Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Restaurace to dávají cizincům „sežrat“. Účtují jim vyšší ceny, tvrdí ČOI

Autor: ČTK - 
24. března 2017
11:03

Česká obchodní inspekce (ČOI) loni zjistila při kontrolách 19 možných případů diskriminačního chování vůči spotřebitelům. Jde o stejný počet jako v roce 2015. Nejčastěji šlo o účtování vyšších cen v restauracích cizincům. ČOI to v pátek uvedla v tiskové zprávě.

„Inspektoři ČOI se nejčastěji setkávali s diskriminací z důvodu národnosti, kdy například anglicky mluvícím zákazníkům byly v restauracích účtovány vyšší ceny než českým spotřebitelům. Z výsledků kontrol vyplývá, že projevy diskriminace neměly v minulém roce klesající tendenci,“ uvedl ústřední ředitel inspekce Mojmír Bezecný.

Mezi další zjištěné případy diskriminace patřilo účtování tzv. servisu v hostinských zařízeních zahraničním zákazníkům. „Jiným diskriminačním jednáním založeným na stání příslušnosti bylo jednání cestovní kanceláře, která podmiňovala přístup k nabízeným produktům, zájezdům, požadavkem na cestovní doklad vydaný ČR,“ uvedl mluvčí ČOI Jiří Fröhlich.

Podezření na některou z forem diskriminace bylo zjištěno v 19 případech, což je 1,4 procenta z celkového počtu 1412 provedených kontrol. Porušení obecně závazných právních předpisů inspektoři zjistili v 594 případech, tedy ve 42 procentech kontrol.

Loni nabylo právní moci, v souvislosti s prokázaným diskriminačním jednáním, šest pokut v celkové hodnotě 82 000 Kč. V dalších šesti případech nabyly právní moci sankce za porušení zákazu diskriminace spotřebitele a dalších ustanovení zákona o ochraně spotřebitele v celkové výši 615 000 Kč.

VIDEO: Česká obchodní inspekce často bojuje i se „šmejdy“, podívejte se na rozhovor

Video  Nová taktika ŠMEJDŮ: Podvedeným lidem vrátíme peníze!  - Zuzana Brzáková, Jaroslav Bouda
Video se připravuje ...

wooligan ( 24. března 2017 13:46 )

a češi žerou a žerou...

XLADI ( 24. března 2017 13:33 )

Nejsem cizonec, ale jsem vysloven alergický na tzv Couvert, který někde účtují automaticky. Chtít 20 za to že na stůl dají blbý kečupy který ani nechci to ať si nechají. Jednou jim to prošlo, protože jsem nebyl připravený, ale teď si na to dávám bacha. Chci jen to co si objednám, popřípadě to co mi bylo doporučeno a souhlasil jsem.

sores ( 24. března 2017 12:46 )

Svinstvo je,že češi tedy 80% určitě si nemůže v cizině dovolit jíst v restauracích, kdežto cizinci u nás ano a ještě je to pro ně za hubičku, nažerou se u nás levněji nežli doma. Díky vládě která nezajistila lepší život.úroveň a jsme nadále rozvojový stát žebrácký,pořád stejné jako před 28 lety.Politici a zloději se mají královsky,můžou si dovolit po světě i po restauracích v cizině, ostatní chleba se salámem sebou a jen se dívat jak si jiní nečeši užívají hodinu od našich hranic,mají na vše.

19.3.1977 ( 24. března 2017 11:22 )

 Nic nového to je český národ když to jde tak se vším O.j.e.b.a.t. ještě jste zapomněli na celosvětově známí český taxikáře .... Přeju krásný páteční den

Zobrazit celou diskusi