Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Bojujte o levnější plyn: Poradíme, jak na to

Autor: Tomáš Koníček - 
16. prosince 2016
16:10

Kolik platíte za plyn? Víc než jsou indikativní ceny, za které by vám ho měli obchodníci prodávat? Jestli chcete za vaření, topení či ohřev vody ušetřit, musíte zabojovat. Jak na to?

Boj o levnější plyn může připomínat handrkování na tureckém tržišti. A věřte, že se to vyplatí! Současná cena obchodníků se může v tarifu vaření vyšplhat třeba i na dva tisíce za megawatthodinu, přitom indikativní neboli doporučená cena Energetickým regulačním úřadem (ERÚ) je 1011 Kč, od 1. ledna 2017 dokonce klesne na 882 Kč.

Jak se dá bojovat o cenu plynu, si vyzkoušel na vlastní kůži i redaktor Blesku. Výsledek? V tarifu topení, kde je indikativní cena 811 Kč (od ledna bude 682 Kč) se dostal při jednání na neuvěřitelných 450 Kč za 1 MWh plus měsíční poplatek 10 korun.

Při předpokládané spotřebě (kterou obchodníkovi sdělil) 15 MWh jde o cenu 458 Kč za 1 MWh. Přitom současná cena na burze je téměř totožná. Jak na to? Šéfka ERÚ Alena Vitásková (60) říká, že právě indikativní cena je jakési vodítko.

„Je to argument, jehož pomocí můžete s obchodníky vyjednávat. Indikativní cena odráží cenu plynu na burze, náklady dodavatelů i jejich marže,“ řekla Blesku Vitásková.

A možností máte hodně. V Česku obchoduje s plynem asi padesátka společností. „Doufám, že dodavatelé obratem zohlední tuto doporučenou cenu ve svých cenících,“ řekla šéfka ERÚ.

Kolik máte platit od 1. ledna 2017? Kolik máte platit od 1. ledna 2017? | archiv Blesku

Způsob vyjednávání s obchodníky

  • Nejprve zjistěte cenu za 1MWh ve vašem posledním vyúčtování. Najdete ji v kolonce obvykle nazvanou »komodita« případně »ostatní služby dodávky«. K té přičtěte 12x měsíční poplatek. Číslo pak vydělte spotřebou a zjistíte, za kolik peněz máte 1MWh. Cifru pak porovnejte s indikativní cenou.
  • Oslovte vašeho obchodníka. Sdělte mu, že indikativní cena je podle ERÚ nižší. Oznamte mu, že pokud vám cenu nesníží, najdete si jiného obchodníka.
  • Pokud vám váš dodavatel cenu nechce snížit, oslovte co nejvíce obchodníků s plynem (je jich asi 50). Rovnou jim sdělte, že hledáte nejlevnější plyn, poohlížíte se i u jiných obchodníků a ten, kdo nabídne nejnižší cenu, k tomu přejdete. Věřte, že většina obchodníků vám s přechodem k nim maximálně pomůže a vyřídí vše potřebné.
  • Zjistěte si, jestli máte smlouvu na dobu určitou, nebo neurčitou (měl by vám to sdělit každý férový obchodník). Pokud jste vázáni smlouvou na určité období, musíte počkat na konec smlouvy. Ale pozor! Obchodníkům písemně sdělte, že chcete smlouvu vypovědět, a to obvykle měsíc před koncem. Častou praktikou je to, že se vám smlouva automaticky prodlužuje.
  • Pokud máte smlouvu na dobu neurčitou, můžete ji písemně vypovědět. Obvyklá výpovědní lhůta je 2 měsíce.

Blesk pomohl

Indikativní cenu zavedl Energetický regulační úřad na popud deníku Blesk, který od letošního ledna opakovaně upozorňoval na drzé marže obchodníků. Zatímco cena plynu na burze (kde obchodníci nakupují) postupně klesala, dodavatelé ji nechávali stále stejnou. A díky tomu jim rostla marže.

„Počátkem roku jsme zaznamenali zprávy, jak draho Češi kupují plyn. Náš úřad na to reagoval, zpracoval prohloubený monitoring a v srpnu zveřejnil indikativní ceny,“ řekla Vitásková.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi