Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vlastík je HIV pozitivní a skončil na ulici. Šli jsme tam, kde takovým pomáhají

Autor: Tomáš Polák - 
30. listopadu 2016
19:50

Vlastimil se na ulici dostal poté, co ho vyhodili ze zaměstnání. Je HIV pozitivní. Střechu nad hlavou mu poskytl až azylový dům Domu světla určený pro lidi, jako je on. Má kapacitu 15 lůžek a je většinou plně obsazený muži. V rámci Domu světla je i ordinace, kde se každé pondělí a středu dělají zdarma HIV testy.

„Bydlím tady už od března a dostal jsem se sem, protože jsem přišel o práci a byl jsem 14 dní na ulici, bez přístřeší, bez peněz, bez prostředků, protože mě i okradli. Tady je to docela v pohodě, akorát se člověk musí srovnat s tím, že bydlí de facto na ubytovně,“ řekl Blesk.cz muž, který si říká Vlastík.

Pracoval pro bezpečnostní agenturu, jeho nadřízený s ním prý ale z ničeho nic přestal komunikovat. „Snažil jsem se ho kontaktovat, ale nedal mi práci a tím pádem mi nezaplatili skoro celý měsíc, protože jsem tu práci neodpracoval. A tak jsem neměl na nájem,“ připustil.

Že by za koncem v zaměstnání stál jeho zdravotní stav, to si ale nemyslí. „Myslím si, že to nevěděli. Já jsem to tajil, protože jinak práci neseženete, kdybyste každému řekli, že jste HIV pozitivní, tak vás nevezmou. By se vymluvili na cokoliv,“ uvedl.

Vlastík nakonec našel azyl v pražském Domu světla, které poskytuje pomoc a podporu výhradně HIV pozitivním už od roku 1999. „Platí tady 120 korun na den, ale pokud se ocitli v nějaké tíživé situaci, že na to nemají peníze, tak na začátku samozřejmě neplatí nic,“ popsal preventivní pracovník Lukáš Rybníček. Ten sám je HIV pozitivní od loňského léta. „Jsou tady teď aktuálně pouze muži, nicméně jsme připravení i na ženy, které tu občas jsou. Centrum je vhodné i pro rodiny s dětmi,“ doplnil.

Podívejte se na příběh Lukáše:

Video  Lukáš se při nechráněném sexu nakazil virem HIV. „Můžu si za to sám.“  - Tomáš Polák, Petr Soukup
Video se připravuje ...

Měsíční pronájem: Čtyři až pět tisíc

Ne jednom pokoji bydlí až tři osoby. Ubytovaní mají k dispozici kuchyň i společné sociální zařízení. Na televizi se pak chodí dívat do malé společenské místnosti. Ve druhém patře pak funguje klasická ubytovna. „V podstatě sem se snažíme dát lidi z azylového centra, kteří už se z té svojí situace dostali a jsou schopní samostatného života,“ popsal Rybníček. Měsíční pronájem se pohybuje kolem čtyř až pěti tisíc. „Znamená to, že musí mít zaměstnání, nesmí být uživatelem drog a vyloženě musí žít tak, abychom měli jistotu, že se nevrátí do toho života, kde byl,“ upřesnil.

V posledním patře Domu světla je pak velká přednášková místnost, kde se uskutečňují besedy a preventivní přednášky hlavně pro školy. Školákům se snaží pracovníci centra uvést na pravou míru časté mýty. „Úplně nejčastější omyly jsou u způsobu přenosu, kdy se ti žáci i před přednáškou bojí přenosu v podstatě dotyky nebo líbáním,“ řekl Rybníček. HIV se přitom přenáší pouze nechráněným pohlavním sexem, z matky na plod nebo krví.

V prvním patře Domu světla se také nachází lékařská ordinace, kterou vede přední odborník na AIDS problematiku Ivo Procházka. Tady se mohou lidé nechat zdarma a anonymně otestovat každé pondělí a středu. Z celkového počtu 11 tisíc HIV za rok, celá třetina proběhne právě tady. Na výsledky testu se čeká do následujícího pondělí. Lidé dostanou malý lísteček s číslem, pod kterým se jejich informace evidují.

Jak vypadá Dům světla zevnitř? A za co mohou skončit lidé z azylového centra na dva dny na ulici? Podívejte se reportáž:

Video  Dům světla  - Tomáš Polák, Petr Soukup
Video se připravuje ...

ejvm1712 ( 1. prosince 2016 10:23 )

No nazdar!

Zobrazit celou diskusi