Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Děti hladoví ve školách, stovky milionů od státu se k nim ale nedostanou

Autor: MF Dnes, bog - 
12. prosince 2016
12:41

Stát má vyhrazeny stovky milionů korun pro děti, jejichž rodiče si nemůžou dovolit obědy ve škole. Ale peníze se k nim často nedostanou. Buď nesplňují podmínky, nebo se o to jejich kraj nezajímá. Informuje o tom MF Dnes.

Projekt Obědy do škol patří pod ministerstvo práce a sociálních věcí. Minulý rok ministři zkoušeli tento projekt na vybraných školách na Liberecku a v Jihomoravském kraji, kde dostaly školní obědy zdarma jen děti, jejichž rodiny jsou v evidenci úřadu práce a dvacet měsíců pobírají dávky hmotné nouze. Letos byla tato podmínka zmírněna na tři měsíce.

Peníze pro děti musí jít přes kraje, ale ty zájem neprojevují. Letos tak mají štěstí jen děti z Prahy, Libereckého a Jihomoravského kraje a z Kraje Vysočina. Děti z jiných krajů si musí platit obědy samy. „Kraj ale školy nezřizuje a o problémy chudých lidí se nijak nestará, byť by proplácené obědy pravděpodobně snížily počet absencí u těchto dětí, a ty by pak mohly mít lepší výsledky ve škole,“ říká Daniel Hůle z organizace Člověk v tísni pro MF Dnes.



Nezaměstnaní nebo sociálně slabí rodiče o tom, že by jejich děti mohly jíst ve škole zdarma ani nevědí. Stejně tak je na tom i pan Štefan. Za jídlo pro své tři děti utratil ještě nedávno tři tisíce korun. Jenže před dvěma roky ho propustili z práce a nyní propustili z práce i matku dětí. Ministerstva mají pro tyto případy desítky milionů korun, ale jak on sám říká, nikdo mu takovou pomoc nenabídl. 

Nezáleží tak na tom, z jak sociálně slabé rodiny dítě je, jestli jde o samoživitele nebo rodiny, kde je jeden z dospělých v invalidním důchodu, ale v jakém kraji bydlí, zda splňuje podmínky a jak je aktivní škola, kterou dítě navštěvuje.


Téměř 20 milionů chce letos rozdělit ministerstvo práce a sociálních věcí, přes které je financován projekt Obědy pro děti. O peníze z MPSV si ale letos řekly jen čtyři kraje. Z programu by mělo být možné podpořit až 20 tisíc dětí ročně.

perla99 ( 15. prosince 2016 09:10 )

Byla jsem se synem sama od jeho 2 let. Vyživovací povinnost jeho otec neplnil. Ale můj syn nehladověl ani nestrádal, k práci jsem si našla brigádu a bylo to.

dandova ( 13. prosince 2016 11:56 )

A, konečně je mezi námi hladový školák!

Hunt ( 12. prosince 2016 21:05 )

ivoadller:To jste ji ale prokádrovali a vyhrožovali na stranickém výboru pěkně dlouho-ty hajjzle z Moravy!

tini ( 12. prosince 2016 19:33 )

neni to o tom, jestli nekdo ma nebo nema 25Kc, ale o tom, jestli se ty penize k detem dostanou nebo ne. A verim, ze dost lidi ty penize nema. Uz jen ten fakt, ze se tady o tom bavime, je strasny. Sebrat diety poslancum a kazdemu diteti doprat obed ve skole, bez ohledu na pomery, z kterych je. Ti nejbohatsi toho stejne sotva vyuziji, a i kdyby; tem nejubozejsim to ale pomuze.

tini ( 12. prosince 2016 19:30 )

Zobrazit celou diskusi