeněk o nemocenské: Almužna! Zaměstnanci „marodí“ 16krát častěji než on

Autor: David Budai - 
7. dubna 2017
06:20

Neschopenka je pro většinu podnikatelů tak trochu cizí slovo. V porovnání s běžnými zaměstnanci si ji totiž berou 16krát méně často. Posledních sedm let navíc počet oficiálně odstonaných hodin vytrvalé klesá. „Podnikatel má ohrožené zakázky, nikdo za něj nezaskočí,“ říká Zdeněk Slavata, který se věnuje kovářství. Problémem je také skutečnost, že nemocenské pojištění si platí jen necelá desetina podnikatelů a živnostníků.

Dvaašedesátiletý Zdeněk Slavata se uměleckému kovářství věnuje 15 let. Součástí jeho kovárny v malé středočeské obci Kytín je také kavárna, takže si zájemci mohou dát k prohlídce kovářských a drátenických řemesel i drobné občerstvení. Dnes už je sice v částečném invalidním důchodu, kovařina je ale jeho vášní, které se i přes potížemi s rukama věnuje.

Podobně jako dalších více než 570 tisíc živnostníků, kteří si vydělávají sami na sebe, se děsí každé vážnější nemoci, kvůli které se nemůže věnovat své práci. „Nemocenská je almužna, ze které se vůbec nedá žít. Podnikatel má ohrožené zakázky, nikdo za něj nezaskočí. Takže jakmile trošku může, tak už zase pokračuje ve své činnosti,“ říká Zdeněk. Neschopenku si proto v případě nemoci vůbec nebere, protože se mu to nevyplatí.

„Podnikatel si nemůže dovolit být oficiálně nemocný, protože to pro něj nemá význam. Když přijdu k doktorovi a on mi řekne, že musím zůstat pár dní, tak mu říkám: Ale já jsem doma. Nepotřebuju neschopenku, aby mě někdo otravoval, že neležím v posteli, kdyby si náhodou vzpomněl, že mě bude kontrolovat. Stejně musím udělat to, co musím, abych vůbec přežil,“ popisuje Zdeněk svou zkušenost.

Platí jen zlomek živnostníků

Podle aktuálních čísel si nemocenské pojištění v Česku platí jen devět procent živnostníků a podnikatelů. Na nemocenské dávky proto nemají prakticky nárok. A pokud ano, tak až od 15. dne nemoci. Drtivá většina proto řeší nemoc tím, že jednoduše zůstanou doma. „Podnikatelé si v mnoha případech nemohou dovolit platit vysokou pojistku, protože na ni nemají,“ je přesvědčen kovář Zdeněk.

Podívejte se na rozhovor se Zdeňkem v jeho dílně:

I proto běžní zaměstnanci vykazují více než 16krát vyšší počet pracovních neschopností než podnikatelé a živnostníci. Zatímco v roce 2015 zaměstnanci dostali 1,47 milionu neschopenek, v případě OSVČ to bylo pouze necelých 14 tisíc. Zaměstnanců je přitom v Česku přibližně šestkrát více než OSVČ. Vyplývá to z analýzy Asociace malých a středních podniků (AMSP), kterou má Blesk.cz k dispozici.

Asociace chce upozornit hlavně na to, že živnostníci jsou neoprávněně kritizováni za to, že státu dávají málo peněz. Například v roce 2013 bývalý ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) právě živnostníky označil za „parazity“.

„Není týdne, aby někdo nenapadnul živnostníky s ohledem na to, jakým způsobem využívají sociální systém na úkor ostatních. Jednoduchým porovnáním jsme prokázali, že tomu tak není,“ je přesvědčen předseda AMSP Karel Havlíček. Podle něj je z čísel navíc zřejmé, že v posledních letech se počet neschopenek u podnikatelů kontinuálně snižuje. Ještě v roce 2009 jich vykázali třikrát více (celkem 37 tisíc neschopenek).

Podnikatelé: Nezatěžujeme rozpočet

Neznamená to však, že by byli zaměstnanci častěji nemocní. Podle Havlíčka to spíše ukazuje, že živnostníci jsou mnohem více samostatnější, pokud jde o zajištění v době nemoci. „Podnikatelé počet pracovních neschopností systematicky snižují, zatímco zaměstnanci počet případů, kdy se hodí marod, zvyšují. Nehodnotím, jestli je vykázaná nemocnost u zaměstnanců skutečná, ale zcela jednoznačně tvrdím, že osoby samostatně výdělečně činné sociální systém nezatěžují v takové míře jako zaměstnanci,“ uvedl Havlíček.

Podle ministerstva práce a sociálních věcí nelze čísla takto jednoduše porovnávat a za důležitější považuje rozdíl mezi zaplaceným pojistným a vyplacenými dávkami. „Od roku 2009 bylo na dávkách nemocenského pojištění OSVČ vždy vyplaceno více, než bylo OSVČ zaplaceno na pojistném,“ uvedl mluvčí resortu Petr Habáň s tím, že z ekonomického pohledu je systém nemocenského pojištění o něco výhodněji nastaven pro OSVČ než pro zaměstnance.