Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Omezení ve svátek mate prodejce. Stopku mají i malé second handy a bazary

Autor: Jakub Veinlich - 
26. ledna 2017
06:30

Zákon o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě je nekompromisní. O sedmi vyjmenovaných svátcích nesmí prodávat zboží nejen obchody s prodejní plochou nad 200 metrů čtverečních, ale například i autobazary, zastavárny anebo second handy a sběrny surovin. A právě na to doplatil jeden z majitelů obchodů s oděvy z druhé ruky. Od ČOI dostal pokutu 10 tisíc korun. 

Neznalost zákona neomlouvá, dalo by se říct. Zákon o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě dolehl i na ty podnikatele, o kterých se zase tolik nemluví. Je už všeobecně známo, že při vybraných sedmi svátcích nesmějí prodávat zboží především v obchodech, které mají větší prodejní plochu, než je 200 metrů čtverečních. Jenže zákaz platí i pro autobazary, bazary, zastavárny a second handy všech velikostí. Mluví o tom paragraf dvě.

„Omezení (…) se vztahuje obdobně i na prodejní a výkupní plochu zastaváren, provozoven určených k obchodování s použitým zbožím a zařízení určených ke sběru a výkupu odpadů, a to bez ohledu na velikost prodejní nebo výkupní plochy,“ je doslova napsáno v zákonu.

A právě tento paragraf neznal také soukromý podnikatel z Rokycan. Vloni 28.října – v den svátku a v první den, kdy zákon platil, otevřel svůj second hand – inspekce ho načapala a zahájila správní řízení.

Podívejte se, co říká na zákon o prodejní době prezident Hospodářské komory, Vladimír Dlouhý. Video najdete zde: 

Video  Prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý o tom, jak to bude 28. října v obchodech vypadat.  - Blesk / Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

„Ve správním řízení osoba namítala, že se domnívala, že mohla mít otevřeno, protože nemá prostory nad 200 metrů čtverečních,“ řekl redakci Blesk.cz mluvčí České obchodní inspekce Jiří Fröhlich.

Ve hře jsou tučné pokuty

Pokutu nakonec stanovila krajská kancelář ČOI na 10 tisíc korun. A to podle Fröhlicha jen z toho důvodu, že se jedná o malého podnikatele, který svou chybu nakonec přiznal a navíc se provinil poprvé. Jinak může inspekce uložit pokutu až 1 milion korun. Při opakovaném porušení zákona dokonce až 5 milionů. Šlo přitom o první pravomocně vyměřenou a zaplacenou pokutu kvůli otevření ve sváteční den.

„Ti podnikatelé evidentně ten zákon nečetli. A můžeme se jen domnívat, že měli otevřeno právě proto, že zákon prostě neznali,“ komentoval provinilce mluvčí ČOI.

nastvanej ( 26. ledna 2017 07:34 )

malí zaplatí velcí se jen smějou

Zobrazit celou diskusi