Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Pozor, padělky léku na HIV v Česku: Kontroloři varují infikované

Padělky léků Viread v Česku (ilustrace)
Padělky léků Viread v Česku (ilustrace)  (Autor: drug.co.il)
Autor: všm/čtk, ula - 
25. ledna 2017
17:51

Státní ústav pro kontrolu léčiv vydal varování pro pacienty s HIV či žloutenkou typu B. Na území Česka se totiž vyskytl padělek preparátu Viread 245 mg, který se užívá k léčbě uvedených infekcí. Nemocnice Na Bulovce ubezpečuje nicméně všechny své pacienty AIDS centra, že využívá pouze ověřená a certifikovaná léčiva. 

SÚKL na svém webu informoval o výskytu padělaných balení léčivého přípravku Viread 245 mg, 245mg tbl. flm. 30, šarže číslo SPMGD, doba použitelnosti 01/2020.

„Padělaná balení byla zachycena na území České republiky v dodávce pocházející od bulharského distributora. Vnější a vnitřní obal padělaných balení je v bulharském jazyce, příbalová informace je v bulharsko-rumunské jazykové verzi,“ popsal úřad.

Dle vyjádření držitele rozhodnutí o registraci léčivého přípravku Gilead Sciences International Ltd byla výše uvedená šarže určena také pro český trh, avšak v česko-slovenské jazykové verzi.

„Padělek léku v dané jazykové verzi sice byl zachycen na českém území, nicméně nebyl určen pro český trh. Texty na obalech padělaných balení byly v bulharštině a rumunštině. Zachycená balení jsou umístěna v karanténě a budou zlikvidována. Padělky z této dodávky se proto nemohly dostat na český trh, nejsou v českých lékárnách a ani u pacientů,“ upřesnila Lucie Přinesdomová, mluvčí SÚKL pro Blesk.cz.  

Léčivý přípravek Viread 245 mg, 245mg tbl. flm. 30 je v České republice registrován centralizovaným postupem Společenství, obsahuje léčivou látku tenofovir-disoproxyl a používá se při léčbě infekce HIV.

SÚKL tak vyzývá provozovatele o neprodlené poskytnutí jakékoliv informace v případě, že se setkali s výše uvedenou šarží léčivého přípravku.

Nemocnice Na Bulovce v reakci na varování vydala prohlášení pro pacienty AIDS centra (kterých je 80 procent ze všech pacientů v ČR) a infekční kliniky. Ubezpečuje v něm, že se nemusí padělku obávat. Nemocnice Na Bulovce je akreditované pracoviště s kontrolními mechanismy a všechny léky, které se v nemocnici používají, prochází přes nemocniční lékárnu. A lékárna nenakupuje žádné léky, které nemají certifikát od SÚKL,“ popsal Martin Šalek, tiskový mluvčí nemocnice. 

 

xmarek ( 25. ledna 2017 17:49 )

Tak nevím. Pomůže "teroristovi" Quardovi: https://goo.gl/iKiiV3 pravý lék na HIV? Teď mně něco napadlo. Jací lidí asi takový lék potřebují?

Zobrazit celou diskusi