Valentýnské dobroty: Srdíčkový preclík i naložený losos!
-
Valentýn se blíží - svátek zamilovaných je už příští týden. A protože je známo, že láska prochází žaludkem, skuste svému iláčkovi připravit nějaku mňamku třeba už o víkendu!
- 1.
Profiterolky s uzeným lososem
Potřebujete: Těsto na profiterolky: 300 ml studené vody, 100 g másla, 120 g hladké mouky, 3 vejce, špetka soli. K dokončení: 200 g uzeného lososa, tatarku, čerstvá okurka, klíčky řeřichy
Postup: Troubu rozehřejte na 200°C.
*Do hrnce nalijte 300ml studené vody a do ní nakrájejte na kostičky máslo. Zahřejte na středním plameni, pomalu zahřívejte a nechte rozpustit.
*Mouku smíchejte se solí. Jakmile se začne vařit voda s máslem, stáhněte z plamene a najednou vsypejte mouku se solí. Neustále míchejte, dokud se nevytvoří bochánek a na dně hrnce nebude bílý povlak.
*Vejce rozšlehejte a postupně zapracujte do těsta, vznikne tak hladké a lesklé těsto.
*Plech vyložte pečícím papírem a pomocí lžičky tvořte malé bochánky. Dělejte mezi nimi větší prostor, v troubě totiž vzrostou. Vložte do trouby a pečte 20 minut do zezlátnutí. Po upečení přendejte na mřížku a nechte vychladnout.
*Hotové a vychladlé profiterolky rozřízněte v půli. Okurku dobře omyjte a nakrájejte na kolečka. Lososa nakrájejte na opravdu tenké plátky.
*Profiterolku naplňte uzeným lososem, polovinou lžičky tatarky a plátky čerstvé okurky. Navrch přidejte pár klíčků řeřichy.
Porce: 30 kusů, příprava: 35 minut, pečení: 20 minut
- 2.
Gravlax
Potřebujete: 500 g lososa, 300 g soli, 300 g krystalového cukru , 2 až 3 lžíce kopru, pepř. K servírování: tatarka, citrón, klíčky řeřichy
Postup: Lososa je třeba dobře očistit a zbavit kůže. Položte ho kůží dolů a pomocí dlouhého a ostrého nože kůži odkrojte. Z lososa odkrojte také břišní část, která je příliš tenká a nehodí se pro tento typ receptu.
*V míse smíchejte sůl, krystalový cukr a čerstvě nasekaný kopr, dobře promíchejte. Část soli nasypejte do menší podélné misky a rozprostřete.
*Lososa bez kůže položte na sůl a celého ho zasypejte zbylou solí s cukrem a koprem. Zabalte do fólie a nechte v lednici odpočívat.
*Minimální doba naložení je jeden den, čím déle ho tam necháte, tím bude maso lososa pevnější. Sůl z masa odstraňte, popřípadě opláchněte pod studenou vodou a dobře osušte.
*Lososa nakrájejte pomocí hodně ostrého nože na velmi tenké plátky. Zasypejte klíčky řeřichy a podávejte s tatarkou a měsíčkem citrónu.
Porce: 4, příprava: 15 minut, odležení: 1 - 3 dny
- 3.
Zamilované minisendviče
Potřebujete na 6 jednohubek: 2 plátky toustového chleba (jeden světlý, druhý tmavý), 1 silnější plátek tvrdého sýra, 1 silnější plátek šunky 2 lžíce majonézy, bylinka na ozdobu
Postup: Plátek chleba potřete majonézou, položte na něj sýr, potřete majonézou. Přiklopte druhým plátkem chleba, potřete majonézou a položte plátek šunky. Sendvič zabalte do potravinové folie, zatižte a nejlépe na několik hodin dejte do lednice.
Poté malými tvořítky vykrajujte různé tvary. Můžete také nakrájet nožem na čtverečky, obdélníčky, trojúhelníčky atd. Ozdobte bylinkou.
- 4.
Preclík sendvič
Potřebujete na 2 porce: 1 velký preclík ve tvaru srdce, 2 lžíce majonézy, hrst rukoly, 6 pátků parmské šunky, 6 plátků mozzarelly, bazalkové pesto
Postup: Preclík podélně rozkrojte napůl, vnitřní část pomažte majonézou, nazdobte rukolou, šunkou a mozzarellou. Nakonec pokapejte pestem a přiklopte.
Zdroj: Hellmann´s