Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Budou nemocné děti o hladu? Jídelny jim odmítají vařit, kvůli ministerstvu

Děti se speciální dietou mají zatím smůlu.
Děti se speciální dietou mají zatím smůlu.  (Autor: Profimedia/archiv Blesk)
Autor: všm - 
19. listopadu 2015
05:55

Pokud vaše dítě potřebuje dietní stravu, pak si nejspíš bude muset zvyknout na hlad a kručení v břiše. Ve školní jídelně se totiž nenaobědvá. Zařízení dávají od vaření speciálních pokrmů ruce pryč. Odrazuje je novela vyhlášky ministerstva školství o stravování. Ta měla přitom za cíl pravý opak.

„Novela vyhlášky je dle mého názoru nešikovná. Těm jídelnám, které dosud diety připravovaly na základě dohody s rodiči, dost zkomplikovala situaci. A ty, které dosud diety nevařily, od vaření diet dost možná odradila,“ postěžovala si pro Blesk.cz vedoucí jídelny Blanka Pekařová ze základní školy v Ostravě – Výškovicích. 

Jako hlavní problém se jeví nutnost přizvat si k tvorbě speciálních jídelníčků nutričního terapeuta. „Zajímalo by mě, na kolik taková bezlepková dieta na škole vyjde. Stále nemám jasno, neboť je známo pouze, že nutriční terapeut účtuje 450 korun na hodinu. Odměna pro terapeuta půjde asi ze mzdových prostředků školní jídelny,“ zamýšlí se zástupkyně nejmenované školy v internetové diskusi. Jako klíčovou překážku uvádějí nutričního specialistu i další. Rovněž jim nevyhovuje povinnost skladovat suroviny ve zvláštních prostorech. 

Pavel Ludvík z odborného portálu Jídelny.cz kritizuje především dodatečné podmínky pro specialisty. „Počet školní jídelen, které vám legálně připraví dietní stravu, výrazně poklesl. Není to ani tak potřebou terapeuta, jako spíše prosazováním dodatečných podmínek kladených na tyto specialisty, které nemají oporu v legislativě a které prosazuje malé uskupení osob majících blízko k MŠMT,“ popsal pro Blesk.cz.

Žádnou zátěž to nepřinese, odmítá ministerstvo 

Samo ministerstvo ale stížnosti příliš nechápe. „Vaření dietních jídel není povinnost, protože některá zařízení školního stravování na tuto službu nejsou připravena. Pro školní jídelny, které dietní stravu již poskytovaly a dodržovaly platnou legislativu, by neměla implementace dietního systému znamenat velkou organizační ani finanční zátěž,“ okomentovalo pro Blesk.cz tiskové oddělení.

Školy si mohou prý nutričního terapeuta najmout pouze na úpravu jídelníčku. „Pokud nedojde ke změně, nebude školní jídelna nutričního terapeuta nadále potřebovat, pouze na konzultace při změnách,“ objasnilo ministerstvo.

Hordy papírů a nešťastné kuchařky

Jídelny to ale tak vesele nevidí. Zátěž pro ně představuje už jen nedávno zavedená povinnost uvádět alergeny. Práci zvýší i současná novela.

„Naše školní jídelna vaří diety od roku 1992 dosud bez problémů, zatím jsme si dokázali poradit se vším, co tento způsob stravování obnáší. Rozhodně je to ale práce navíc - jak pro vedoucí, která nutričního terapeuta bude zařizovat a povede celou administrativu, tak pro školu, která ho bude financovat, a v neposlední řadě pro kuchařky, kterým tímto vzniká obrovská zodpovědnost za přípravu dietního stravování,“ uzavřela Blanka Pekařová.

Až do 1. září tohoto roku mohly školní jídelny připravovat dietní stravu postaru, například na základě kurzů přípravy dietní stravy, které kuchařky absolvovaly. Se začátkem školního roku se ale pravidla změnila. A to díky novele vyhlášky o školním stravování, která jako první zaštítila tuto problematiku zákonnými předpisy. 

joudajoudovy ( 19. listopadu 2015 13:22 )

omyl, za komousu se jidlo vyrabelo a varilo, dle norem, ktere nasi demokraticti mocipani zrusili, aby do vlasti postili nenasytne korporace a mohly se vyrabet s-r-a-c-k-y. jeste zbyva povolit geneticky upravovane potraviny od amiku a vsichni pochcipame a budeme rodit degeneraty.

tgbg ( 19. listopadu 2015 12:45 )

 Děti hlavně mají štěstí, že nežijí v dobách československého komunizmu. Jedly by odpad, kterým se dnes nekmí ani prasata a o zvláštní dietě by se dozvěděly až v pasťáku.

co-teda ( 19. listopadu 2015 11:01 )

Ti naši mocní a supervzdělaní, nejlépe v Plzni, stále dokazují: ŽE Nejvíce škody na světě udělal vždy vzdělanej BLBEC:

trhnisinadledvinkou ( 19. listopadu 2015 11:01 )

anča se přece o český nemocný děti nestará

stanislavhahn ( 19. listopadu 2015 10:26 )

Zobrazit celou diskusi