Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Strach v ordinacích. Kvůli novým receptům může prý skončit až 4000 lékařů

V roce 2018 by měl být zaveden elektronický recept. Bez počítače a dobrého připojení k internetu skončí až na 4 tisíce lékařů a praktiků.
V roce 2018 by měl být zaveden elektronický recept. Bez počítače a dobrého připojení k internetu skončí až na 4 tisíce lékařů a praktiků.  (Autor: shutterstock.com)
Autor: pet - 
16. února 2017
09:55

Lékaři by měli od příštího roku psát jen e-recepty, podle ministerstva zdravotnictví tak mají ušetřit zbytečný čas klasickému předepisování. Jenže to ostře kritizuje šéf České lékařské komory Milan Kubek, náklady na zavedení novinky jsou podle něj velké, lékaři bez spolehlivého připojení přes internet si s ní už nemusí poradit a celkově jich může až 4000 skončit. Uvedl to ve čtvrtek deník Mladá fronta Dnes.

Lékaři by se měli od roku 2018 soustředit na psaní receptů pouze v elektronické podobě. Musí však mít dobré připojení k internetu a speciální program, který to dokáže.

„Lékaři, kteří si neseženou speciální software, nebudou moci předepisovat léky. Týkat se to bude tisíců lékařů, kteří nemají počítač nebo spolehlivé připojení přes internet,“ upozornil Kubek.

Doktorů, kteří nemají dostatečné připojení k internetu nebo dokonce celý počítač, je v Česku okolo čtyř tisíc. Státní opatření by se tak dotklo především venkova, kde už je teď poptávka po praktických doktorech a specialistech vysoká.

„Žádný speciální software si na vlastní náklady pořizovat nebudu. Pokud se zákon do příštího roku nezmění, skončí spolu se mnou i stovky dalších praktických lékařů,“ řekl MF Dnes praktik Vladimír Gregor, který ordinuje ve Strážnici na Hodonínsku.

Podle většiny doktorů je e-recept zbytečný. Vyplní se do elektronické podoby a odešle lékovému úřadu, kde je centrální úložiště receptů. Tím celá práce končí. Doktor však neuvidí, jaké léky pacient bere, a mohlo by se stát, že pak předepíše lék, který bude v kombinaci s jinými již užívanými léky škodlivý anebo anulovaný.

V roce 2018 by měl být zaveden elektronický recept. Bez počítače a dobrého připojení k internetu skončí až na 4 tisíce lékařů a praktiků. V roce 2018 by měl být zaveden elektronický recept. Bez počítače a dobrého připojení k internetu skončí až na 4 tisíce lékařů a praktiků. | Profimedia

Lékový úřad si ale myslí opak. E-recept přinese „větší míru bezpečnosti pacienta při výdeji receptu a hlavně úsporu času při práci s receptem“. Nové funkce by mohly přibýt časem, pokud by se změnil zákon o osobních údajích pacientů.

„Výhody takzvaného elektronického receptu slibuje stát už skoro deset let. Namísto toho už utratil skoro miliardu korun za systém, který pacientům ani lékařům zatím žádné konkrétní výhody nepřináší,“ řekl anesteziolog a zároveň odborník na elektronizaci Jan Bruthans z Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Podle Bruthanse z toho jediný užitek mají jen softwarové firmy.

najka ( 16. února 2017 17:37 )

...ano, ano, má!!! Exotické dovolené několikrát do roka určitě odčerpají značnou částku. Kvalitní káry pro celou famílii a spousty jiných vymožeností - vidíme to kolem sebe, jak jsou podhodnoceni!

obrobr ( 16. února 2017 14:39 )

LEZBICIE ... JÁ TOTIŽ SVOJI OBVODNÍ LÉKAŘKU PÍCHÁM , VÍŠ !

panda82 ( 16. února 2017 14:10 )

Elektronické recepty, o tom se kecá a čerpají peníze, EET, datové schránky a ještě čekám kdy nás budou čipovat. Kolik poslanců ovládá to co schválili a nikdo nekontroluje jaký to má efekt nebo to jsou jen černé díry, jestli si vůbec pamatují co schváli. Za dobu co to přebraly ty mozky, co vymýšlejí jen cypoviny (to je po ostravsku)a ojebávají lidi, třeba i ta reklama od Jurečky za 10mil. na maso sejen přemrdávají peníze za nic.

milda47 ( 16. února 2017 13:35 )

oprava - odkryl

jarda304 ( 16. února 2017 13:33 )

každý recept nakonec v počítači skončí, protože ho tam dá lékárník, aby ho mohl inkasovat ve zdravotní pojišťovně. Takže žádný "lékový úřad" na víc, jen lepší efektivita práce a hlavně vyloučení a vymlouvání se na "falešné recepty" a jasná zodpovědnost každého lékaře

Zobrazit celou diskusi