Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Holčička (†3) vypadla z vlaku Českých drah. Přes 700 vozů čekají změny

Autor: ČTK, deb - 
31. března 2017
15:40

Kvůli loňskému úmrtí tříleté holčičky po vypadnutí z jedoucího vlaku vybaví České dráhy (ČD) přes 700 vozů bezpečnostní signalizací. S výrobou prototypů začala firma loni, uvedl mluvčí drah Petr Šťáhlavský. Starší vozy, u kterých se může stát, že dveře ani po rozjezdu vlaku nebudou zcela uzavřeny, dráhy také postupně nahrazují vozy s centrálním uzavíráním.

Dívka vypadla z vlaku loni v červenci na trati mezi Olomoucí a Štěpánovem ve chvíli, kdy byla s matkou a starší sestrou na toaletě. Podle Drážní inspekce vlak odjel s neuzavřenými dveřmi, které se pak při rychlosti 111 kilometrů za hodinu samovolně naráz otevřely. Průvodčí a vlakvedoucí byli obviněni z usmrcení z nedbalosti, protože se podle policie nepřesvědčili, že jsou všechny dveře zavřené.

VIDEO: Holčička vypadla z vlaku na Olomoucku loni v červenci. Připomeňte si tuto tragédii

Video  Holčička (3) vypadla z jedoucího rychlíku. Nehodu nepřežila.  - ZZS Olomouckého kraje
Video se připravuje ...

V nově upravených vozech bude světelná signalizace, která na neuzavřené dveře zvenčí upozorní pracovníky drah před odjezdem vlaku a zevnitř cestující. Nyní ČD upravují prototypovou sérii stovky vozů, na nichž budou nový systém testovat, hotova bude v květnu. Zároveň hledají dodavatele pro úpravy dalších 630 vozů. Dohromady budou změny stát asi 80 milionů korun.

„Bezpečnostní signalizací budou nejprve vybaveny vozy používané v dálkové dopravě. Následně od podzimních měsíců bude postupně docházet na vybavení vagónů užívaných v regionální dopravě,“ sdělil mluvčí.

Blokované dveře mají tři čtvrtiny vozů ČD

Z celkem 3300 vozů ČD pro převoz cestujících jsou podle něj tři čtvrtiny vybaveny posuvnými, tlačítky ovládanými a za jízdy blokovanými dveřmi. Starší vozy dráhy postupně vyřazují, loni to bylo přibližně 200 takových vagonů, uvedl člen představenstva ČD odpovědný za osobní dopravu Michal Štěpán. Přesto bude podle něj starší typ vozů s otočnými skládacími dveřmi ještě několik let v provozu. „Proto je postupně vybavujeme doplňujícím bezpečnostním prvkem v podobě varovné světelné signalizace, která upozorňuje na nedostatečně uzavřené dveře,“ doplnil.

 VIDEO: Rekonstrukce otevření dveří ve vlaku na Olomoucku 

villon ( 8. srpna 2017 20:42 )

Zatím nic neměnte - nevipadla, ale máma ji vihodila oknem!

mistr_yoda ( 31. března 2017 18:24 )

Kriple, matka ji vedla na WC když se to stalo.

Zobrazit celou diskusi